Ракийката като "ракия" - произход на продукта, и начало на производството в БГ
Мнението за името ракия, което се е наложило в езикознанието, е че името е с арабски корен..
Неизяснени смятам (доколкото съм проучвал темата) остават въпросите:
Кога за първи път е дестилирана ракия по "арабската технология" (с т.н аламбици) в България (и/или в българските земи, от българите)..
Как, по какъв начин е проникнало/възприело се е от хората, (в българските земи) дестилилирането на ракия..
Кои и какви са били хората които първи са дестилирали ракия: например- арабески ли са били, или тукашни монаси, или други хора
Кога за първи път дестилатът започва да се използва за питие от българите..
ПС..
Хроникьорът Ал-Идрис споменава още през ХIV век, че негови съграждани - арабски търговци, пренесли медни казани за дестилирани напитки. Те ги продавали по панаирите из българските земи. Първоначално продуктът, който се получавал, се ползвал като лекарство - за упойка, дезинфекция и разтривки. А по-късно започнал да се ползва и като напитка, пише в хрониките на Ал-Идрис. Това ще е един от аргументите, с които ще се опитаме да докажем, че ракията наистина е традиционен български продукт..
Ал-Идриси е живял в 12 век..
/Доколкото проучвах по-щателно въпроса : не намерих арабски учен, пътеписец/географ или изобщо автор с име Ал-Идриси, който да е живял в 14 век./
В откъсите на описанието на Ал-Идриси (от 12 век) за българските земи, които успях да намеря, авторът не споменава нищо за дестилацията..
В този смисъл, някой може ли да хвърли повече светлина по въпроса дали и какво е вярното от изложеното като факти в цитата по-горе?
ППС
По-долу с уважаемия Кухулин сме дискутирали по тази тема и този въпрос:
Мнението за името ракия, което се е наложило в езикознанието, е че името е с арабски корен..
Неизяснени смятам (доколкото съм проучвал темата) остават въпросите:
Кога за първи път е дестилирана ракия по "арабската технология" (с т.н аламбици) в България (и/или в българските земи, от българите)..
Как, по какъв начин е проникнало/възприело се е от хората, (в българските земи) дестилилирането на ракия..
Кои и какви са били хората които първи са дестилирали ракия: например- арабески ли са били, или тукашни монаси, или други хора
Кога за първи път дестилатът започва да се използва за питие от българите..
ПС..
Хроникьорът Ал-Идрис споменава още през ХIV век, че негови съграждани - арабски търговци, пренесли медни казани за дестилирани напитки. Те ги продавали по панаирите из българските земи. Първоначално продуктът, който се получавал, се ползвал като лекарство - за упойка, дезинфекция и разтривки. А по-късно започнал да се ползва и като напитка, пише в хрониките на Ал-Идрис. Това ще е един от аргументите, с които ще се опитаме да докажем, че ракията наистина е традиционен български продукт..
Ал-Идриси е живял в 12 век..
/Доколкото проучвах по-щателно въпроса : не намерих арабски учен, пътеписец/географ или изобщо автор с име Ал-Идриси, който да е живял в 14 век./
В откъсите на описанието на Ал-Идриси (от 12 век) за българските земи, които успях да намеря, авторът не споменава нищо за дестилацията..
В този смисъл, някой може ли да хвърли повече светлина по въпроса дали и какво е вярното от изложеното като факти в цитата по-горе?
ППС
По-долу с уважаемия Кухулин сме дискутирали по тази тема и този въпрос:
Comment