Съобщение

Collapse
No announcement yet.

10 ноември 1444 година "Паметна битка на народите"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ето една картина за Варненската битка. Слагам я заради известния полски художник - Матейко (дето Хитлер искал да палне картината му Грюнвалд).

Иначе Варна море, плаж, ам през ноември разголени до кръста еничари :sm186: . Но така е с изкуството. :mazacho:

Comment

След битката при Варна Хунияди обвинява всички наред (освен себе си) за поражението. Обвинява и ,,българските князе,, че не участвали с достатъчно войски и не вдигнали на оръжие толкова местни българи колкото обещали.
      Имението Файдаш е ПОДАрЕНО на Фружин буквално в навечерието на битката от приближен на краля и продадено веднага.Затова се счита че това е цената на Фружин да участва в похода която е платил краля.Действал е индиректно за да не влошава отношенията си с Хунияди.
      Според мен под ,,българските князе,, трябва да се разбира не само Фружин,но и синовете му ,тъй като по това време вече е на солидна възраст.
      www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

След битката при Варна Хунияди обвинява всички наред (освен себе си) за поражението.
        Алчността на Корвините допринася много за достигането на турците до Унгария. А Хуняди се писал извънбрачен син на Иван Шишман и не получил подкрепа, защото се присъединил към похода едва когато му било обещана бълг. корона. Според набелязанато корона му се сменяло и бащинството - представял се и за извънбрачен син също на Стефан Лазаревич и Сигизмунд.

Comment

561 години от тази паметна битка. ВЕЧНА ПАМЕТ НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ХРИСТИЯНСКИ ВОЙНИ!
          Last edited by byzantiner; 10-11-2005, 17:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
          ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
          ,sevogorob eht erew ysmim llA
          .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
          тарляха се и сврецваха във плите;
          съвсем окласни бяха тук щурпите
          и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Забравих я тази тема виноват.
            Вчера се навършиха 561 години от битката,
            за съжаление нямаше тържествено отбелязване.
            SNN

Comment

Четох някъде ,че във Армията на Кръстоносците е влизал и малоброен български отряд предвождан от престрелия княз Фружин,които вероятно намира и кончината си в битката.
              Войната е лека за зрителите...

Comment

Здравейте,господа. Новак съм и в нета и в историята .Моля , за помощ . Минавал ли е Владислав Ягело през Горна Оряховица или не е . Важно ми е.

Comment

Владиславе ! Не е минавал през Г.Оряховица - но е пратил след превземането на "Шуменската крепост"- 500 конника разузнавателен отряд до Търнов. От там, Владислав Ягело е очаквал появявамето на османските войски на Мурад II.
                  Маршрута е описан в сайт:http://slavaidoblest.boinaslava.net/ -отваря се с Експлорер 6,0
                  И книгите "История на ШУМЕНСКАТА КРЕПОСТ" – Джумалиев 1927 г.
                  "ПАМЕТНА БИТКА НА НАРОДИТЕ" – Бистра Цветкова 1969 г.
                  С уважение: xr100
                  Last edited by xr100; 28-02-2006, 14:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Благодаря,xr100. И аз знам , че е така , обаче на няколко пъти по телевизиятя от гона оряховица твърдят , че Владислав им е разрушил крепоста . Видях някакви съмнежи някъде , но и аз не ги възприех . Правя нещо а не съм историк, и се боя да не стана смешен. Освен снимки има ли видео от въстановката 2004. От Вариант 6 вече ми отказаха.Моля, който може да помогне.Иако може посочвайте източниците. Благодаря на всички които ще помогнат !

Comment

Филми има два! Тая година готвим второ издание на
                      Възстановката "Доблест и Слава" 2006
                      Участници- 220 човека;
                      -Добре Дошли в Шумен- 29.09.2006 година
                      -Генерална репетиция - 30.09.2006 година
                      - Възстановка: - 01.10.2006 година

разгледай тук!http://forum.traditzia-bg.com/showthread.php?t=79
                      С уважение: xr100

Comment

Благодаря на xr100.От форум Традиция разбрах,че проявявате интерес към крепоста Стан.Намерих я и ще ви покажа снимки. Не се вижда много. Иманярите са работили здраво.Та за видеото от въстановката 2004.Трябват ми за да ги включа в документален филм.Кой може да ми даде разрешение за тази цел и да предостави кадрите.

Comment

Четох някъде ,че във Армията на Кръстоносците е влизал и малоброен български отряд предвождан от престрелия княз Фружин,които вероятно намира и кончината си в битката.
                          Българи са се присъединили при първия поход. При втория са предали някои крепости. За втория Хуняди се оплаква, че бълг. князе не му оказали очакваната помощ (което едва ли трябва да ни изненада, защото Корвин се включил в похода едва след като спазарил бълг. корона). А за Фружин се знае, че преди похода продал имението си. Но не е споменат сред командващите части на битката. Според едно неизвестно откъде взето от Браун сведение Фружин е починал в Кронщад.

Comment

Доколкото ми е известно крепостта Раховец-днешна Горна Оряховица е превзета и разрушена то Владислав Варненчик.Самият аз съм от този град и легендата за тази крепост разказва, че тя е превзета то кръстоносните войски.Бил съм на няколко пъти на разкопки в крепостта и намерените монети и части от въоръжение недвусмислено подсказват, че тя е просъществувала до средата на 15-ти век
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Резултатите от разкопките може да видите в сборник "Раховец" том 1
                              Счита се огромният горял пласт, който запечатва средновековният пласт е от превземането на крепостта от Владислав. Споменава се минаването покрай стар, античен град към Шумен. Въпросът е дали е Никополис или Абритус.
                              Към колегата-какво значи оръжие от средата на 15 в., как се датира???
                              Бистра Цветкова коментирайки преминаването покрай развалини на античен град, споменава, че това може да са Абритус или Червен.
                              Абритус е бил доста разграбен вече имало е и средновековен пласт отгоре му. Червен все още може да е имал живот, а и в тази епоха начетените хора от Запад са познавали античните останки.
                              Никополис е римският град в България с най-добре запазени останки сега, а тогава да не говорим.
                              Last edited by gladiator; 02-03-2006, 15:54.

Comment

Galahad написа
                                Българи са се присъединили при първия поход. При втория са предали някои крепости. За втория Хуняди се оплаква, че бълг. князе не му оказали очакваната помощ (което едва ли трябва да ни изненада, защото Корвин се включил в похода едва след като спазарил бълг. корона). А за Фружин се знае, че преди похода продал имението си. Но не е споменат сред командващите части на битката. Според едно неизвестно откъде взето от Браун сведение Фружин е починал в Кронщад.
                                Да,ама не, в първия поход НЕ участват българи,вече в България към кръстоносците се присаеденява някаква конна бойна част служила по рано на турците/вероятно са войнуци/.
                                Фружин е продал имение което малко по рано/буквално дни/ му е ПОДАРЕНО от приближен на краля.Вероятно това е цената която краля е платил за да участва и той в похода.
                                Освен това има грамота с която му се отнемат/на него не на наследниците му/ имотите и се дават на някой си Яков Понграц.
                                Наскоро разбрах че имало в по късно време някакъв унгарски светец с името Понграц/убит от протестантите/,та в житието му пише че бил по произход българин,вероятно и тоя Яков Понграц е българин.
                                Споменава се и княз Фрузин в Пиротско като васал на турците.
                                Галахаде,моля те в бъдеще бъди изчерпателен и не бъркай хората като премълчаваш важни подробности.
                                www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Working...
                                X