Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Западни наемници във войските на ВБЦ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Западни наемници във войските на ВБЦ

Идеята за тази тема ми хрумна, четейки някои постове в темите за Човешките загуби през Средновековието и Кондотиерите. Та се замислих, че има сведения за кумански, татарски, руски (ако приемем, че бродниците са били руси), хазарски, алански, евентуално и маджарски наемници в българските армии през периода 1185-1396 г., но дали нашите царе са използвали и западни наемници, например генуезки арбалетчици или пък определен брой хора от каталаните на Роже дьо Флор?

В един от постовете си Голъм твърдеше, че във войните в Западна Европа наемниците не са се презорвали да воюват един срещу друг, което е ограничавало и загубите в редиците им. Дали те са правели същото (ако са били наемани от балканските владетели) и във войни срещу армии, в които например е имало източни наемници като кумани, алани, татари, но не и западни "колеги"? Тоест не е имало едноверци католици и изобщо християни.

Чуждото наемничество в Българските земи по това време е идвало преди всичко от Севера и Изтока и е било изключително куманско, руско, татарско, аланско и турско. Склонен съм да мисля, че поради куп причини, една от които навярно е и по-периферния характер на нашия регион в този период, твърде вероятно е с неуспешните опити за наемане каталанската компания въпросът за западното наемничество да се изчерпва като цяло...За западните кондотиери е било много по интригуващо и рентабилно да бъдат наемници в Ориента и Източното Средиземноморие (Византия и Ислямския свят), отколкото по нашите земи. В периода 12-15 в. на Балканите има значително латинско присъствие, но при все това почти няма сведения за подобна практика у нас, въпреки че я има наоколо - при гърците, епиротите и сърбите, което като че ли е твърде показателно.

Comment

Working...
    X