Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Участието на траките във формирането на българската народност

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    без добруджа.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

    Comment


      #32
      Да не забравяме ,че племената на карпите ,роксоланите и някои други са напълно идентични с дако-гетите ,така ,че минимум до 3 век ,за никакви демографски срив не може да се говори,напротив идването на Балканския п-в на сирийци ,египтяни,римляни и др. напротив ,говори за голям просперитет на тези земи.
      Всъщност понятието "даки" си съществува само трудовете на някои учени,също както "византийци".Император Траян когато разбива Децебал ,поставя един паметен надпис ,той ясно говорил кой народ е присъидинил към Римската империя.Та там не се споменава за няакакви си измислени даки ,а за "ГЕТИ".
      Е,все пак ,ако не друг поне римския император и неговите военноначалници би трябвало да знаят с кго са се били на живот и смърт,а не да да правят справки в историческите трудове от 20 век.Спирам ,защото.....

      Comment


        #33
        RIZAR написа
        На ханката много поздрави от съпругата на покойния Академик Димитър Ангелов .В култовия му труд ,образуването на българската народност ,великия наш учен на стр.178 пише-"за последен път се споменава за един тракиец ,бес по произход/следва гръцкия текст/ в един пасаж у летописеца теофан,който се отнася към 710г.
        Също култови са изреченията му на стр. 182"Претопяването на траките сред славянската маса не означава,че от някогашния тракийски етнос не са останали никакви следи".....
        и и на стр. 190" По такъв начин погледнато от биологична гледна точка,ролята на траките във формирането на българската народност е НЕСЪМНЕНО" за да не се обиди някой автора казва ,че и не трябва да СЕ НАДЦЕНЯВА ИЛИ АБСОЛЮТИЗИРА.
        Това е по скоро казано за де не го сметнат за привърженик на Ганчо Ценов ,че можело и в Белене да се поразкърши .Ако тръгна да ви разказвам ,обаче каква е тезата на академик Державин,пак ще има спамове,мораториуми ,крематориуми -неща!!!
        И 20% траки ми стигат ,аз съм трак .С кестенява коса и рижава брада ,кафяви очи.Куул!
        Благодаря за поздравите, както и за галеното преиначаване на ника ми. Занапред, ако може, с по-спокоен тон и на нормален български, че трудно ти се разбира какво пишеш.

        Прочетох много внимателно 710 година от Хронографията - няма такъв текст у Теофан. Прегледах набързо предишните и последващите - също няма. В целия текст на Хронографията има само едно споменаване на беси, което се отнася към 497 година, когато император Анастасий изпраща срещу персите войска, "съставена от готи, беси и други тракийски народи".
        Пак повтарям: за да се докаже участието на траките във формирането на българската народност и българската държава са необходими лингвистични, изворови или археологически доказателства за присъствие на траки през 8-9 век на територията на ПБЦ. В отстъствието на лингвистични съм сигурна, за другите чакам не замерване с думи, а представяне на конкретни факти. Всичко останало е на нивото на "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес."

        Comment


          #34
          RIZAR написа
          Всъщност понятието "даки" си съществува само трудовете на някои учени,също както "византийци".
          Няма да ти казвам, че това са пълни глупости, за да не нарушавам добрия тон.

          Ще ти цитирам само двама учени:
          "Но има още едно деление на страната (Дакия - бел. ². С. А.), което съществува от по-стари времена, според което част от народа са наричани Даки, докато други са наричани Гети - Гети, тези които са към Понт и на изток, и Даки, тези които са в противоположната посока към Германия и изворите на Истър. Даките мисля, че са наричани Даи в стари времена;
          ... Езикът на Даките е същият като този на Гетите. Гърците познават по-добре Гетите, заради техните продължителни миграции от двете страни на Истър и контактите им с Траките и Мизите." (Страбон, География: кн. V²², гл. 12 и 13)
          “в племенното название Δακοι от ие. *dhau-ko-s “вълк” се открива преход au>a, който е характерен също за албански език.” (Владимир Георгиев )

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #35
            Тонът ми е напълно спокоен ,психологическото състояние е отлично,с граматиката наистина малко бързам.
            Пуснете моля ,текстовия редактор защото съм с западна клавиатура.
            Вървим напред.

            Comment


              #36
              Какъв "текстови редактор", каква "западна клавиатура"? Ако имате някакви проблеми, пишете в техническия раздел на форума.
              Проблемите с постовете Ви, както отбелязах неведнъж вече, идват не толкова от граматиката, колкото от липсата на свързаност и смислова структура. Но както виждам (последния Ви пост) ако се постараете, се получава. Старайте се!
              Last edited by gollum; 13-02-2008, 12:08.

              Comment


                #37
                По отношение на лингвистиката, виж тук
                1.Пулпудева-пловдив,Ятрус-Янтра/Етър/,Тимакус-Тимок,Ескус-Истър
                2.Бото,Дако,Гето,Дардан,Кодо,Нено,Суко-собствени имена,Сабади-свободен,тарп-трап
                3.карпа,руфя,газя,кажи на някой славяногласен елин да изговори Жито,ще ти каже тракийското ситос
                По отнощение на фолклора и религията -
                1.Можеш да прочетеш Иван Венедиков
                2.5-6 Трулски събор/на границата на 7-8век. от който се прави извод ,че все още тракийската религия е "жива" и срещу езическите обичаи се вземат крути мерки.Езически обичаи-кукерството на траките и мн.др.Трифон "Зарезан" и...
                3."Богинята "-zemelo-сравни със старобълг. "землиа"
                Относно бесът в Теофан виж тук-"Маврон по баща бесон"-
                виж тук.-Theoph.Chron.,II,стр.379
                Към императора-да много добре знам какво е казал Страбон.,Очаквай отговорът ми малко по-кьсно.

                Comment


                  #38
                  ъъъъ Пловдив е име на града дадено чак след освобождението ....или греша? какво общо има с траките?!
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                  请您死在地狱般的阵痛
                  [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                  きさまはしんでくださいませんか
                  [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                  Comment


                    #39
                    На първо време ордьовърът:
                    1.Даки те съдържали в племенното си име вълци,ако си сигурен ,тогава си припомни за неврите на Херодот и после за синът на цар Симеон
                    2.Да не говорим ,че за Траян ,който разбил "даките", написаното във фолклора на "славяните " е излято тонов мастило.
                    3.От казаното дотук,както виждаш ,че трако-даките се срещнали със славяните и им предали доста "работи ",а пък "славяните" ги приели като за свои тези "работи".

                    Пулпудева-Пълдин-Плъвдин-Пловдив
                    При руснаците ъ-то минава в о ,горло-гърло.също и виж муж-мъж.

                    Ами , GOLLUM не мога да си редактирам отговора,а и нямам емотикони./изразяващи емоцията/,хехе,та ми е нужно със слова да го правя.Но ,това пък не се харесва на братлетата от форума.
                    Last edited by RIZAR; 13-02-2008, 12:39. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                    Comment


                      #40
                      Искаш да кажеш че след освобождението на Пловдив му е върнато името още от трактике хъмн ..... интересно. А кога за пръв път се среща споменаване на това име на града?

                      Пловдив е един от най-старите европейски градове и същевременно съвременник на Троя. Около 1200 г. пр. Хр. траките създават върху трихълмието укрепено селище, наречено от тях Евмолпия. През 342 г. пр.н.е. е завладян от Филип II Македонски, баща на Александър Велики, който го преименува на Филипополис (на гръцки: Φιλιππόπολις). Тогава „градът на Филип“ бива обграден със здрави крепостни стени. По-късно траките отново възстановяват контрола върху селището и го наричат Пулпудева, превод на Филипополис
                      Хъмн, наистина много интересно
                      Last edited by княз Крылов; 13-02-2008, 12:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                      请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                      Comment


                        #41
                        Ами , GOLLUM не мога да си редактирам отговора,а и нямам емотикони./изразяващи емоцията/,хехе,та ми е нужно със слова да го правя.Но ,това пък не се харесва на братлетата от форума.
                        Странно, би трябвало да може. Има едно бутонче долу, пише "промени", с него можеш да си редактираш поста. Не можеш да се редактираш постове щом изминат няколко дни от публикуването им (не помня точно колко, но повече от 48 часа). Емотикони има - разположени са в панелче отдясно на полето ти за оформяне на пост. Основните можеш и директно да ги въвеждаш със символи - "", "", "", "8)" и така нататък.
                        Пак да повторя - проблемът не е в друго, а в липсата на смислова връзка в структурата на изреченията, т.е. получават се подредени сякаш произволно думи.

                        Comment


                          #42
                          княз Крылов написа
                          ъъъъ Пловдив е име на града дадено чак след освобождението ....или греша? какво общо има с траките?!
                          Пловдив се извежда от средновековното славянско име на града Пълдин, или Плъвдив. То пък се свързва с тракийското име на града Пулпудева. Когато македонците завладяват града, те му дават името Филипополис. Римляните го наричат Тримонциум.
                          http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=206522&postcount=32
                          Интересното е, че тракийското име оцелява през вековете успоредно с гръко-македонското. И днес турците наричат Пловдив Филибе, а гърците Филипополис.

                          P. S. А Пулпудева е по-скоро дако-мизийско име, отколкото тракийско.

                          RIZAR написа
                          ... тогава си припомни за неврите на Херодот и после за синът на цар Симеон
                          И след като си припомня, какво да правя по-нататък?
                          RIZAR написа
                          2.Да не говорим ,че за Траян ,който разбил "даките", написаното във фолклора на "славяните " е излято тонов мастило.
                          Е, и?
                          RIZAR написа
                          3.От казаното дотук,както виждаш ,че трако-даките се срещнали със славяните и им предали доста "работи ",а пък "славяните" ги приели като за свои тези "работи".
                          Кои са тези работи?
                          Те когато славяните се установяват в отвъддунавска Дакия, даките не трябва ли да са били силно романизирани вече? Т. е. не е ли по-правилно да се наричат не "трако-даки", а "дако-римляни"?
                          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 13-02-2008, 13:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                          Comment


                            #43
                            Рицарю, нищо лично, но не всички романизирани даки са се изселили отсам Дунав след 272 г. Всъщност, ако си забелязал, провинцията е била доста добре защитена с естествени прегради /говоря за Карпатите/ и обхваща точно границите им. През 3 век Тракия и Мизия са били подлагани на доста по-мащабни нашествия. Всъщност отказът на Аврелиан от Дакия е само колкото да изведе цивилното население и да го засели в опустошените балкански провинции. Във военно отношение римляните продължили да контролират тази територия още известно време. А пък гепидите и готите, стремейки се да заселят Дакия, започнали да се конкурират помежду си, оставяйки на спокойствие Балканските провинции на римската империя за близо век.
                            ако владееш руски - можеш да попрегледаш този сайт:

                            П.С. /понеже предишното ми мнение беше изтрито/ името даки е познато още от 1 в. от н. е., когато част от отвъддунавските племена започват да се наименоват така, като постепенно /с нарастването на влиянието им/ името се прехвърля и на околните племена. Римляните доста добре са знаели с кого си имат работа. Като доказателство за това е хне само самото име на провинцията, но и новосъздадената такава в сегашна Северна България /след изтеглянето на легионите от Аврелиан през 272 г./ - Дакия Рипензис /крайбрежна Дакия/.
                            Пък и титлата "Дакски" можем да видим и в имената на император Траян: 'Imperator Caesar Divi Nervae Filius Nerva Traianus Optimus Augustus Germanicus Dacicus Parthicus"
                            Last edited by Last roman; 13-02-2008, 16:17.
                            sigpic

                            Comment


                              #44
                              Last roman написа
                              Страшен линк, 10X
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment


                                #45
                                Един бегъл поглед върху картата на Дакия след 117 г. е достатъчен, за да видим колко дълга е била нейната външна граница, отнесена към площта и. Няма друга римска провинция с такава относително дълга външна граница. За отбраната на Дакия в нея са били струпани 40 000 души войска, която опасва като обръч цялата страна, като два легиона са били разположени във вътрешността. Всичко това прави ок. 10% от цялата армия на Империята. А знаем, че армията е един от първостепенните фактори в процеса на романизация.
                                При евакуацията на Дакия е изселено предимно градското население. Данните от археологията показват, че в селските райони населението остава, както и част от градското население.

                                P. S. После може да коментирам и линка, че сега нямам много време.

                                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                                Comment

                                Working...
                                X