Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шамбат - братът на Кубрат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Има едно такова понятие - достоверност! Достойнството му е в това, че то изключва категоричността и е качество на мъдростта! :sm186:
    Не се отклонявам от темата - смятайте го за "процедура"
    Като анализирах (атавистично субективистично :p ) досегашните постове си съставих една таблица както следва:

Източник (препис) Достоверност %
    Джафгар Тарих 5%
    ИПЛ(ИМЛ) 50%
    Слово о полку... 10%
    ...e.t.c.

Както го виждам - основният източник на хипотезата е с твърде ниска, да не кажа никаква надеждност (достоверност). Какви са причините? Интересен въпрос, чийто отговор се крие в историята на самия ръкопис, т.е. - друга тема.
    Въпросът ми към четящите и любознателните : какво научихте от тази?

...:sm186:
    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Тъй като в подобни древни и "псевдодревни" източници обикновенно има доста исторически неточности, пропагандни материали, измислици, неправилни интерпритации на по-ранни текстове, то да се определи тяхната достоверност е доста трудно. Но чрез съпоставяне на факти посочени в няколко източника отнесени към един и същ период, и съпоставката с археологическите находки и техен анализ, можем да отсеем измислицата от реалните факти и да си изградим ако не пълна то поне приблизителна фактологическа картина, въз основа на която чрез логически постановки и логическа и фактологическа проверка на различните хипотези да изградим по-цялостен образ на дадено събитие, народност, епоха и т.н.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа
        Тъй като в подобни древни и "псевдодревни" източници обикновенно има доста исторически неточности, пропагандни материали, измислици, неправилни интерпритации на по-ранни текстове, то да се определи тяхната достоверност е доста трудно. Но чрез съпоставяне на факти посочени в няколко източника отнесени към един и същ период, и съпоставката с археологическите находки и техен анализ, можем да отсеем измислицата от реалните факти и да си изградим ако не пълна то поне приблизителна фактологическа картина, въз основа на която чрез логически постановки и логическа и фактологическа проверка на различните хипотези да изградим по-цялостен образ на дадено събитие, народност, епоха и т.н.
        50%:tup:
        "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Нека си припомним какво пише в "Джагфар Тарих" за прословутия Киев: "Балтаварът заповядал на Шамбат да заеме предишния си пост – наместник на Башту… Жителите на града толкова го обичали, че нарекли цитаделата на Башту на негово име “Шамбат”, а целия град – с неговото прозвище “Кий”. И сега анчийците (антите - бел. ². С. А.) наричат Башту “Кий".
          Т. е. в "Джагфар Тарих" Шамбат, известен още като Кий, не се сочи като основател на Киев, а само като назначен за негов наместник, покрай което е станал и негов кръстник. С други думи, селището е съществувало като славянско селище от по-рано.
          Това никак не се връзва с това:
          иванец написа
          В V²-V²² век просто няма кой друг да създаде град осмен владетел от рода Дуло.
          Но по-важното е, че "Джагфар Тарих" влиза в противоречие и с "ПВЛ" по няколко пункта:
          1. В ПВЛ Кий е посочен като основател на това селище, докато в "Джагфар Тарих" Шамбат (Кий) е само негов кръстник.
          2. Според ПВЛ Кий има двама братя и една сестра. В "Джагфар Тарих" не се споменава нищо за тях.
          3. В ПВЛ се казва, че Кий е най-големият брат. Според "Джагфар Тарих" Шамбат (Кий) е по-малкият брат на Кубрат. При това положение излиза, че Кубрат трябва да е четвърти брат, за който не се споменава в ПВЛ.
          4. Твърдението на иванец, че в ПВЛ са използвани псевдоними, поради което не разпознаваме кой от тях е Кубрат, е несъстоятелно, поради посочените по-горе причини. Според "Джагфар Тарих", Кубрат е по-голям от Кий. Ако Кий от ПВЛ е тъждествен с Шамбат (Кий) от Джагфар Тарих, то тогава излиза, че Кубрат не е споменат в ПВЛ, защото той би трябвало да е по-големият брат. А в ПВЛ като най-голям е посочен Кий.
          5. Според ПВЛ Киев е кръстен на основателя си - Кий. Според Джагфар Тарих, по-рано градът се е казвал Башту, а по времето на Шамбат (Кий) само е преименуван.
          6. Любопитно ми е какво ли е представлявала една цитадела на славянско племе през първата половина на V²² век, за каквато се споменава в "Джагфар Тарих"?:sm186:
          7. От всичко казано до тук, можем да заключим, че Между Кий от ПВЛ и Шамбат (Кий) от "Джагфар Тарих" няма нищо общо. Затова мисля, че ПВЛ по никакъв начин не подкрепя въпросния "летопис". По-скоро, напротив - само затвърждава впечатлението, че става дума за някаква груба стъкмистика.
          Други съмнения в автентичността на "летописа", придружени с доводи има изказани в темата, която му е посветена.
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 21-02-2008, 18:30.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Thorn написа
            Джагфар тарихъ е ФАЛШИФИКАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            е даже Йончев не беше сигурен в това...
            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

И още не съм, дявол го взел! Макар че щеше да ми е доста по-спокойно, ако бях.

Това, в което съм сигурен (мисля, че го написах още преди доста време), е, че ако "Джагфар Тарих" е писан (компилиран) наистина през XVII век, той не е фалшификат. Основанието ми е, че той съдържа (в един доволно смъглен вид) информация за войната по Днепър, водена по Омуртагово време, в която загива копан Корсис. Тази война е известна единствено от мемориалния надпис за Корсис, който е невъзможно да е бил познат на бахши Иман (или който и да се крие под това име) през XVII век, та да се пренесе информация от надписа до един фалшифициран "Джагфар тарих".

За жалост обаче това не изключва паметникът да е създаден от Ф.Нурутдинов, за който разбрах (макар и със закъснение), че е историк.

Comment

Някои постановки в "Джагфар тарих" са меко казано смехотворни - например Гаврил Радомир бил убит за симпатии към мюсюлманската вяра............Изворът е твърде съмнитален да не кажа откровен фашификат.

Comment

T.Jonchev написа
                  Основанието ми е, че той съдържа (в един доволно смъглен вид) информация за войната по Днепър, водена по Омуртагово време, в която загива копан Корсис. Тази война е известна единствено от мемориалния надпис за Корсис, който е невъзможно да е бил познат на бахши Иман
                  Това може да се изтълкува и в обратния смисъл. Ако "Джагфар тарих" е фалшификат от края на ХХ век, съставителят му не може да не е знаел за надписа от времето на Омуртаг.
                  А щом пък е бил историк, значи със сигурност е знаел за този надпис.
                  Между другото личи, че авторът на компилацията добре познава това, което е известно на днешната историография. Ако беше пълен аматьор вероятно много по-категорично щеше да се установи, че компилацията е фалшификат.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

resavsky написа
                    Някои постановки в "Джагфар тарих" са меко казано смехотворни - например Гаврил Радомир бил убит за симпатии към мюсюлманската вяра............Изворът е твърде съмнитален да не кажа откровен фашификат.
                    Защо пък не.Само да ти припомня че черните българи приемат официално исляма за държавна религия от 820 година.Не ги бъркай с волжките Българи.На теория Това е възможно.

Comment

Не знам защо пак се обсъжда нещо, на което е посветена тема. Ясно е, че няма как категорично да се отсъди дали става въпрос за фалшификат или не (по-скоро така и няма да стане ясно това), но сянката на съмнението е много дебела и черна, което определено пречи да се разчита на този извор за каквото и да било. А това е основното.

Comment

Не нито на теория нито на практика е възможно Гаврил Радомир да бъде убит поради тази причина.Убийството му е достатъчно добре отразено в изворите и няма и намек и за подобно нещо.Въобще цялата помощ за Самуил и неговите наследници за която се говори в "Джагфар тарих" ми се се вижда напълно измислена.Българо-византийските войни от края на Х - началото на Х² век са достатъчно обстойно отразени в десетки извори и никъде няма помен от таква помощ.

Comment

Българо-византийските войни от края на Х - началото на Х² век са достатъчно обстойно отразени в десетки извори и никъде няма помен от таква помощ
                          Отразени отразени но от византийска гледна точка.Уви нашите домашни извори са малко.

Comment

pecheneg написа
                            Защо пък не.Само да ти припомня че черните българи приемат официално исляма за държавна религия от 820 година.Не ги бъркай с волжките Българи.На теория Това е възможно.
                            припомни и на мен

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа
                              припомни и на мен
                              За приемането на исляма от черните Българи са писали и Геза Фехер и Бартолд в енциклопедия на исляма.Като искаш да си припомниш прочети тях.Писах ви но не ми отговорихте Моско Москов приема достоверността на джагфар тарихи.Вие за по големи спецове в областта на историята ли се имате от него.Моето лично мнение е че е рано да се каже категорично фалшификат ли е или не.Така че аз не я приемам категорично но не я отхвърлям категорично като вас.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                                Това може да се изтълкува и в обратния смисъл. Ако "Джагфар тарих" е фалшификат от края на ХХ век, съставителят му не може да не е знаел за надписа от времето на Омуртаг.
                                А щом пък е бил историк, значи със сигурност е знаел за този надпис.
                                Между другото личи, че авторът на компилацията добре познава това, което е известно на днешната историография. Ако беше пълен аматьор вероятно много по-категорично щеше да се установи, че компилацията е фалшификат.
                                Точно това имам предвид: ако е фалшификат, "Джагфар Тарих" е фалшифициран именно през ХХ век, а не по-рано. На тази мисъл ме навежда и фактът, че излиза на бял свят сьвсем скоро след Московия "Именник", от чиято хронология е несъмнено повлиян.

Comment

Working...
                                X