Хубава статия, трябва да призная. В този смисъл съм принуден да се съглася с определението "етноним", въпреки крайно неясните им (за мен) етноопределящи елементи в периода - влашки език (?), влашка религия (?), влашки произход (Италия?). Но явно нещо ги обединява в етнос. Не бих могъл да споря с академик Литаврин
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на Асеневци
Collapse
X
-
Нека се върнем към темата...Едва ли нясой ще оспори,че Теодор/наречен покъсно Петър/,Асен-Белгун/наречен покъсно Йоан/ и Йоаница/наречен покъсно Калоян/ са били братя!Братя са били,защото са имали общ баща.Но майките им може да са били различни!Какво ще кажете,ако майката на Йоан/Йоаница е била влахкиня,напр.наложница.И докато Йоаница е бил малък му е пяла напр. тази песен:
Iane,Iane,Caloiane Яне,Яне,Калояне
Te caută măta Майка ти те търси
Prin pădurea desă През гора гъста
Cu inima arsă... Със сърце изгорено...
Това е румънска народна песен от Мунтения и се изпълнава при народния обичай Калоян/Скалоян.
Имам един въпрос-Защо от тримата братя точно на Калоян му е хрумнало да се прави на "влах" пред папата?
Comment
-
romulus написа Виж мнениеТова е румънска народна песен от Мунтения и се изпълнава при народния обичай Калоян/Скалоян."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
romulus написа Виж мнениеИмам един въпрос-Защо от тримата братя точно на Калоян му е хрумнало да се прави на "влах" пред папата?
Немските хронисти на третия кръстоносен поход нарича Асени и Петър също власи
Comment
-
Имаме домашен извор от XIII в., в който Асен, Петър, Калоян са наречени само и единствено български царе и техния език български http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/bg...ov_sinodik.htm .
Comment
-
Prince Of Conde написа Виж мнениеПринципно, не е ли по важно не какви са точно по произход, а че са се самоопределяли като царе на България и Българите?
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеНякакви данни или предположения за времето на възникването на този обичай? Какво представлява и каква е целта му?
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеНемските хронисти на третия кръстоносен поход нарича Асени и Петър също власи
Comment
-
romulus написа Виж мнениеТеодор за разлика от брат си Йоаница много е държал да бъде смятан за "българин", затова е взел името "Петър"-така се е казвал последния цар на Целокупна България/Петър ²/ и той още е живеел в спомените на българите от това време като "последният цар на България" ."Петър" Делян се е опитал малко преди това да експлоатира същата кауза!
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеЕ ако знаеш такъв извор, в който под власи се има предвид пастири, а не етнос ще е интересно да го видим. Защото аз не знам, което разбира се не означава че няма.
Впрочем Vasary приема, че тия власи са били билингви (без да дава кой знае какви доказателства): "The most we can assume is that Vlakh shepherds were bilingual; they must have spoken their Romance mother tongue and a southern Slavic dialect." А както се вижда от цитата, пък и на други места в текста, той счита власите за скитници-овчари.
По отношение на професиите: има не един пример за етнически групи (скитници), които носят име на професии - урсари, копанари, калайджии. Всички тия са от влашката група цигани и предполагам ще се сетите какъв им е занаята
По отношение на Асен и Петър - отново Vasary. Определено той не ги счита за власи, но отново дава откъса на Хониат, в който се говори за пламените проповеди на братята сред власите. И наистина, икономическото положение на населението подтиква към бунт, но имено спомена за българската държава обединява около българите власи и след това кумани. Както е известно нито една от тия две групи (не мога да кажа етнически, тъй като има арабски свидетелства и за ирански примеси в куманите) не е имала собствена държава към момента.
Comment
-
romulus написа Виж мнениеАко отидете във Велико Търново,в църквата "Св.40 мъченици" ще видите два съседни гроба-единия е на Бесар,а другия на...Калоян.Обикновено родствениците се погребват един до друг!Който има очи да чете, който има акъл да мисли.
Comment
-
viki_1963 написа Виж мнениеГробовете които ще видиш в храма са сегашни, гроба на Калоян се е намирал покрай северната стена на храма.
Comment
Comment