Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Централизация

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, щом желаеш да се бориш с очевидни неща, твоя воля. Ще стане като с клибанариите- има ги има ги, а ги няма... Ей такива работи.
    Много свободни съчинения в мненията ви, а факти никакви. На всичко отгоре, желаете такива насреща- ами няма начин да стане това.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август написа
      Е, щом желаеш да се бориш с очевидни неща, твоя воля. Ще стане като с клибанариите- има ги има ги, а ги няма... Ей такива работи.
      Тук, скъпи приятелю, не става дума за "борба". Всяко нещо в историята - всеки малък епизод - трябва да се преосмисля постоянно в светлината на доказателствата, които постъпват. Няма "очевидни" неща в епоха като Ранното средновековие. И колкото и да е неприятно, в науката и до днес са живи шаблони, митологеми ако щеш, на които робуваме и които тепърва ще трябва да се реформират.

А клибанарии-катафрактарии е имало. Има части от броните им, има изображения, значи е имало. Дали са имали конска броня, каква е била тя, това подлежи на изясняване - но тежка конница /и тежка пехота/ е имало със сигурност. Даже в изворите го пише, тези, дето се предполага да ги знаем добре. Дали българските катафрактарии са приличали на византийските, е отделен въпрос. Със сигурност обаче взирането в популярните рисунки из нета е нездравословно.

Comment

_magotin_ написа
        Всяко нещо в историята - всеки малък епизод - трябва да се преосмисля постоянно в светлината на доказателствата, които постъпват.
        Точно така! Сега остава да постъпят съответните т. нар. доказателства.

_magotin_ написа
        А клибанарии-катафрактарии е имало. Има части от броните им, има изображения, значи е имало. Дали са имали конска броня, каква е била тя, това подлежи на изясняване
        Как така, хем има изображения и части от броните, хем не знаем дали конете са имали броня? За човешки или за конски брони говориш?
        Може ли малко изображения или инфо за намерените брони? Защото на всичките изображения на тежки български конници, които досега съм виждал, конете са без брони.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
          Точно така! Сега остава да постъпят съответните т. нар. доказателства.

Как така, хем има изображения и части от броните, хем не знаем дали конете са имали броня? За човешки или за конски брони говориш?
          Може ли малко изображения или инфо за намерените брони? Защото на всичките изображения на тежки български конници, които досега съм виждал, конете са без брони.
          Форумът не е място за научни публикации. А "доказателствата" се откриват именно там. Впрочем има и едно друго доказателство, универсално - аргументът екс силенцио - по отношение на "славянската автономия" и "народното събрание". Чувал ли си за него?

Брони намерени няма. Има фрагменти от тях и вече казах къде са публикувани в обобщаваща публикация на Янко Димитров - сб. "Преслав" т.5 ако не ме лъже паметта. Нямам намерение точно сега да тръгвам за библиотеката, за да сканирам и да пускам, но ако много, много настояваш, може и това да стане някой ден. И да ти напомня да си зачетеш фамозните инвентарни надписи, тези, описващи различните видове ризници на въоръжение у прабългарите.

А има и непубликувани "доказателства", например едно особено важно, открито в пласт от първата половина на ²Х век... Но нямам нито правото, нито желанието да правя публикация тука.

Колкото до конските брони, не е изключено те да са били плочести като човешките или даже кожени нагръдници да са ползвали. А може и да не е имало. Защо не приемем, че българските катафрактарии са наблягали на бронята на човека, а не на конската? Кое ни служи за изходна дефиниция на "катафрактарий"?

Сега да те питам две неща - помниш ли извора за Крум и неговите "облечени целите в желязо" войски? И кои изображения цитираш в изказването си?

Comment

_magotin_ написа
            Форумът не е място за научни публикации. А "доказателствата" се откриват именно там.
            Аха, значи форумът е място за празни приказки?
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
              "Празни приказки" приказват тези, които няма какво да кажат по темата, която се обсъжда. Аз мисля казах достатъчно и по темата за централизацията, и по тази за клибанариите. А ако някой си мисли, че ще взема да показвам непубликуван материал или ще взема да сканирам, щото някой го мързи да чете и не знае къде се намира библиотеката, леко се е заблудил.

Comment

_magotin_ написа
                Сега да те питам две неща - помниш ли извора за Крум и неговите "облечени целите в желязо" войски? И кои изображения цитираш в изказването си?
                Смътно си спомням за този извор. Ако не ме лъже паметта, там ставаше дума за армия на Крум от 30 000 бойни слона, целите в желязо. Не е ясно обаче дали самите слонове са били бронирани, или само ездачите.
                Запазените изображения на слонове от ПБЦ обаче заедно с намерените фрагменти от брони са достатъчни, за да докажат широката употреба на тежки слонове от древните българи. Според все още непубликувани археологически данни, в пластове от ²Х век са намерени фрагменти от слонски бивни, което потвърждава сведенията от изворите, че в битката при Върбишкия проход Крум е победил Никифор с помощта на тежки бойни слонове. Намерените в България фрагменти от брони имат точни аналози сред откритите в Северна Индия и Афганистан, което пък ни позволява да проследим една хилядолетна традиция у древните българи при употребата на тежка слонница.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Смътно си спомням за този извор. Ако не ме лъже паметта, там ставаше дума за армия на Крум от 30 000 бойни слона, целите в желязо. Не е ясно обаче дали самите слонове са били бронирани, или само ездачите.
                  Запазените изображения на слонове от ПБЦ обаче заедно с намерените фрагменти от брони са достатъчни, за да докажат широката употреба на тежки слонове от древните българи. Според все още непубликувани археологически данни, в пластове от ²Х век са намерени фрагменти от слонски бивни, което потвърждава сведенията от изворите, че в битката при Върбишкия проход Крум е победил Никифор с помощта на тежки бойни слонове. Намерените в България фрагменти от брони имат точни аналози сред откритите в Северна Индия и Афганистан, което пък ни позволява да проследим една хилядолетна традиция у древните българи при употребата на тежка слонница.
                  Тези методи и аз ги владея. Нека ти демонстрирам: Бойни слонове, бойни фърчила, на баба ти бойното фърчило.

Comment

Слонове използвани в битката при върбишкия проход и изобщо слонове използвани в българската войска, по голяма простотия в живота си не бях чувал в живота си. :kill_myse :kill_myse :kill_myse :kill_myse

Comment

_magotin_ написа
                      Тези методи и аз ги владея.
                      Знам. Нали от теб се уча на тази методология.

Comment

Празни приказки. Ама много празни.

Comment

Не са празни те!
                          В библиотеката е пълно с доказателства. Вървете да ги търсите!

Comment

Не са празни те!
                            В библиотеката е пълно с доказателства. Вървете да ги търсите!
                            Хаха тръгвам веднага! Сигурно и Божо Димитров вече има поне два скелета на ББС (български боен слон), некъде при скелетите на ББЗ (български боен заек при Ахелой). Различават се по бронята (зайците не са били бронирани) .

Comment

ИЦА, като ще вкарваш сарказъм, глей поне да е смешен де. А за бойните слонове - много ясно - веднага се разпознават скелетите по силно развитите кости на десния преден крак - таранния им.
                              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Imperial написа
                                Май от доста време е така. Имаше една тема за креативно (надявам се) критикуване, но тя е заключена. Немам намерение да пускам нова - споко. Истината обаче боде - в какво превърнахме БС (тук без да съм ядро и т.н. включвам и себе си, тъй като достатъчно съм писал без да съм ветеран (в истинския смисъл на думата, а не по-брой постове)). Вижте новите теми! Страшно интересни са! Заради това престанах да пиша, само ги чета - по няколко пъти и изпитвам почти оргазъм от дълбочината на подхода, от силата на док-вата, от ерудираността на участниците (без да обиждам никой). Бе въобще страшно интересно. И още по-интересно ще става..... май.

Comment

Working...
                                X