Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековен панаир-Балкански Реалности-Червен 2009

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Средновековен панаир-Балкански Реалности-Червен 2009

    От 24 до 26 юли бе проведен в Крепостта Червен-Средновековен панаир.
    Участваха реконструкторските клубове "Чигот","Модус Вивенди", "18-ти Етърски Пехотен полк","Сила".
    Местната Администрация ни позволи да на направим Средновековен лагер в тази крепост.В него бяха представени някои от занаятите през Средновековието.Имаше много туристи дошли специално в този горещ летен ден да ни видят на живо.Няколко телевизии.
    Снимките съм ги сложил тук.По-късно ще кача и още.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    Фестивала започна още в четвъртък вечерта - първите мераклии спаха под открито небе, и идва дочакали утрото започнаха пренасянето на багажа по стръмната пътека, водеща до крепосната цитадела. търновци пристигнахме по обяд, и понеже сме по мързеливи прежалихме колите и направихме малък офроуд по един черен и каменист път и се качихме до горе с цената на няколко гънки по вратите на колите. Разтоварване и започнахме да строим лагера - въпреки лекия вятър слънцето си печеше жестоко . Разставихме палатки, мишени, арена за битки, готварница , чергилата на работилниците а дълбокия пресъхнал кладенец на замъка направи сянка за бирата.
    През цялото това време имаше посетители, учудващо за 38 градусовата жега. Атракция бяха стрелбите с лък и арбалет, дуелите на стражите , плетенето на гайтани и колани, обущарницата , леко брадясалия грък точилар, които с пот на черото си изкарваше хляба. А в оръжеиницата чукането не спираше - след половин ден маисторите изкараха едно чудо, високо около 4 метра, туриха един камък в мрежата и със свистене го изпратиха на 200 метра в пропастта . Мирните граждани се успокоиха, защото вече града имаше надеждна защита от вразите.
    Вечерта премина в готвене на отдавна забравени вкуснотии, пиене на домашно направена бира и средновековна музика.
    На другия ден - ставане в 8.00 , а в 9.00 първите гости пристигнаха - интересно беуше че всички мислеха , че се снима филм и не смееха да приближат, докато не ги извикаме. .... но към обяд слънцето победи - 42 градуса, без вятър и бира ..... само вода и то докато я донесеш от кладенеца става на чай ..... въпреки това от 12 до 18 през лагера преминаха повече от 150 човека, което беше доста странно . По късно екскурзовода каза , че за 6 дни по Гергьовден са преминали 10 000 посетители!!! -
    През целия ден продължаваха да идват и нови участници, усили се стрелковата група, засвистяхя стрели, къде към мишена, къде към скалите , правеха се изпитания за здравина на щитове и шлемове ..... но въпреки това към 8 вечерта всички се наредиха около огнището с панички за вечеря. Почти постигнахме идеята да няма съвременна посуда и прибори, а дърводелеца дори си издяла дървени лъжици - една голяма за основното ястие и една малка - за десерта.
    То много хубаво не е на хубаво - късно през нощта мълния процепи тъмното небе и се стовари на съседния халм, след което задуха ураганен вятър, та се наложи да се укрепват палатки и шатри, навесите бяха отнесени, инструмента намокрен от проливния дъжд. Докато приберем и отстраним щетите стана утре ... и всичко започна отново - строене на навеси за майсторите, търсене на отнесени неща, правене на нови мишени , подреждане на сергии и работилници. ..... а посетители този ден - бол. Дечурлигата във възторг се гонят с тежките шлемове, стрелят с лък и арбалет а наи смелите опитаха нечувана гозба с ориз, ядки, мед и стафиди.

    Е всичко си има краи - към 14 започна новото преселение на народите - шатрите се скриха в колите, багажа - опакован и основно почистване на района. А оттам - довиждане на всички, до нови срещи и по домовете ...



    малко търновци на живо



    амазонка в действие



    След поредния изстрел на Бадъмба



    шиене на кожени чаши, плетене на тетива и други статични занимания за ръцете



    от далечна гръцка провинция доиде мастор точилар...



    готвенето е мъжка занимавка ....



    семеина идилия



    релаксация



    тренировъчни битки





    требуше в джобен вариант



    обущарница....



    маистор на лъкове



    и дърводелец



    истинския бои на стражите



    и счупен нос след боя



    полеви тест - пиене на еил от кожена чаша



    голям глад



    и публиката , дошла при 40 градусовата жега



    останалите снимки са в албума



    и във Форум "Традиция" http://www.traditsia.com/forum/showthread.php?t=2821
    Last edited by svs; 27-07-2009, 11:26.

    Comment

    Working...
    X