Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тежковъоръжени български войници през Средновековието

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Сула, в твой стил ще ти отговоря-без да се дракам, че едва ли някой в края на 14 в., може би само монах Исая, е усетил толкова тази срцераздерателна действителност. Колко тур;и ли е имало тогава тук, та те да бастисат така страшно пристиянството?
    Това за патриаршията е много умно-по такъм начин описван от теб, би следвало да се почувстват и тези от Добруджанско, и видинско като минали под лрастта на Гръцката патриаршия, нали?
    До колко Стогодишната война си е феодален конфликт...хм, явно съветската школа е жива все още...
    Аз също използвам византийски източници.знаем, че са одновни за историята ни...но нека погледнем критично, а не да цитираме спомени от училищният чин!
    Все пак тук темата е за тежките бойци...не ца религиозните конфликти. А по въпроса нямаме никакви източници.
    Лично аз, знае се, много пъти съм отричал иконата като достоверно изображение, но все пак е по-добре да се обърнек към нея, като няма друго.
    Торн е създал великолепна галерия от запазени образи, така че там трябва да се коментира. Преди месец се запознах с проф. Рафаеле Д`Амато, автор на статии и книги за римсата, късноричската и византиската войска-оспрейката за късноримските военни облекла е негова, както и порфирията, та той също е на мнение за автентичността на иконите....
    Last edited by gladiator; 09-07-2009, 08:08.

Comment

Иконата не, но има много стенописи,които представят нещата доста добре според мен. роблема е че не може да се установи кои са каноничните елементи. Има неща,които абсолютно не може да се разбере какво са, но има и много елементи, които са ясни и се връзват с епохата.
      Ако погледнем например манасиевата хроника или томичовия псалтир обаче, се вижда че много от нещата съвпадат със стенописите.
      Бтв. тея дни разглеждах манасиевата и там на едно-две места ясно се виждат войници с ризници с дълги ръкави, така че може да се окаже че са се използвали и по нашите земи. Имаме в Сърбия изображения на такава ризница(че и крачоли има там).

В заключение - абе не е лесно да се разбере кое как точно ебило

Comment

Е какво е Стогодишната война, освен феодален конфликт, свързан със сложните династични връзки между Англия и Франция ?!

И какво общо има отхвърлянето върховенството на Търновската патриаршия от Виндското царство и Добрдужанското деспотство с османското завоевание ? Това си е чист плод на боричканията между различните владетели
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Първоначално, през 14 век завоеванието не се схващало от по-голямата част от населението като някаква вселенска цивилизационна катастрофа. Реално за някое село в Балкана промяната не е изглеждала толкова значителна. Пак си работели за местния болярин, пак си били християни, турците поне до към средата на 15 век не са били чак толкова многобройни и заселени повсевместно. А това, че техния болярин ходи да се бие не за византийския император или за българския цар, а за някакъв емир или султан – не ги е засягало чак толкова. Очевидно не са преживявали чак толкова и кой им е патриарха – нито през 14 век с Видин и Добруджа, нито през 16 и 17 с прехвърлянето на епархии между Цариградската и Печката патриаршии има някакъв чак такъв проблем.

През 15 век нещата много са се променили, но това вече е друг период.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Напълно съгласен с Торн! Стига с тоя феодализам!
            А за дългите ръкави, сещам се една икона на Св. Георги от Русия около 1260 г., с дългиръкави и дърлга пола.

Comment

За какви тежковъоръжени български войници става въпрос,след като на територията на България за периода на ВБД са открити едноцифрен брой мечове/саби(нека археолога-gladiator ме поправи ако бъркам за бройката)!?

Comment

Уважяеми Монахо, никъде не съм твърдял че съм археолог. Това-примо!
                Секундо-я ми обясни-какво общо имат мечовете и сабите с тежката конница?
                Терцио-ти броил ли си ги? да н ги изкараме повече?
                Ккаво ще кажеш за находка -"на черно" от Поповско в края на 1998 г., в помещение-35 меча? А?

Comment

MOHAXA написа Виж мнение
                  За какви тежковъоръжени български войници става въпрос,след като на територията на България за периода на ВБД са открити едноцифрен брой мечове/саби(нека археолога-gladiator ме поправи ако бъркам за бройката)!?
                  Хех, а нима допускаш, че е нямало? Може би са се биели с тояги или с ножове за хляб?
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

глупости-ножчето е тежко оръжие!
                    Всички знаем, че по традиция българите се бият облечени с кожи, даже и царете им ги гризат!!!
                    Аз преди годиин разбрах-благодаря на Чиготите, че те са открили страшното оръжие-коженият боен бич!

Comment

lubo11 написа Виж мнение
                      Легатът е Арно-Амори, а градът е Безие.
                      Тили и Антверпен,Цезар или Аврелиан при Александрийската библиотека?

Comment

gladiator написа Виж мнение
                        Аз преди годиин разбрах-благодаря на Чиготите, че те са открили страшното оръжие-коженият боен бич!
                        И кога Чиготите са споменали нещо подобно?Следя темата с интерес,но досега нищо конкретно няма,само общи приказки.
                        Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                        http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Извинявам се и благодаря на Г.П. за поправката-Багатур
                          Какво конкретно искаш Пухич-пиши тогава, просто данни няма.
                          Нали вие сте по данните-може да ни изненадате с нещо ново!

Comment

Замислих се - колко битки сме спечелили и въобще провели в открит бой през ВБЦ и все имена на проходи и засади изникват в съзнанието... Но и там само с прашки и ножове не става...
                            Солеността на почвата ни е такава, че желязото няма особен шанс срещу нея, за да правим изводи от там...
                            Извори?
                            Рисунки от хрониките?

Comment

""
                              Замислих се - колко битки сме спечелили и въобще провели в открит бой през ВБЦ и все имена на проходи и засади изникват в съзнанието...
                              Всеки си брани земята както може. Бих предпочел сто победи в проходи, даже и не съвсем честни, може и с кухненски ножове, пред петстотин години присъствие.

Comment

четец написа Виж мнение
                                ""

Всеки си брани земята както може. Бих предпочел сто победи в проходи, даже и не съвсем честни, може и с кухненски ножове, пред петстотин години присъствие.
                                Нямам нищо против дори и с вуду магия да е... А за присъствието - да беше само такова...

Comment

Working...
                                X