KIZIL DELI написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Имало ли е демографски и етнографски колапс на българското население през 15 и 16 век
Collapse
X
-
Аз нещо не мога да схвана логиката.
Народа сее, жъне и изнася.
Идват някакви гадове и воюват на негова територия.
Покоряват го.
Износът естествено спира, като при всяка война.
Минава време и реколтите се възстановяват. Износа може да не се възстанови заради вътрешното потребление.
И как от тая работа извеждаме демографски колапс?
Comment
-
Значи, аз имам едно конструктивно предложение - този подфорум и конкретно темата е с свързана с история и то преди повече от 600 години. Нека да си останем на конкретната тема, а да не месим и съвременна политика, щото може и футбол да намесем и ептен ще замяза на квартална кръчма.
Та в тази връзка да попитам: Тюркоалтаецо, ти в крайна сметка ще ни дадеш ли конкретни сведения за колапсът или просто изповядваш, но не можеш да докажеш?
ПП. и нека не се налага отново да обясняваме, че всички тук, като що-годе нормални хора, всички сме на мнение, че в хода на османското завоевание е имало (то не е имало начин да няма) изгорени села и крепости, убити, поробени, изнасилени и т.н. В крайна сметка - война е.
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеСтан, само да те питам просто ей така за информация, че не ми се рови сега из предишните теми - ти ли беше пуснал мнението за протогагузкото население на княжетсвото на Добротица?
ПП. това в интерес наистината го казах на майтап, ама някои го взеха много присърце и така си останаха.
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеКаталаните не са действали в района на Горна Тракия, а около Дарданелите...
Шъ знаиш бая голям го изкара района на Дарданелите, ма ти май знаиш нали?
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеАз нещо не мога да схвана логиката.
Народа сее, жъне и изнася.
Идват някакви гадове и воюват на негова територия.
Покоряват го.
Износът естествено спира, като при всяка война.
Минава време и реколтите се възстановяват. Износа може да не се възстанови заради вътрешното потребление.
И как от тая работа извеждаме демографски колапс?
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеА ти вярваш ли, че такова нещо изобщо има, щото на мен ми намирисва на партенка Който не вярва да ходи в архива да търси документи за внос-износа на зърно Нещо конкретно да видя?
Аз досега не видях едно логически издържано съждение в тая лавина от приказки, което да предполага колапс. Даже и дефиниция на колапс не видях от уважаемия събеседник.
Иначе да, склонен съм да допусна, че южните пристанища са изнасяли продукция преди завоеванието, а след това са спрели да изнасят.
Comment
-
Stan написа Виж мнениеМда, що? Ако това те притеснява, мога да ги нарека и постпеченеги с посткумански елит
ПП. това в интерес наистината го казах на майтап, ама някои го взеха много присърце и така си останаха.
Comment
-
Къзъл Дели, а ти кога ще представиш османските документи показващи големия търговски обмен на жито и друга селскостопанска продукция осъществяван през Несебър и Анхиало през 70-те, 80-те и 90-те години на 14 в. и първите десетилетия на 15, и за подобен обмен през Варна от 90-те години на 14?
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеКъзъл Дели, а ти кога ще представиш османските документи показващи големия търговски обмен на жито и друга селскостопанска продукция осъществяван през Несебър и Анхиало през 70-те, 80-те и 90-те години на 14 в. и първите десетилетия на 15, и за подобен обмен през Варна от 90-те години на 14?
Продължаваш да излъчваш и да не приемаш.
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнение
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеМи когато ти представиш документите от Венецианските архиви, нали се сещаш кога
Продължаваш да излъчваш и да не приемаш.
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеТи обаче твърдеше,. че в османските архиви имало обилна информация за обратното. Така че хайде покажи ги (аз пък твърдя, че такива архиви за този период изобщо няма)...
Comment
Comment