Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Васалитет на Второто Българско царство към Златната орда

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Васалитет на Второто Българско царство към Златната орда

Не зная дали тук е бил обсъждан в тема или по някакъв повод васалитета на Второто българска царство към Златната орда!
    Този васалитет е една от срамежливо премълчаваните или едва споменавани теми от “казионните” родни историци и учебници по история.
    Доста по-подробни данни се намират в руски източници из Интернет, и те, заедно със редките български споменавания са, най-общо:
    1. България става васал на Златната орда (тогава – на Монголската империя) през 1242г., след преминаването на част от войските на монголите през Мизия на връщане от големия западен поход.
    2. Васалитетът на България към Монголската империя, впоследствие към Златната орда е съществувал до 1331г. или 89г.
    3. България, в качеството си на васал, е участвала във външната политика на ордата – походите на Константин Асен през 60те години на 13 век против Византия са подкрепени активно от Ордата, като една от целите е била да се накаже непокорната Византия, която също е имала васални отношения с Монголия.
    4. Според законите на монголите, владетелите са утвърждавали властта на своите васали (давали са им ярлък за управление). Смята се, че подобно нещо са търсели Ивайло и Иван Асен ²²² при посещението си при Ногай през 1280г. и че са били утвърдени на престола така и Константин Асен, и Георги Тертер, и Смилец, и Тодор Светослав, и Георги ²² Тертер, и Михаил Шишман.
    5. При похода на Георги ²² Тертер против Византия през 1322 са ползвани монголски части, които са изпратени по молба на българите.
    6. В битката при Велбъжд (1330) на страната на българите са участвали и контингенти на монголите, като част от действията против Сърбия, която преди това също е била васал. Именно поражението при Велбъжд бележи и края на българския васалитет към монголите.

Някой има ли по-подробни данни и коментари по въпроса?
    Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Ами васалитета приключва по-рано отколкото твърдиш.Монголи използва в войската си и Иван Александър през 1332 при Русокастро и дори през 1364 в последната война срещу Византия.Това не означава,че още е бил техен васал.
    По-принцип татарския васалитет е премахнат още в 1300,когато Теодор Светослав убива Чака и предава главата му на Токту.В знак на благодарност васалитета е премахнат.Дори има предположение,че Токту дава Бесарабия на България.
    България престава да бъде васал и става съюзник на татарите.Естествено е българите да привличат силните татарски конници като наемници в войската си,както преди това са сторили и с куманите.
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

Working...
    X