Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИРАНСКА ТЕЗА (работна тема!)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ИРАНСКА ТЕЗА (работна тема!)

    Преди известно време направих едно предложение, което донякъде колебливо, но все пак се прие като възможност за опит, та затова ще пристъпя към реализацията му, пък дано да се получи. Тази тема се създава в рамките на това предложение.
    Това е работна тема за всички тези потребители, които по една или друга причина споделят убеждението, че прабългарите имат "ирански произход". "Работна", защото целта й е не да се обсъжда и критикува самата теза, а да може тя, в една приятелска атмосфера на съмишленици, да се формулира като някакъв завършен текст.
    Целта на темата е далечна, така че не се очаква да бъде реализирана бързо. Ясно е, че ще трябват месеци. Титулярите на темата ще решат кога работната фаза е приключила и вече имат някакъв завършен продукт.
    Този текст трябва да отговаря на следните изисквания:

    1. да разяснява в какво се състои иранската теза (какъв е "иранския произход" и какво означава "ирански"). Ако се формулира повече от един вариант, то да се опишат вариантите (примерно, чисто персийски, от някакви средноазиатски ирански племена и прочее).

    2. да се построи в общи линии модел, който да разказва и обяснява (не е нужно да е строго научен, а по-скоро разбираем, така че хората незапознати с подробностите, да могат да си представят как точно предполагат авторите на тезата, че са се случили нещата) от какви племена и как са се формирали "прабългарите" и какви са езиковите, културните и антропологическите им особености и евентуално разновидности.

    3. Да се построи доказателствена част, в която да се описва кои факти свидетелстват в полза на хипотезата и евентуално - кои не се връзват с нея и защо.

    Засега за титуляри на темата се определят: Митака, Tonev, pnp5q, _magotin_
    Ако някои от тях не желае да участва в това си качество, то да ми пише на ЛС. Ако някой смята, че също трябва да участва в проекта в такова качество, то също да ми пише.
    Идеята е, че всеки от тези титуляри носи някаква отговорност спрямо проекта и създаването на крайния продукт и, също така, че всеки от тях може да пише на мен или на някои от останалите модератори на раздела с молба за модериране на пост, който според тях не отговаря на темата.
    В темата в качеството й на работна не се допускат заяждания или критики от противници на тезата - те ще бъдат изтривани. Идеята е дискусията и критиката на тезата да бъде осъществена, когато последната придобие завършен вид.

    Накрая един призив, който няма връзка с конкретната тема: ако има желаещи да осъществят такъв проект по друга теза за произхода, то ще ги помоля да ми пишат на ЛС и ще създадем нова работна тема. Или направо да създадат такава, като в скоби я определят като "работна тема). За нея ще важат същите правила.

    ПП Разбира се, ако се окаже, че на никой не му се занимава с такава форма на форумна активност, темата ще бъде изтрита. Мисля да изчакам седмица и ако няма отношение, ще приема, че е така.
    Last edited by gollum; 30-07-2008, 15:51.

    #2
    Добреее!
    "В началото бе огъня (големия Взрив), а огъня бе Ормузд (словото дойде доста по-късно и затова и досега се спори ). Ормузд сътвори доста неща между които и едно плато (по-късно наречено Иранско). Там посели своя богоизбран народ. Кат се наплодиха и нароиха заедно със стадата си, те плъзнаха към: Бактрия, Шумер, Анатолия, Китай. Основаха и Моженджо Дару, както и Харапа. Някой колена стигнаха Урал, а тез дет можеха да плуват Япония, великденския остров, двете Америки (за Африка без Египет и Австралия нема сведения). И после....."
    Майтап!
    Предложението е много добро (според мен). Аз бих се заел, но не сам. Компанията (екипа) е превъзходна. Но бих желал да прочета и тяхното мнение. Те (повечето) знаят къде. Тези които не знаят ще пиша на лично. Както и всеки който би желал да се включи да ми пише на лично. Може би може и тук, но да не спамим собствената (евентуално де) си тема (както направих аз).

    Comment


      #3
      Абе ,само един въпрос ,ако може мене ,няма ли да ме включите ,все пак Стефан Византийски е нарекъл Тракия -Ария.Хиихихи...майтап...

      Comment


        #4
        За начало ,аз се цаня ,за по тесен специалист по религия .
        Някой да каже ,какво е словото за "Всевишен" на тюркски -"ТАНГРА" ,а на български - "БОГ" ,в Лидия днешна Турция е открит надпис "Богас темев" ; има "нацистка" свастика открита с надпис "Богас" ;
        Привържениците на тюркската теория ,така и не успяха да намерят някакакъв си ТАНГРА ,който го хванала липсата по българските земи .
        Нямало храмове , ами сигурно старите български храмове ще излязат християнски по неговата логика.Аз все още не мога утвърдително да се изкажа ,какви са те -манихейски ,ариански или маздеистки ,но ще трябва здраво да поработим ,да докажем ,че и траките и иранците са колели кучета ,не защото са тюрки ,а защото кучето е най-верния приятел на човека ,и както на боговете са изпращали най-бързите животни -конете,така ,те са изпращали при тях и най-верните си животни...
        Last edited by gollum; 31-07-2008, 14:28.

        Comment


          #5
          Аз съм съгласен, че в поста си Рицар не трябваше да включва нападки към ИЦА, както и че под тази форма темата не е предназначена за директни обръщения към някого, даже и да са по същество.

          Когато за пръв път изложих идеята си за такава форма на писане /мнението ми в "Как трябва ..." е изтрито/, казах, че и двете страни се нуждаят от такъв начин на изложение, за да могат читателите да сравняват.
          При такава форма възможно е всяка страна да отправят индиректни реплики към другата така, че да се подкрепят вече изложените аргументи и да не се нарушава целостта на собственото изложение. Другата страна пък може да извлече полза, като отстрани противоречията в своето.

          Като цяло смятам, че всичко това не е кой знае какво, тъй като "иранската теза" чука на отворена врата. Все пак пожелавам на титулярите успех.

          Comment


            #6
            Предлагам на Маготин да се образува стратегия за излагане на тезата ,без нападки ,излишни постинги и отклонения от основната тема .
            Като най-добре запознат с материята го предлагам за официален говорител и шеф на групата.
            От своя страна мога да предложа на членовете от групата да се съсредоточат в онези дициплини в които се чувстват възможно в най-свои води .
            ПНП5ку може да е основна лингвистка ;
            Тонев - извори и археология ;
            Митака - извори и смислена диалектика ;
            Рицар- религия и извори ;
            Маготин -освен шеф е основен титуляр и в антропологичните и въобще религиозни и археологичните въпроси.
            Ако не се заемем по тясно с дисциплините ,отново темите ще се разлеят ,ще се изгуби основната нишка ,ще почнат пак взаимни обвинения за спекулации и т.н....

            Comment


              #7
              Стратегията е проста... Вадим скито-сарматските гробове и показваме... Имам много.

              Comment


                #8
                _magotin_ написа Виж мнение
                Стратегията е проста... Вадим скито-сарматските гробове и показваме... Имам много.
                Давай!

                Трябва да се обяснява каква е връзката с дунавска България. Няма нужда от много ... може би 3-4 или колкото прецениш, че трябва.

                Целта е да се изясни колко са видовете погребения в СИ България в края на 7-ми и 8-ми век, както и прилики/разлики с тези в другите части на страната и на север от Черно море. Оттам евентуално да следва анализ кой вид на коя етническа група принадлежи и дали дошлите на юг от Дунав прабългари са били с еднороден етнически произход, или не (както ми се струва) и дали да ги свързваме само с един антропологичен тип или с няколко.

                Това освен че изяснява културен/етнически произход, има връзка и с приблизителното изчисляване броя на прабългарите.

                Comment


                  #9
                  случайно прелитащ написа Виж мнение
                  Давай!

                  Трябва да се обяснява каква е връзката с дунавска България. Няма нужда от много ... може би 3-4 или колкото прецениш, че трябва.

                  Целта е да се изясни колко са видовете погребения в СИ България в края на 7-ми и 8-ми век, както и прилики/разлики с тези в другите части на страната и на север от Черно море. Оттам евентуално да следва анализ кой вид на коя етническа група принадлежи и дали дошлите на юг от Дунав прабългари са били с еднороден етнически произход, или не (както ми се струва) и дали да ги свързваме само с един антропологичен тип или с няколко.

                  Това освен че изяснява културен/етнически произход, има връзка и с приблизителното изчисляване броя на прабългарите.
                  Според мен за сравнителна база трябва да се използва преддунавския период, а като водеща публикация, за удобство, ще ползваме "Прабългарите" на Рашо Рашев, тъй като там са събрани повечето асоциирани с нашите прадеди погребения.

                  Comment


                    #10
                    ОК!

                    Comment


                      #11
                      Вижте сега. Моята идея, бе да избистрим стратегията и да излезем с някаква платформа. И въз основа на нея да отпочнем дискусията (мисля, че всъщност идеята на голум бе такава и аз се присъединявам). В това да разбиваме тезата (когато още няма такава) на много "тезички" от типа религия, език и т.н. не виждам смисъл. Т.е. тя рано или късно ще се разбие (опита от други подобни тези показва това), но нека в началото да има платформа. Даже от типа на тази на Торн И затова предложих да пишем в групата, докато избистрим нещо и чак тогаз тук. Но както решите де. При "иранистите" цари и надявам се ще цари пълна демокрация .
                      По отношение на стила и тона. Призовавам (глупости), моля, застъпниците на иранската теза, да се въздържаме от остър тон, заяждане (тук и на мен ще бъде трудно ), а лични нападки според мен са недопустими. Както и каквито и да е квалификации.

                      Comment


                        #12
                        Вижте сега. Моята идея, бе да избистрим стратегията и да излезем с някаква платформа. И въз основа на нея да отпочнем дискусията (мисля, че всъщност идеята на голум бе такава и аз се присъединявам). В това да разбиваме тезата (когато още няма такава) на много "тезички" от типа религия, език и т.н. не виждам смисъл. Т.е. тя рано или късно ще се разбие (опита от други подобни тези показва това), но нека в началото да има платформа. Даже от типа на тази на Торн И затова предложих да пишем в групата, докато избистрим нещо и чак тогаз тук. Но както решите де. При "иранистите" цари и надявам се ще цари пълна демокрация .
                        По отношение на стила и тона. Призовавам (глупости), моля, застъпниците на иранската теза, да се въздържаме от остър тон, заяждане (тук и на мен ще бъде трудно ), а лични нападки според мен са недопустими. Както и каквито и да е квалификации.

                        Иранска теза -

                        Основни въпроси и постановки ,които трябва да се "избистрят" в тезата -
                        1.Къде се намира първата Ария - Иран ,означава Айриан , да не се бърка с "айрян" ;
                        2.Какви са първите племена населяващи днешна Монголия ,да се използва диалектиката на Д. Съсълов ,в която се твърди и се потвърждава ,че първоначалните населници на Северен ,че и част от Югозападен Китай са бели хора /познати ни под общото наименование -скити/ и ,че термина "монголоидна раса " изпозван през 20-ти век ,не може да бъде съотнесен към Античността и Средновековието ,или поне най-малко до падането на хунското /шан юйство/ през 1-2ри век.Оттук , да се изходи какви хора в антропологичен вид са направили прехода към Европа и могат ли да се нарекат хора от жълтата -монголоидна раса .
                        Признавам ,че елитът след като е сключвал бракове с китайската аристокрация е напълно възможно да е от метисен вид ,но лично дълбоко се съмнявам ,че през 1-2 ри век. хуните/скити/ са били жълти монголоиди .
                        3. Има ли все пак идентинитет между Бактрия и България /според мен лично няма/ ;
                        4. Къде може да се локализира ,първото наличие на българите в изворите със собственото си име ,ако това действително се е случило в Армения и в и над Кавказ ,да се отрече идентитетът със хунските азиатски преселници;поне преди митичната 376год.
                        5. Да се проследи въпроса за "изчезването" на гетите ,даките и сарматите между Дунав и Днепър и техните взаимоотношения със хуните и готите през 3-5век. ,а после и със славяните и аварите през 6-7-ми век.

                        Comment


                          #13
                          Искам да обърна и на друго нещо внимание -
                          Боспорското царство е фактически васална формация на Рим , управлявана от тракийска аристокрация , именно поради признанието на някои от античните автори на идентитет между траки , кимерийци ,сармати и скити . На цялата тази полоса започваща от днешна Чехия и окончаваща в Кавказкия регион .
                          На нея се води гигантски сблъсък между Рим и Сарматия !

                          Comment


                            #14
                            .
                            Last edited by случайно прелитащ; 10-08-2008, 10:08.

                            Comment


                              #15
                              аз имам предложение да се разделят нещата на 3:
                              1. до 350г
                              2. 350- 661г
                              3. 661- 681г .

                              а ако трябва отделно да разгледаме 681 - 9в.

                              щото колкото и да викам - никой няма да чуе, че може езикът /ако използваме тезата за езиковите групи/ може да бъде тотално различен в описаните 3 периода. и съответно....
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                              Comment

                              Working...
                              X