Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питанийце

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Питанийце

Днес бродих по долината на река Мътивир и попаднах на една стара крепост която наричат Серсем Кале (в нета разбрах, че може би се казва Мория но само толкоз) и на нещо дето много прилича на стар път и продължава с километри по долината на реката. На места е даже проходим.
    Някой може ли да ме насочи към нещо за четене за историята на тая крепост, че ми стана интересно?
    Извинете ако вече има такава тема моля затрийте тази
    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Sailor_Malan написа Виж мнение
    Днес бродих по долината на река Мътивир и попаднах на една стара крепост която наричат Серсем Кале (в нета разбрах, че може би се казва Мория но само толкоз) и на нещо дето много прилича на стар път и продължава с километри по долината на реката. На места е даже проходим.
    Някой може ли да ме насочи към нещо за четене за историята на тая крепост, че ми стана интересно?
    Извинете ако вече има такава тема моля затрийте тази
    Мория се споменава единствено от Кекавмен, във връзка с похода на Василий ²² срещу Сердика през 986 г., като казва, че крепостта крепостта е била по среда между двата града. Няма данни, които да докажат, че именно Серсем кале е била Мория.
    За пътя - може да е римски. Намери си книгата на Митко Маджаров - Римските пътища в България.

Comment

Имаше една тема за Мория навремето, с мое дебилно включване отдолу

Крепостта Мория

Comment

Мория се локализира край гр. Ветрен, седловината Планката. Статия за крепостта Мория има тук:

http://portal.ihist.bas.bg/bg_BG/obj...%B8%D1%8F.html

Този фотоалбум е посветен на въпросната крепост:

http://pepopepo.snimka.bg/travel/kre...01591.18747659

Comment

Working...
        X