В какво се изразява централизацията през първата половина на IX ВЕК ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Централизация
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Въпросът е кой твърди, че е имало децентрализация преди това?Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Въпросът е кой твърди, че е имало децентрализация преди това?Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиан Август написаНе е имало "децентрализация", а е липсвало централизирано управление от по-късния IX век, тип- когато изчезват прерогативите на народното събрание, местните вождове могат да бъдат заменяни с назначаеми от централната власт управители. Но това е многократно обсъждано по темите, ми се струва.
Comment
-
_magotin_ написаНяма нито едно сведение, което да твърди, че изобщо съществуват в Дунавска България "местни вождове", а за съществуване на "народно събрание" да не говорим.
Comment
-
Thorn написаИма откъслечни сведения за местни князе на отделни славянски племена. Например на тимочаните и браничевците в началото на 9 век, на северите /Славун/ в средата на 8 век. Има сведения за някакви събрания или събирания, които са играели роля при свалянето и избора на владетели по време на династическите междуособици в средата на 8 век. Както и събранието, което Борис свикал, когато назначил Симеон.
Comment
-
... а за съществуване на "народно събрание" да не говорим.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиан Август написаДа бе, а Сабин с какво е бил свален ? В легендата за Крумовите закони също присъстват податки за нар. събор. За съборът на Борис вече се спомена. Да не говорим, че всяко славянско племе най-вероятно си е свиквало такова, по свой обичай и както е им присъщо.
Comment
-
Юлиан Август написаМаготин, пак хващаш обречената кауза да се бориш с установени и изяснени неща, само от желание за екстравагантност. Избива ме на смях вече.
Ако си мъж, дай факти в полза на съществуването на славянски князе - автономни или народни събрания. И тъй като знам, че нямаш, понеже няма такива, чакам някакъв смислен коментар на "обречената кауза".
ПП Или още създаваш България в 680г.? А Аспарух може би за теб се запознава със славяните на Дунав?
Comment
-
Или ти си от тези, които секат лозята и не пият вино?
Ако си мъж, дай факти в полза на съществуването на славянски князе - автономни или народни събрания.
Славун е писан като "архонт"- така, както и всички прабългарски владетели. Това е факт. Че е водил политика, довела до много "злини в Тракия"- също. Тогава България е в положение "партер" и моли за мир. Императорът не иска от хана да му предаде Славун- залавя си го сам. За мен това води до едиствения възможен извод, че Славун е управлявал самостоятелно. Без друго Славиниите се споменават наред с България, като нещо отделно.
За съборите- Сабин е свален със събор. Също факт. Упоменат изрично от Теофан. За другите ме мързи да проверявам.
ПП Или още създаваш България в 680г.?Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиан Август написаНц, пием, еле пък Асеновградски Мавруд... Не си е работа.
Факти са дали сума византийски хроникьори- ако теб те мързи да ги четеш, твой си проблем. Не смятам да доказвам кръглата форма на Земята, само за да става лаф. Сори. Та накратко:
Славун е писан като "архонт"- така, както и всички прабългарски владетели. Това е факт. Че е водил политика, довела до много "злини в Тракия"- също. Тогава България е в положение "партер" и моли за мир. Императорът не иска от хана да му предаде Славун- залавя си го сам. За мен това води до едиствения възможен извод, че Славун е управлявал самостоятелно. Без друго Славиниите се споменават наред с България, като нещо отделно.
За съборите- Сабин е свален със събор. Също факт. Упоменат изрично от Теофан. За другите ме мързи да проверявам.
Мда, как позна :sm186: Може би защото сам разбираш, че между Кубратова и Дунавска България има куп неприемливи за приемствеността отлики- различна територия, етнически състав, политика...
Чел съм, за разлика от теб, византийските хроникьори и никакви факти не откривам там, а само някакви неясни намеци, от които заключения едва ли може да се направи. Впрочем всички тези византийски извори имат една особеност - писани са от хора, живели доста далеч във времето и пространството от интересуващото ни и респективно - предаващи сведения от трета и четвърта ръка. И недей меси тука кръглата форма на земята, ами се придържай към историята, която не иска оригиналнечене с географски шеги, ами анализи.
И като каза "архонт" се питам даваш ли си изобщо сметка какво означава архонт - ами примерно кмет, началник, вожд, областен управител? Какво точно според теб? И как "архонта" Славун може да бъде турен на една нога с "архонта Крум" според теб? И изобщо опитвал ли си се да си представиш как изглежда и възможно ли е при съществуващата военна аристокрация на прабългарите да има някакви "независими" или "автономни" архонти, за които почти нищо да не се знае? И защо въпросният Славун да не е някакъв съюзник на България, а не част от собствено българските територии? Защо да не е избягал от Византия славянски велможа, преминал на служба при българите? И къде се споменават тези "Склавинии" - термин, въведен преди създаването на Дунавска България от автори, които не знаят дори имената на тези "склавинии" за които говорят.
За свалянето на Сабин - отново бързаш, бързаш. Кой участва в този "събор"? Какво е имал предвид Теофан под това? Народно събрание? Аристократичен сбор на родовете? Става ли ясно? Очевидно - не. Обаче ти си знаеш и караш смело напред.
А Дунавска България всъщност е най-западната част от Кубратова България. Свиквай с тази мисъл. Или предпочиташ - създаване през 680г. и запознаване със славяните някъде в Силистра?
Comment
Comment