Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Куманите в Българската История

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Куманите в Българската История

    Thorn: Да де, обаче не е ли възможно през 12 век те да съдържат и куманска съставка?
    Guy de Mont Ferrand: Има и кумани, да, виж Василка Тъпкова
    Stan: А има ли конкретни сведения за заселване на кумани? Именно заселване, а не грабителски набези на малки орди.
    Също толкова добре известно е че няма данни - нито писмени, нито археологически, за заселване на кумани в българските земи през Х²-Х²² в., така че куманската теория леко овисва във въздуха от фалкологическа гледна точка.
    Ние, съвременните българи славяни, дължим днешното си съществуване и оцеляване на частично иранизираните прабългари тюрко-българи и на куманите тюрко-къпчаки.

    Въпрос на национална гордост и чест, достойнство и интелигентност е да знаем, помним, разбираме, признаваме, утвърждаваме и разпространяваме именно и единствено това.

    В историята на българската държава куманите не само излъчват силни царе, но и велики силни боляри, които държат в свои ръце съдбините на държавата и народа.

    Пресичайки Дунав, куманите се заселват във Видинско, Ловешко, Велико-Търновско, Варненско, Балчишко, Каварненско, Габровско, Сливенско, Казанлъшко, Родопите, Македония и др.

    С течение на времето куманите се интегрират и претопяват в българската народност, внасяйки в нея редица черти и особености от своя език, антропология, материална и духовна култура.

    http://bolgnames.com/Images/Names.pdf
    Attached Files
    Last edited by ; 06-05-2012, 01:19.
Working...
X