Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скелетите от Трапезица

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gladiator написа Виж мнение
    с риск не бих характеризирал откривателя като"вещ археолог".
    Господина въпреки данните продължава да твърди, че са хора избити от земетресение
    не мога да повярвам...
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

С малко закъснение да се намеся и аз. През пролетта бях на Трапезица, та видях и въпросните скелети. Лично за мен тезата за земетресение е най-логична. Тъй като става въпрос за цели скелети, то вероятността за препогребване отпада автоматично. Какви са възможностите:
      - масов гроб на убити
      - масов гроб на умрели от епидемия
      - затиснати от срутила се сграда.

Ако са убити - няма следи посичания. Може да се предположи, че са били удавени, удушени, обесени или отровени. Обаче това е малко трудно приложимо предвид големия брой скелети. Най-лесният начин в такъв случай е брадвата в главата и следващият.
      Умрели от епидемия - по-горе се говори за посипване с вар. Ама това май се появява чак в ново време. Възможно е да са някакви чумави намятани в мезето при екстремни условия. В изворите, като се описва чумната епидемия в Константинопол през 746 г. се казва, че умрелите са ги мятали където им падне.
      Обаче и в двата случая - и при екзикутирани и при чумави, има един малък проблем. Скелетите са размесени с деструкции от сградата. Именно това е врътката - не са затрупани, а размесени. Няма логика примерно ако погребваш чумави, да метнеш 5-6 души в една от най-представителните сгради на манастира, да откъртиш мяколко камъка и тухли и да ги намяташ върху труповете, после да метнеш още 5-6 трупа, пак да откъртиш няколко камъка и тухли и да ги намяташ и така да погребеш 70-80 души. Логиката в такива случаи, ако имаш трупове, без значение дали става въпрос за избити или умрели от чума и една изоставена сграда, в която искаш да ги погребеш, е да ги намяташ в нея и да ги засипеш, ако ти се играе да къртиш стени - може да не ги засипваш с пръст, а да изкъртиш стените и да ги засипеш с отломките, ама последното ми се струва доста безсмислено упражнение.
      Така единственото обяснение, което може да се даде в случая, е че тези хора са били в сградата, когато тя се срутила и ги затрупала. Дали това е следствие от земетресение или нещо друго, един бог знае. Лично за мен е интересно кога точно се датира този масов гроб.

По-горе се говори за живот на Трапезица и след 1393 г. Но в какво се изразява той - старото население си е останало там, или просто са регистрирани следи от живот, примерно на османски гарнизон, или пък само некрополи край църквите?

Comment

Working...
      X