Княже нима искаш да кажеш че българите са завладяли държавата с името Влахия?Значи българските владетели са имали дързостта да прибавят към титлата си названието "гърци" без да се притесняват от могъщите византийски императори а не са посмяли да напишат "славяни" поради страх от конфронтация със славянските държавици.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Самоопределението на българските владетели през Средновековието (според източниците).
Collapse
X
-
княз Крылов написаЯвно след завладяването на Влашко се присъедини и титлата цар на власи. Та тезата ми е че титулатурата не маркира етнически групи а държави в подчинение или зависимост от дадения монарх.
княз Крылов написаКакто знаем славянска държава на Балканите не е имало и такава никога не е била завладявана от прабългарите.
Comment
-
Княже нима искаш да кажеш че българите са завладяли държавата с името Влахия?Значи българските владетели са имали дързостта да прибавят към титлата си названието "гърци" без да се притесняват от могъщите византийски императори а не са посмяли да напишат "славяни" поради страх от конфронтация със славянските държавици.
Понякога владетелят не е добавял в титлата си името на завладян народ. Въобще някои го правят, други не - някак си не съм убеден че има тенденция в това. ( моля последното ми изречение да не се вади от контекста си )Last edited by Stormbringer; 08-04-2008, 15:05."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
resavsky написаКняже нима искаш да кажеш че българите са завладяли държавата с името Влахия?Значи българските владетели са имали дързостта да прибавят към титлата си названието "гърци" без да се притесняват от могъщите византийски императори а не са посмяли да напишат "славяни" поради страх от конфронтация със славянските държавици.
А славянските държави не са за подценяване, особенно ако изведнъж се окажеш заобграден от тях и Византия едновремено. Така че в това отношение нищо не издиша - Българския цар не е бил толкова глупав че да води война на всички възможни фронтове само заради едната титла - ако беше толкова глупав, никога не би успял да си осигури победата над ромейците, която съм сигурен не в малка степен е организирана със дипломатически усилия да подсигури мирни отношения с другите съседи, за да може да се насочат всичките ресурси в една точка.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Крылов, и на мен ми се струва, че предположението ти "издиша". Като начало, следва да потърсиш дали въобще някой е носил подобна титла - "владетел на славяни". Чак ако се установи подобно нещо е възможно да се разсъждава дали някой е имал такава претенция и върху политическото й значение. Славяните осъзнавали си са се като "славяни" и кога? След това, не е задължително да имаме унищожаване на държава, за да може унищожителят и (или пък наследниците му) да се "кичи" със съответното название на народ.
Собствено по темата и на мен описаното от Stormbringer ми се вижда като най-добро обяснение за момента.
Comment
-
Ами днес ровичках из "славянските" материали по нета и там имаше твърдения че например Новгородците са се самоопределяли като славяне (за жалост нямаше посочени източници). Незнам от къде но и от преди ми е останало впечатление че славяните са се самоопределяли като такива.
но идеята ми беше че владетелите не са се наричали царе на славяне, защото славяни е доста широк термин и вероятно обединявал именно множество отделни племена говорещи подобен език - тоест термина славяни не е бил свързан по някакъв начин с политическия живот (не са били жители на Славянска държава например) и затова не се е появявал в титулатурите.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
но идеята ми беше че владетелите не са се наричали царе на славяне, защото славяни е доста широк термин и вероятно обединявал именно множество отделни племена говорещи подобен език - тоест термина славяни не е бил свързан по някакъв начин с политическия живот (не са били жители на Славянска държава например) и затова не се е появявал в титулатурите."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Да го разбирам че българските владетели не са имали съзнание че управляват славянска държава/народ?
Не мисля, че някой по времето на Борис се е самоопределял като славянин или (пра)българин. То затова е въведено това омразно на някои понятие прабългари - за да се отличи етноса от народността и явно си е имало смисъл като гледам колко хора омешват двете понятия, откак стана модерно да се назовават по еднакъв начин.
След изграждането на тази народност, да съдиш кой етнос каква и колко голяма роля има в нея, е просто въпрос на празни спекулации.Last edited by Stormbringer; 08-04-2008, 18:16."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Ресавски написаДа го разбирам че българските владетели не са имали съзнание че управляват славянска държава/народ?
Stormbringer написаИма славянски етнос, който е част от българската, руската и т.н. държава.
Comment
-
Важно е да си спомним, че "етнос" е сравнително ново понятие с научно значение - значение, котео не съм убеден, че е съществувало там и тогава, т.е. че е имало съответния смисъл. Т.е. "славянски етнос" тогава не е имало -имало е различни племена или ако щем - групи хора, които ще да са говорели един и същи или наречия на един и същи език и са имали близки или сходни бит и култура. ТЕ едва ли са се осъзнавали като част от един етнос.
Иначе съм съгласен с първата част на поста ти.
Нека ти дам един съвременен пример - ние възприемаме циганите ( или ромите ако искаш ) в България като едно цяло - една етническа група. Обаче те не са народност. Защо? Аз съм разговарял с хора от този етнос, при това доста начетени и са ми казвали, че всъщност в България има над 20 техни племена, които изобщо не смятат, че има нещо общо помежду им ( някои дори скрито враждуват помежду си ) - тоест не се осъзнават като хора с обща принадлежност и не могат на този етап да бъдат народност. А общо в света те имат над 200 такива различни племена.
Ти ( пък и аз ) едва ли можеш да различиш един сръбски циганин от един влашки, които примерно живеят в една махала. За теб и двамата са цигани. Те обаче могат - имат страхотни разлики в култура, обичаи, дори религия, за един сръбски циганин, влашкия ще е толова различен колкото румънецът за сърбина.Last edited by Stormbringer; 08-04-2008, 17:04."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Нека ти дам един съвременен пример - ние възприемаме циганите ( или ромите ако искаш ) в България като едно цяло - една етническа група. Обаче те не са народност. Защо? Аз съм разговарял с хора от този етнос, при това доста начетени и са ми казвали, че всъщност в България има над 20 техни племена, които изобщо не смятат, че има нещо общо помежду им
Както и да е, много се отклоних, да се връщам към темата.
Важното е как те са се възприемали, а това е, с което и ти си съгласен - тогава става въпрос вече не толкова за подлежаща на обединяване по научен критерий група, а за реална в исторически смисъл група. Лошото е, че няма как да ги попитаме за това, а данните са оскъдни (иначе тази тема нямаше да съществува).
Comment
-
Изобщо не се отклоняваме от темата.
Не мисля, че на някого от нас не му е ясно какво цели Митака с тази тема и просто нямаше начин да не се насочи към тази посока. Той сам си постави темата и сам си отговори. Никой не му оспорва отговора, защото няма какво да се оспорва. Тоест по същество темата приключи още тогава. Това, което правим в момента е отговор на големия му въпрос ЗАЩО?
Ти обаче тръгваш в друга посока - какво точно е "етнос". Това няма как да го конкретизираме с научна точност, но все пак ние влагаме свое понятие в този термин - и аз се постарах да изясня своето. Дали ще кажа "етнос" или някакъв ей сега измислен термин, това не променя характера на предмета който назовавам - това което аз се опитвам да направя е да покажа разграничението между "етнос" и "народност", която разлика е в основата на "самоосъзнаването" за обща принадлежност. Това е разграничителния признак, на който аз наблягам. Ние можем да наречем етнос група хора, които имат общ произход и сме го доказали, без нас да ни интересува дали същата група има такова осъзнаване. Когато тя достигне до това осъзнаване и сходствата между отделните компоненти станат повече от просто етническия им произход - обща религия, обичаи, култура, съзнаване за наличието на такава общтост - тогава говорим за народност. Един етнос не може да създаде държава. Той може да създаде 20 държави, всяка със своя народност, включително и с други етноси вътре.
Нека вземем двама евреи - единият живее в САЩ, другият в България. И двамата принадлежат към един етнос, и това те не могат да го променят, но единият може да се осъзнава като част от българската народност, а другият - от американската ( Боже, що точно САЩ избрах - карай, принципа е ясен ). Има народност приела като основа еврейския етнос и тя си има държава - Израел, но съвсем не е задължително всички евреи да се осъзнават като част от тази народност. Майка ми може да е еврейка, а аз да се обявя за чистокръвен ариец. Или поне да се осъзнавам като такъв.
Какво следва от това - че етносът не се свързва с "осъзнаване", той не е въпрос на примерно личен или пък общ ( на група хора ) избор. Докато народността е точно това. Етнически аз изобщо си нямам идея какъв съм - може да имам гени поне на 20 етноса - но се осъзнавам като българин - това е моята народност. И ако ти сега ми докажеш, че аз съм един генетичен турчин, ще ти кажа "какво от това?" - аз допир с нито един елемент на турската народност нямам ( култура, религия и т.н. ), следователно за мен тази народност е чужда. Предполагам при славяните е било нещо подобно. Няма значение дали те са расъждавали така както ние сега тук - това са си процеси, които нямат нужда от разбиране за да се случват. Има хора, които не знаят и мълнията какво е - на тях тя им действа по същия начин, както и върху тези, които знаят.Last edited by Stormbringer; 08-04-2008, 18:01."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
Comment