Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хан Кормесий

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хан Кормесий

Единственото сведение за него е един от надписите на Мадарския конник.
    Ето какво гласи
    ......жълтици той даде ....жълтици вождът .........вождът ..........гърците ........каквото ти давах всяка година, ще ти давам, понеже ми помогна .....всяка година ще ти даваме и при вожда императорът изпрати ....и помоли вожда Крумесис .......вождът .........като разпределяше жълтиците ..........започнаха .......даде от ...вождът Крумесис подари .......това езеро ......ти направи ......вождът развалиха договорите ......война.....тогава ......име.......

Извинявам се ако има такава тема.
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

.................................................. .................................................
    По това време, водени от Маслама 200000 араби идват под стените на Цариград. През пролетта на 717г. е сключено военно споразумение между българи и византийци. Има хипотеза, че около 713-714г. Тервел умира и държавата е управлявана от Кормесий, с когото е сключен и военният договор.
    Предположение – Кормесий е кавхана.
    Ханът – религиозна власт.
    Кавханът – военната власт в отсъствието на хана.
    Арабската обсада продължава 1 година.
    - ожесточена отбрана на византийците
    - сурова зима /глад, смъртност и болести/
    - пролетта на 717г. – войските на Кормесий избиват между 22-30 хил. араби.

Comment

Глупости защо да е единственото сведение за него.Има гръцки и немски извори за владател на име Кормесий / Кормисош/.Вижте темата която Йончев отвори за Именника на българските ханове там пише повече.

Comment

Точно Кормесий е владетеля при който българите разбиват арабите , а не както официалната история посочва Тервел.Считам тезите за това че Кормесий е бил кавхан и че Тервел го е изпратил да сключи договора от негово име за несериозни. Теофан недвусмислено казва : Кормесий, в онова време ГОСПОДАР на България. А времето е при император Теодосий Адрамитец/715-717г./ и патриарх Герман/715-730г./
        Theophanes, ibid., 49718–20:

Comment

Не бъркай Кормей с Кормисош.Различни са ханове са от различни династий.

Това,че Кормесий е бил на трона от преди 716 съм съгласен с него.(Да ми прости паметта на Тервел ако греша).713-714 обаче ми звучи неубедително и според мен годината е 715.
          Last edited by владетелят на шумер; 18-03-2008, 23:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.

Comment

Това,че Кормесий е бил на трона от преди 716 съм съгласен с него.(Да ми прости паметта на Тервел ако греша)
            Няма за какво да ти прощава- Кормесий е бил най-вероятно съвладетел заедно с него.

А Тервел поне към 718 г. е бил жив, защото Атанасий Втори се свързва с него и получава 50 кентинария злато и войска за да се справи с Лъв Трети. Само че след писмото на последния, Тервел изтегля хората си и акцията не успява. След това вече сведения за него не се появяват, но това не означава автоматично, че е умрял- според Именника излиза, че това е станало към 721 г. а в тази си част той е сравнително точен.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Аз гледам,гледам да не се позовавам на именника,но понякога се налага....

Comment

Много интересно име има този КОРМЕСИЙ... Интересно откъде се е взело, нещо не ми звучи като татарско

Comment

Кормесий идва от Крумесис.

Comment

"Кормесий идва от Крумесис."

Интересно твърдение, но нещо не ми звучи в съзвучие с лингвистичните канУни. Ами Крумесис откъде идва тогава? Кормисош и то ли идва от Крумесис? Крум и Крумесис откъде идват и какво значат?

Comment

А кой ще ме светне защо Кормесий и Кормисош не са едно и също лице?
                      Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

А кой ще ме светне защо Кормесий и Кормисош не са едно и също лице?
                        Наистина или си правиш майтап ? :sm186:

Comment

Кормисош е от рода Вокил.Между Кормесий и Кормисош има един Севар дето го знаем само от именника.

Comment

Атила 300 153–453
                            Ирник Ернах 150 453-603
                            Гостун 2 603-605 Ермиар – мн.ч. в прабългарския език
                            Курт Кубрат 60 605–665
                            Безмер Бат /Баян/ 3 665-668
                            300+150+2+60+3=515
                            Дотук тектът е написан на един път.
                            Исперих 61 ок. 640-701
                            Тервел 21 701-722
                            /Товирем/ ... /неизвестен владетел/... 9 месец
                            28 .....75?
                            Севар 15 ?-?
                            След смъртта на хан Севар родът Дуло е бил физически изтребен /предположение/.
                            Кормисош 17
                            /Започва междудинастична борба в българското ханство между родовете/.
                            Според Васил Гюзелев борбата има икономически характер.
                            Вокил /Укил/ - предположение, че впоследствие текстът е славянизиран.
                            Винех 7 Едно и също лице Савин /Севин/ според византийски извори.
                            Телец 3 760-763
                            763 – поражение
                            Умор 40 дни
                            Иминникът свършва.
                            Според византийски извори
                            Паган
                            Токту
                            Телериг 766-777
                            Кардам

Comment

тоз Атила от къде долетя ?