Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно корица на книга за Срацимировци

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпрос относно корица на книга за Срацимировци

Попаднах на статия в блог за следната изглеждаща интересна книга:

Въпросът ми е: гербовете от корицата на кои държави са? Ясно е, че големият герб в средата с трите лъва е българският от тази епоха, този вдясно от вълка вероятно е сръбски и за двуглавия орел вляво предполагам, че е византийски, но останалите са ми напълно непознати. Благодаря предварително за отговорите!

ПП: Белият кръст на черен фон ми напомня за Тевтонския орден, но там не беше ли обратното? Този под бика има френския символ от това време, но едва ли е френски - нещо латинско може би?

Главата на бика май беше на Молдова. Под него е на Босна (дето прилича на френски), под босненския е византийски
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Червеният щит с бял орел мисля, че е сръбски. Синият може би е на Епирското деспотство. За този с главата не мога да кажа със сигурност молдовски ли е.
      Оказа се, че е на династията Тертер - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%...82%D0%B5%D1%80 .
      Last edited by das reich ss; 02-07-2012, 15:45.

Comment

http://amateurheralds.org/forum/index.php?topic=1301.0 - Оказва се, че този с вълка е сръбски родов герб.

Comment

Този горе, вляво е влашки герб. http://www.twcenter.net/forums/showt...=385128&page=2 . За другия нищо не мога да открия. Дано е полезно.

Comment

das reich ss написа Виж мнение
            Този горе, вляво е влашки герб. http://www.twcenter.net/forums/showt...=385128&page=2 . За другия нищо не мога да открия. Дано е полезно.
            Аз питам от любопитство, тази тема с хералдическите символи ми е интересна просто. От линковете ти успях да прочета, че според хералдическите правила Котоошу бил присвоил сегашния ни национален герб, пришивайки го на сумистката си пола в Япония , както и да стигна до http://heraldika-bg.org/BG-gerbovnici.htm, където има герба с бика и герба с "кръстосаните тояги" като приписвани на България от разни средновековни пътешественици. Гербът на Молдова от линковете ти също е с такъв бик, но има и полумесец, докато при нашия такъв отсъства. За предполагаемия епирски не знам, на мен даже "тъмносиньото" направо си ми прилича на черно. В Уикипедия, обаче, византийският флаг с кръста на бял фон се води на Палеолозите. Може би авторът на книгата (не съм я чел - засега) е сложил гербовете като представителни за различните династии, повлияли историята ни, а не само за съседните страни. В това има логика и като се чете резюмето на книгата...

Comment

Гербовете са на династии, не на държави, както си личи и от заглавието на книгата.

Трите лъва са герб на Шишмановци, бикът е на Тертеровци.

Двуглавият орел в случая е герб на Неманичите, макар че е на източната римска империя (най-вероятно започва да се използва от Исак I Комнин) и оттам е присвояван от всички царе/императори - претенденти за легитимни наследници на Рим.

Под орела е герба на Басарабите, който пък има съществена прилика с унгарския герб:

Вълкът е герб на Балшичите - владетили на Зета, днешна Черна Гора.

Гербът с лилиите е на Котроманичите - владетели на Босна.

Византийският герб е на Палеолозите.

Отгоре вляво - някакъв влашки герб, за който единствено на румънски пише, че имал нещо общо с Асеневци.

Отгоре вдясно - вероятно има нещо общо с Византия, но нищо конкретно не намерих.

Comment

Прав си династични са и това ме наведе на мисълта, че синият щит с бял кръст е на фамилията Дука. http://www.twcenter.net/forums/album...ictureid=64544

Comment

Click image for larger version

Name:	heraldika001.jpg
Views:	1
Size:	178.3 КБ
ID:	530873Click image for larger version

Name:	heraldika002.jpg
Views:	1
Size:	40.3 КБ
ID:	530874
                  sigpic

Sword song and horn sound

Comment

В средата : герб на династията Срацимировци. Около него - гербовете на сродните със Срацимировци владетелски династии. По часовниковата стрелка - на Ангелите, Тертеровците, Котроманичите, Палеолозите, Балшичите, Бесарабите, Неманичите и Асеневците.

Какъв е този с кръстосаните тояги ???
                    Аз пък си мислех, че двуглавият орел е герб на цар Иван Александър и на Срацимир по-късно? Този по средата май е на Шишман или по-скоро на Търновското Царство
                    Last edited by Henry Sinclair; 07-07-2012, 19:58.
                    Войната е лека за зрителите...

Comment

Vlad Dracul написа Виж мнение
                      В средата : герб на династията Срацимировци. Около него - гербовете на сродните със Срацимировци владетелски династии. По часовниковата стрелка - на Ангелите, Тертеровците, Котроманичите, Палеолозите, Балшичите, Бесарабите, Неманичите и Асеневците.

Какъв е този с кръстосаните тояги ???
                      Аз пък си мислех, че двуглавият орел е герб на цар Иван Александър и на Срацимир по-късно? Този по средата май е на Шишман или по-скоро на Търновското Царство

Тия две снимки са третата страница на въпросната книга, източникът, както е посочено, е уикипедия. Авторът е политолог, с първоначално историческо обазование, май. Нарочно го снимах.

ПП. Пардон, без историческо образование е, което обяснява и източника (уики-то):

Роден съм в София през 1979 г. Основното си образование завърших в 41-во училище, а средното в Класическата гимназия. През 2002 г. получих бакалавърска степен по Политология, а през 2004 г. по Поли…
                      sigpic

Sword song and horn sound

Comment

Working...
                      X