If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
О, да, не е лошо. Правих нещо подобно (някъде тук из темите го има), но разделителната линия беше не победа / поражение, а коя от страните започва войната.
От подобни статистики се правят много интересни изводи.
Да, и аз подкрепям подобни начинания (макар и сам най-често да нямам сили и време за събирането и анализа на данни - част по-трудоемка и неприятна от обработката им, която дава и интересните резултати).
За показаната тактическа схема - въз основа на какви данни е създадена? Питам от чист интерес (не от критически ).
Да, и аз подкрепям подобни начинания (макар и сам най-често да нямам сили и време за събирането и анализа на данни - част по-трудоемка и неприятна от обработката им, която дава и интересните резултати).
За показаната тактическа схема - въз основа на какви данни е създадена? Питам от чист интерес (не от критически ).
Малко ми прилича на статистиката на някой футболен клуб Виж какво излиза например:
- С Византия сме играли общо 63 мача, от които печелим 44 и губим 21. Тия са ни абонати
- С маджарите имаме 10 срещи, губим 8 от тях.
- Със сърбите имаме 5 срещи, загубени 3.
- Срещу хърватите нямаме победа от 2 срещи.
- Срещу русо-варягите 3 срещи и 3 загуби.
- Срещу Великоморавия - 1 загуба.
- С латинците имаме 5 срещи чисто - губим 3. Срещу помощни отбори от Никея 5 (4 загуби и 1 победа); с Епир имаме 1 загуба
- С татари се срещаме 7 пъти и губим 6.
Дотук става ясно, че общо взето ядем пердах и баланса малко се оправя заради византийците. По векове се получава, че 13 век е с най-много срещи (31). В тоя век печелим 19 пъти. През 14 век имаме 9 победи на 9 загуби, ама пък какви загуби...
Има една руска книжка "Орел и лев", намира се по руските торенти, за българо-византийските войни. Не е кой знае какво, но има хубави илюстрации. Свалих от там някои схеми на битки от ПБЦ.
Last edited by Хана; 02-07-2008, 20:08.
Причина: хм, не ги виждам като прикачени картинки
Ама и руснаците си ги бива: всичките тези схеми са всъщност български (не че са най-прецизни, но пък са си наши) - взели са ги от "Българското военно изкуство през феодализма" от 1958г.
А някой може ли да направи статистика за участвалите във войните войници и за загубите на България и противниците?
В нея би трябвало да имаме малко повече превес
А някой може ли да направи статистика за участвалите във войните войници и за загубите на България и противниците?
В нея би трябвало да имаме малко повече превес
SRH,
тези данни които си дал броя на битките ли са или на войните?
Стува ми се че трябва да са на битките, че някак не ги вмесвам 64 войни с Визнатия!
Имам някои въпроси:
1. Как са сметнати 7 битки срещу татарите?
2. Кои са 3 битки срещу русо-варягите? Аз знам за една, при Преславец, на Дунава.
Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!
Comment