Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Причини за падането на Балканите под Османското нашествие ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Причини за падането на Балканите под Османското нашествие ?

    Привет!
    Главната причина според моя взор е Разорението на Византия от "Кръстоносците" и така премахването на главната палисада пред Османците ...
    Нататък вие дълбайте и разширявайте - жадувам да видя какво ще изровите и дали ще подкрепите тази теза!
    (Винаги има ставки и предпоставки , но съсредоточете върху тази точка и недейте да носите от 9 кладенеца вода!)
    Със здраве,
    Smart_Patriot

    #2

    Comment


      #3
      Причини много, но тази е най-малката. То е все едно да се каже, че основната причина за падането на България под османско робство е това, че преди това по някое време сме били покорени от Византия. Звучи малко абсурдно, нали?

      Ако трябва обаче да бъдем сериозни според мен причините са:

      1. Феодалната раздробеност на всички балкански държави, сковала до безобразие политическата атмосфера и ограничила възможностите за съвместни действия срещу външни врагове.

      2. Поведението на Йоан Кантакузин, който заради собствените си домогвания до властта се сродява с османовия роди и ги докарва в Европа, за да му помогнат в гражданската война.

      3. Апатията на населението, което се отнася с еднакво безразличие към своите и завоевателите.

      4. Разпространилия се исихазъм, който пълни пещерите и манастирите с мъже в разцвета на силите им, докато владетелите събират смешни армийки от по 5 000 войника.

      Не пртендирам да съм изброил всичко, но мисля, че това е поне добро начало за дискусия, защото иначе бяхме кривнали още преди да започнем.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

      Гюстав Льо Бон

      Comment


        #4
        ъъъ абе нямаше ли такава тема вече...
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

        Comment


          #5
          Имаше. Няколко.
          Моля, преди да пускате подобни теми, поне ползвайте търсачката на форума, работи поне донякъде, но напълно достатъчно за такива цели.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment

          Working...
          X