Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Налудничаво "виждане" за етнонима българи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Налудничаво "виждане" за етнонима българи

    Замислих се за нещо интересно и искам да го споделя с вас.Не твърдя,че е вярно.
    Етнонимът на българите на латински е Vulgares,на старa картa съм виждал страната ни отбелязана като Vulgaria.Направи ми впечатление че си прилича с vulgus,vulgar,vulgarism[това се е формирало по-късно като дума](всичките свързани с цинично,простонародно и сродни).
    1.Възможно ли е по подобие на Вандалите(ограбили Рим през 455г. и по-късно техния етноним става нарицателно за човек разрушаващ или повреждащ обществена собственост) и нашия етноним да се е превърнал в нарицателно за циничност,простащина,принадлежност към простолюдието и т.н.(всички знаят за славата ни в Римската(по-късно Византийска империя)).
    2.Другия вариант за който си мислих е да са ни лепнали етнонима(по тази логика екзонима)vulgares именно заради значението на vulgus,vulgar,vulgarism т.е.да означат презрително че сме цинична,надменна,вулгарна смес от прости народи.
    Та въпросните хипотези са основани на факта,че има прилика между Vulgariа и Vulgus,Vulgar.Дори на нашия език корена българ си прилича с вулгар по цели 4 букви,а различните 2 са близки.А сега докато пиша ми изскочи и приликата между българин и вулгарен.
    Въпросната прилика между думите не съм срещал да е обсъждана някъде или да има публикации по този въпрос.Затова ми се искаше да обсъдим това мое впечатление.Повтарям,че не твърдя да е вярно.Просто исках да видя и вашето мнение по въпроса,защото мисля че е интересно и необсъждано виждане за етнонима българи.Възможно е да е изцяло грешно и да е в разрез с някоя догма или с някоя утвърдена теза,но на мен не са ми известни и именно това чакам от вас.Ако е абсурдна хипотезата ми да ми покажете защо.Благодаря ви.Не знам дали сте ме разбрали правилно.Питайте ако не сте.
    Historia vitae magistra

    #2
    Ами не е абсурдна хипотезата,напълно възможна.Но от такива сравнения може да ни изкарат преселили се северно американски индианци,защото използваме лък и стреляме от кон.

    Comment


      #3
      И аз съм против абсурдните теории за произхода ни.Приликата между етнонима ни и латинската дума е много интересна.Не са ми известни някакви изследвания относно тази прилика.Ако някой знае да не се скатава! Може би някой с познания по латински би уточнил корена на думата,времето по което се появява в латинския и по-късно в другите езици и други такива детайли,които биха помогнали да се установи може ли да се говори за връзка между етнонима и думата,и каква е тя(първо е лат.дума и после става наш етноним или по примера на вандалите,първо етноним а после дума).Дано стане хубава дискусия.
      Historia vitae magistra

      Comment


        #4
        Ами аз съм доста неук по тези неща.Дано някой по-разбиращ ще ни светне и дано да се получи дискусийка.

        Comment


          #5
          Заключ

          Господа, четете правилата на форума, включително локалните. Темата за произхода на прабългарите е забранена в този форум.

          ПП Подобна хипотеза вече е изказвана тук, доколкото си спомням. Но има нещо важно с лингвистиката - лингвистичните въпроси трябва да се обсъждат само от специалисти.
          Attached Files

          Comment

          Working...
          X