Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Михаил Асен (син на Иван Александър)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Михаил Асен (син на Иван Александър)

    Някой може ли да даде повече информация за него?


    Уикипедия:

    Михаил-Асен е първородният син на цар Иван Александър (1331 - 1371) от брака му с влашката принцеса Теодора.

    Роден е през 20-те години на 14 век. При възцаряването си баща му го обявява за "съцар" или "млад цар". Трябвало да наследи баща си под името Михаил IV Асен. Престолонаслдникът е бил гордостта на царското семейство, надарен "с всички добродетели". Михаил-Асен се жени за византийската принцеса Ирина, дъщеря на император Йоан V Палеолог.

    Според анонимна българска хроника през 1354 - 1355 турците нахлуват в пределите на България в посока към Пловдив и Средец (София). Както пише в хрониката, "българите отново се събраха под водачеството на Михаила, синът на Александра. И настана голям бой; и убиха турците Михаила и погина голямо множество българи". Тези редове показват, че българската войска е пресрещнала нашествениците някъде около София; разразила се жестока, кръвопролитна битка, в която младият цар загинал заедно с много от войниците си, но нашествието било отбито - следващата атака срещу България е чак през 1370. Героичната смърт на цар Михаил е намерила отглас в народните песни от Софийско, в тях се говори за "Михаил Василич загинал със смъртта на храбрите".
    Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

    #2
    По отношение на Михаил и по-точно на смъртта му има, най-общо казано, две течения. Едните приемат за достоверни данните на Анонимната българска хроника, а другите ги отхвърлят. С друг източник за загиването на "младия цар" в битка срещу турците не разполагаме. Аргументът на горната статия от уикито за "отбиването на турското нашествие" е несъстоятелен.
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      #3
      Абе хора, отваряйте и книга чат-пат , далеч е още времето когато всичко ще е в нета. Стига глупости, Уикипедия е колкото полезна дважде по-зловредна щото пишат всякакви идиоти.

      По Асеневците поне си има Божилов, това е една от свястно свършените работи, които е дала българската историография.
      Attached Files

      Comment


        #4
        Пуснах инфото от уикипедия просто като за начало.Не претендирам информацията да е достоверна
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

        Comment


          #5
          в учебниците пише,че загива в битка с турците,но няма даден исторически извор


          Comment


            #6
            Най-интересно от всичко е, че голяма част на откритите монети на Иван Александър присъства и Михаил. Това най-вероятно е точно по повод провъзгласяването му съуправител на държавата.

            Comment


              #7
              samo kratko bih dodala - Mihail Asen (sin na Ivan Asen) se pominje i kao pretpostvaljeni otac despota Mihaila, naslikanog u crkvi u Donjo:j Kamenici.
              Ovu pretpostavku je izneo Bozidar Ferjancic u delu Vizantijski despoti u juznoslovenskim zemljama

              Comment


                #8
                Съпругата на Михаил Асен е била сестра а не дъщеря на Йоан V Палеолог.

                Comment


                  #9
                  На мен ми прави впечатление нещо друго - че когато се говори за Михаил Асен, винаги се има предвид синът на цар Иван Александър. Докато остава в сянка фактът, че царя има освен син, наречен Михаил, и брат с това име. Това което е учудващо е, че за братът Михаил (за да го различваме от сина Миахил Асен, нека го наречем съвсем условно Михаил Срацимир) не се знае почти нищо за разлика от толкова много инфо за цялото останало семейство (имам предвид другия брат на Иван Александър, както и двете му сестри). Единствено, което поне аз знам за Михаил (условно наречен за мое удобство Срацимир) е това, че след смъртта на баща им управлявал след него Крънската хора. Ако това е така, много вероятно да е останал такъв и след възкачването на брат си на трона. В такъв случай, според много по-голяма е вероятността, братът Михаил да е паднал в бой с турците отколкото синът.

                  Което ме навежда на едно преположение, което може да е и съвсем погрешно, но го споделям с вас за да чуя и вашето мнение.
                  Възможно ли е историците да бъркат двамата Михаиловци и да приписват всичко само на единия?

                  Comment


                    #10
                    Като хипотеза по която да се работи предположението ти има своите основания, но пък безименната българска хроника изрично пише:

                    Българите отново се събраха под началството на Михаил, сина на Александър, но и него убиха турците
                    Посочено е ясно кой от многото Михаиловци е загинал в бой с турците, а именно "сина на Александър".

                    От къде имаш сведение, че Михаил брата на Срацимир е управител на Крънската хора. Божилов пише, че е споменат в надпис на сина му Шишман от Ямбол към 1356-1357г. От въпросния надпис не ставало ясно дали към това време (1357г.) този Михаил е жив или вече е покойник.
                    Liberte, egalite, fraternite
                    Viva la revolution
                    Zalmoxis написа
                    Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                    http://hristoen4ev.blogspot.com/
                    dibo написа
                    Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
                    - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

                    Comment

                    Working...
                    X