Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
От респонсата на папа Николай до цар Борис се вижда, че царят е познавал изтънко еврейските ритуали - за разлика от неговия събеседник.
Винаги ми става смешно, като препрочитам този текст.
За съжаление, оргиналното писмо на Борис не е намерено.
Във въображението ми изниква диалог между един умен, образован и хитър източен владетел и един, да го кажем меко, простодушен понтифик, който не е на ясно с корените на религията чиято църковна институция оглавява.
Май няма да е имал завършено магнаурско образование. Пък може и да е минал с тойка по милост. И в моя випуск имаше такива чуждестранни студенти. После станаха министри - всеки в държавата си.
Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
Всички евреи били добри и всички българи обичали евреите.
Сред евреите има и добри и лоши - точно както сред българи, арменци и индианци. Имало е българи, които са обичали едни евреи, а са мразели други. (В скоби искам да кажа, че и аз като евреин обичам едни евреи, мразя други, а към трети съм безразличен)
Но да говорим по същество - и романиотите и ашкеназите са се претопили в голямата маса сефарадски евреи. Малък пример - всички евреи с фамилно име "Ешкенази" се самоопределят като сефаради. Също и тези с романиотски имена - Романо, Пизанти... Ашкеназките евреи в България от Х²Х и ХХ век са емигранти от Русия, Буковина, Черновиц,...
Comment