Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енинският изборен апостол

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Енинският изборен апостол

    http://www.nationallibrary.bg/cgi-bi...=001&p=0038&g=

    В тази страница в графата "Славянски ръкописи" ще намерите дигиталната реплика на най-старият ръкопис на старобългарски, намиран в нашата страна - "Енинският изборен апостол"
    Повода е 50-годишнината от откриването му, и понеже историята е интересна, ще преразкажа съкратено прочетеното във в-к "Искра" - Казанлък, бр. 47 от 17 декември 2010г., стр.10."
    "... Ръкописът е намерен на 22 декември 1960г, при реставрационни работи в двора на храма "Св.Параскева(Петка)" в село Енина, община Казанлък.
    Работникът Райчо Перфанов заравя варната яма и при разкопаването за пръст в съседство попада на силно увреден скелет и "набъбнало от влагата безформено кълбо от пергаментни листове, облепени с кал, вар и тухлен прах".
    За щастие, въпреки ниското си образование, работникът се оказва достатъчно интелигентен и добросъвестен и през ръцете на местният учител и краевед Стефан Нонов и негова родственица от София ръкописът е предаден и реставриран в "Народната библиотека "Св.св.Кирил и Методий", където се оказва че е открит уникален старобългарски ръкопис от XI век (вероятно в началото на периода на Византийско владичество)...."
    По нататък в статията е упоменато че на Игнажден - 20 декември, в двора на храма в с.Енина ще бъде поставен и осветен паметен знак по случай откриването на ръкописа.
    След проучванията на ръкописа са известни следните трудове:
    1."Енински апостол - старобългарски паметник от XI век", с автори проф.Кирил Милчев и Христо Кодов, издание на БАН, София, 1965г.
    2."Енински апостол" - цветно факсимилно издание от 1983г. с предговор от Христо Кодов
    3.Електронен(дигитален) вариант на ръкописа - на посочената по-горе връзка към страницата на Народната Библиотека, където се и съхранява оригиналът!

    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Working...
X