И ако е имало, какъв е бил строят им, начин на подбор и евентуално, какво е било предназначението им на бойното поле и съответно тяхната екипировка...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Багатурите
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Last edited by gollum; 13-01-2009, 16:09.
-
Мисля, че последните изказвания резюмират темата. Ще я заключа и ако някой все пак има аргументи за отключването й - нека ми прати ЛС.
Добавка към темата - отговор на въпроса ми от пост #13 от колегата Юлиан Август:
"Накратко казано - не.
Ромейските автори изобщо не различават различни родове войски у ПБЦ. Ако пък се вземе предвид Тактиката на Лъв, според която между маджари и българи не съществувала отлика във въоръжението и тактиката, то само у "знатните" се забелязва някаква разлика в екипировката - покривалата от плъст или метал, предпазващи конете им. Логиката не води до това, че именно тези бойци са били т.н. багатури, защото в такъв случай всички аристократи ще са били такива, а това не е така - само определени носят това звание в титулатурата си. Описанията на прабългарската и впоследствие, българската конница говорят за някакъв вид "единна" конница, използваща двойно въоръжение от копия и лъкове за близък и съответно - далечен, ариегарден бой.
Впрочем в самите инвентарни надписи също не става дума за някакво деление на родове войски.
Иначе прабългарската конница сме я разисквали в отделна тема.
ПП. Темата освен от поредици от типа Total war, ми се струва инспирирана и от един български комикс, който наскоро беше показван във форума. Беше си за затваряне, защото освен друго копираше вече съществуващата тема за конницата на ПБЦ."Last edited by messire Woland; 13-01-2009, 16:41.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment