Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ктиторските портрети в Боянската църква

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ктиторските портрети в Боянската църква

Здравейте, пак!

Доколко е възможно ктиторският портрет на севастократор Калоян в Боянската църква да изобразява последният потомък на Асеневият род - Коломан II Асен?
    За него се знае малко - син на севастократор Александър, брат на Иван Асен II. Царува за кратко през 1256г. - загива от насилствена смърт след около едномесечно управление.

Доколко е възможно изящният, ренесансов портет на Десислава да е плод на нежни емоции от страна на неизвестният боянски майстор?

Доколко е възможно да е разкрита загадката около личността на боянският майстор, разчупил средновековните канони в иконописта, много преди това да се случи в Италия. Какво би могъл да ни разкаже надписът „Аз Василий писах“?

Не е лошо преди да предложиш някаква хипотеза, все пак да се запознаеш с известните факти. Така щеше да научиш годината през, която са изографисани въпросните ктиторски портрети:

"Въздигна се от основи и се създаде пречистия храм на светия Христов йерарх Никола и на светия великославен Христов мъченик Пантелеймона, със средствата, с грижите и с голямата любов на Калоян севастократор, братовчед царев, внук на св.Стефана крал сръбски. Изписа се в българско царство, при благоверния, благочестив и христолюбив цар Константин Асен, индикт 7 в лето 6767 (1259 г.)"
    Между портретите е и този на цар Константин Асен Тих.

Comment

Сър Френсис Дрейк,
      а не ли възможно портретите да са изографисани в памет на Коломан II Асен - когато в тези бурни времена на предателства, на власт може да са били негови подръжници??

А не си ли се чудил защо, в Боянската църква изображенията на цар Константин Асен Тих и царица Ирина, изобщо не могат да се сравняват с тези на ктиторите севастократор Калоян и Десислава, по отношение на колорит, детайлност и ако щеш настроение??

Comment

Дрейк, не се занимавай с тролове. Щърбев втори!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Ти кой наричаш трол, ако не е тайна??????
          Защо ми спамиш темата?

Comment

Повече от споменатите по-горе историци ( Иречек, Павлович и Ковачевич ) приемат, че севастократор Калоян бил братовчед на цар Константина, което по никой начин не може да се приеме, и то ето защо: Сам Константин в своята грамото, дадена на Виргинския манастир в Скопие, нарича Стефан Неман " дядо царство ми " или майката на Константин била дъщеря на Стефан Неман; от Боянският надпис пък се установява , че Калоян бил внук на Стефана Първовенчани ( сина на Стефан Неман ). Оттук става ясно, че Калояновата майка била братова дъщеря на Константиновата майка, следователно Калоян не може да бъде братовчед на Константина, а син на братовчедката му. Следователно Калоян е бил братовчед на Михайл Асена. Това мнение се подкрепя и от данните на постройката на Боянската църква - че тя е била построена много по-рано преди нейното изографисване, тоест преди да бъде избран Константин Тихов за цар.

Проф. В. Н. Златарски
            ( Боянският надпис, Годишник на Софийския университет, 1934-5, ХХХI

Ако Севастократор Калоян е бил внук на сръбския крал Стефан Първовенчани, то баща му Александър е бил женен за някоя от дъщеритена тоя сръбски крал, може би за оная от внучката на Хенриха Дандоло. Севастократор Александър е бил управител на Средешката област, гдето се намирали и неговите собствени владения с център Боянската крепост, в която е живеел и неговият син Калоян.

Изографисването на църквата не е станало веднага след построяването, а се е изминало доста време и поради това то се изтъква в надписа като съвършено отделно дело, като при това се казва, че то станало " при българско царство ", при Константин Асеня, а това показва, че непосредствено преди това крепост Бояна не влизала в пределите на българското царство, а била отцепена от Търново и понеже тая област през даденото време не е минавала под друга чужда власт, то очевидно нейният владетел се обявил за независим.

Проф. Златарски

Из надписа на Боянската църква може да се открие, че бащата на севастократор Калояна - севастократор Александър, рожден брат на Йоан Асен II, е имал за жена една от дъщерите на нашия крал Стефан Първовенчани. Затова в надписа е казано за Калояна, че внук на на сръбския крал Стефана, а братовчед на царя Михайл Асена български, във времето на когото е градена Боянската църква.

Архимандрит Иларион Руварец.

Извадки от Историческите бележки към романа "Последният Асеновец", на Фани Попова-Мутафова.

Comment

Добре де, захарче, как ктиторският портрет ще изобразява Коломан II, който "царува за кратко през 1256 г.", а църквата според надписа е изписана през 1259 г." Логиката в това предположение просто липсва.

Между другото кафето ми нещо е горчиво...
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Църквата е построена и изографисана в различни години, както споменах по-горе.

След смъртта на Йоан Асен II, започват люти войни за престола, дворцови интриги, отравяния, пак предателства. Болярите са разделени в пристрастията и плановете си. Константин Тих помага, на севастократор Калоян да се възкачи на престола - като законен наследник на Асеневци.
                За жалост съдбата не е благосклонна към " последният асеновец"....

След 1254 година българското болярство е настроено против Михаил II Асен заради сключения позорен Регински мир. Те организират убийството му и за цар бива коронясан Коломан II Асен. Той обаче имал опасни противници. Сред тях пръв се явява Ростислав Михайлович - бащата на овдовялата царица, за която Коломан II Асен се жени след убийството на братовчед си. Ростислав Михайлович поема с войска срещу Търново под предлог, че иска да защити дъщеря си. Цар Коломан II бива изоставен от поддръжниците си и избягва от столицата. Ростислав си тръгва заедно с дъщеря си, претендирайки за титлата „цар на България“, докато родственикът на Михаил II Асен - Мицо Асен, бива възкачен на престола от българското болярство. Самият Калиман II Асен загива от насилствена смърт след около едномесечно управление.

Comment

Шекерче, като отидеш някъде на гости е добре да се съобразяваш с реда установен от домакина, а не да му казваш как трябва да си пренареди живота, щото ще ти посочи вратата. Не знам ти дали усещах накъде вървиш, но аз май предугаждам. Домакините на този форум ценят по-малкото говорене, но по същество и смислено, да знаеш . Оценявай и това, че във форума има и доста хора, които благодарение на това, че са поживяли известно време на тоя свят са имали време и мерак да прочетат и тва-онва.

Comment

Хей слушай какво,
                    аз никой не съм нагрубила, откакто съм тук, за разлика от вас - задръстили сте ми темите с обиди и заяждания.

Това си е избор на модераторите, щом така желаят нека ме обиждат, да ме провокират и да ме баннат.

Съжалявам, но като ме ударят по едната буза, не смятам че трябва да се обърна и да повторят.

Аз ли нещо бъркам или е редно една дама да бъде наричана трол!? Даже не съм сигурна този човек мен ли ме нарече така, защото ако се срещнем в реалният живот, отвъд прикритието на интернет, дали ще ми стига и до рамото....Да се смея ли, да се ядосвам ли!?

Comment

Процедурно прекъсване, ето това е описание какво е интернет трол.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Извинявам се тогава,
                        благодаря за обяснението!

Comment

Working...
                        X