boilad написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българите: пак за произхода
Collapse
X
-
-
По въпроса за биологичния произход на прабългарите, според мен ситуацията е крайно странна. Генетиката през последните 2-3 години е на такова ниво, че не е за говорене. Извлякоха пълния неандерталски геном, сравняват ген по ген, мутация по мутация и т.н. Защо още не са изследвали някой прабългарски кокал - загадка...
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеПо въпроса за биологичния произход на прабългарите, според мен ситуацията е крайно странна. Генетиката през последните 2-3 години е на такова ниво, че не е за говорене. Извлякоха пълния неандерталски геном, сравняват ген по ген, мутация по мутация и т.н. Защо още не са изследвали някой прабългарски кокал - загадка...
Comment
-
В статията се обобщават факти от генетични,а не антропологични изследвания.Stan правилно отбеляза,че от това не следва,че сме потомци на траките и не съм адвокат на академика,но все пак той не е специалист по история.
Ще вметна няколко думи и за езика.Запазените думи от езика на древните българи (прабългарите) тълкувани чрез тюркски в основата си са термини от военно-административния апарат и календарни,а те твърде често са заемки.Освен това броят им е твърде малък,за да се правят някакви категорични изводи за принадлежността към тази или онази езикова група.
За материалната култура на древните българи смело може да се твърди,че е сарматска по произход.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеВъпросите около езика са сложни, изискват специфични познания и трудно се обсъждат в този формат. Най-добре е човек да се опира на научните публикации, поне на първо време.
Comment
-
Всичко това е много хубаво, но нека се придържаме в рамките на темата. А тя включва изброяване на хипотезите, а не дискусия върху научната им стойност. Тоест, ако искате, може да отворим друга дискусия относно стойността на хипотезите, обаче тя ще трябва да бъде значително по-строго модерирана.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
В съвременния български език има много малко тюркски думи.Ex nihilo nihili.
Сетих се още един довод,че военно-административните и календарните термини са заемки.Не ви ли прави впечатление,че те се срещат и в надписи на гръцки и в старобългарски текстове,като "Именника...",ако бяха собствено прабългарски,не би ли следвало да ги видим преведени на съответния език на който е съставен паметника?
П.С.Воланде,взех си бележка и си посипвам главата с пепел.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Гост
Джин геби написа Виж мнениеЕ, точно по този въпрос обикновено стават надвикванията.
Тюркски ли са прабългарските надписи (в частност - тези от съкровището от Наги Сент Миклош) или не са...
По съдовете на Съкровището от Наги Сент-Миклош има 1 гръкоезичен, 1 гръкографичен прабългарски и повече на брой рунически прабългарски надписи.
Поради всичко това и при нужда да се определи езикът специално на гръкографичния прабългарски надпис трябва да се казва, че той е тюркски по принцип и прабългарски в частност.
Не само най-новото и последно, окончателно-безапелационното, но и възможно най-подробно-задълбоченото проучване, обосновка и доказателство и на превода от прабългарски на български език на въпросния надпис, и на българския произход и принадлежност на Съкровището като цяло се съдържа в моята монография за него:
Иван Добрев, Златното съкровище на българските ханове от Атила до Симеон. София, 2005
-Превод - от стр. 242;
-Българската принадлежност - от стр. 302.
Comment
-
Stan написа Виж мнениеКато казах биологически, имах предвид антрополопогически данни, а те ясно показват, че прабългарите не са свързани с монголоидното население от Средна Азия.
Така и не успях да изброя 19 теории.
Comment
-
boilad написа Виж мнение...
Тоест, ако искате, може да отворим друга дискусия относно стойността на хипотезите, обаче тя ще трябва да бъде значително по-строго модерирана.
П.П. От известно време се чудя за произхода на думите катък и яурт(на старобългарски кисело мляко) в българския език, ако има някой запознат ще го помоля да сподели знанията си.Last edited by големите надежди; 19-01-2012, 21:39.
Comment
-
големите надежди написа Виж мнениекатък и яурт(на старобългарски кисело мляко)
Думата яурт най-вероятно е заета в българския от руски, където пък е заета от френски, а във френския е заета от турски. Възможно е да идва при нас направо от френски. Във всеки случай едва ли може да се нарече старобългарска.
Все пак това е само мнение, възможно е да греша.
Джин геби написа Виж мнениеТака и не успях да изброя 19 теории.
- славянски произход;
- готски произход;
- келтски произход;
- тракийски произход;
- угро-фински произход в няколко варианта;
- алтайски произход в няколко варианта;
- ирански произход в няколко варианта;
- тохарски произход в няколко варианта;
Първите четири може би също имат варианти, но не съм запознат в дълбочина. Освен това се срещат предложения за предноазиатски произход - шумерски, семитски и т.н. Мисля, че без проблем ще се съберат 19 броя.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнение
Думата яурт най-вероятно е заета в българския от руски, където пък е заета от френски, а във френския е заета от турски. Възможно е да идва при нас направо от френски. Във всеки случай едва ли може да се нарече старобългарска.
Еми основните хипотези, битували по някое време, са:
...
Ще постна част от умопомрачително достоверна статия
Чингиз хан хранел с българско кисело мляко армията си и го съхранявал в овчи стомаси. Това свидетелстват анали от осми век, които можем да ползваме, за да докажем в Брюксел, че продуктът е традиционен за страната ни.
П.П. Сериозно за катъка. Oт обща култура знам, че катък се е правел във всички краища на България, а сега поради различни социо-икономически фактори само в планинските райони. И не знам куманите и печенегите да са се разселвали из цялата ни етническа територия. Но само мога да предполагам и за това питам все пак.Last edited by големите надежди; 20-01-2012, 01:11.
Comment
-
големите надежди написа Виж мнениебабичката понеже е с българска филология се възмути, че не използвали българското яурт. После ми обясни, че в старобългарския е използвано яурт.
големите надежди написа Виж мнениеСериозно за катъка. Доколкото съм запознат от обща култура катък се е правел във всички краища на България, а сега само в планинските райони. А не знам куманите и печенегите да са се разселвали из цялата ни етническа територия.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеАми да ти кажа, в такъв случай вероятно аз греша. Утре ще поровя, интересен е въпроса.
Културните реалии са като зараза, възприемат се изключително бързо и повсеместно, ако има подходящи условия.
Comment
Comment