Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Готските извори VS германските тълкувания

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Готските извори VS германските тълкувания

    Готските извори VS германските тълкувания
    Публикувано от admin на Jan 29th, 2008

    Отговор на статиите във в. „Новинар” и в. „Сега“ за „германско присъствие по българските земи през античността“

    Авторите на двете статии цитират д-р Росен Милев, ръководител на „Научна група за изследване на германски влияния в нашата страна през късната античност“, според когото за българския етногенезис „най-голямо значение имат немските племена готи”, като се обосновава с някакво си „масирано присъствие на древни германски племена по нашите земи в периода ІV-VІ век“, както и с някакви „исторически сведения за готски общини в средновековна България дори през ХІ век”.

    Нито историческите извори, нито паметниците на материалната култура по нашите земи, нито лексиката и етимологията на нашия език, ни дават и най-малкото основание за такива твърдения. А думите, посочени като думи от германския език, в това число скала, лек(ар), хребет, късмет, бряг, дол, утро, залез, снага и пр. са исконни български думи, като това го знае всяко хлапе.
    На снимка са показани три фибули. И това е единственото, което може да се покаже след седемдесет години търсене на германски следи у нас. А как стои въпросът дали тези фибули, които ни се представят, изобщо са германски? През 378 година готите са вече на римска територия и би трябвало в районите, където са живели по-рано, повече да не се произвеждат такива фибули. По-долу поместваме карта за разпространение на фибулите през V–VI век при така наречената „Пенковска култура” и една по-обща карта.

    От картите ясно се вижда, че дори през V–VI век фибули продължават да се произвеждат там, където повече няма готи, намерени са и матрици. Също се вижда, че южно от Дунав, там, където вече са готите, считани за германци, находките се броят на пръсти.

    А що се отнася до сходните типове фибули от този период, археолозите са склонни да виждат в тях произведения на два етноса - антски и готски. Антски фибули са намирани и в Крим, и то в райони населявани от готи. При това някои от фибулите носят надписи с руни, но не на германски език, а на езика на местното население, който пък днес руските изследователи наричат праславянски.

    По-интересен обаче е друг момент – времето II–III век, когато „готите“ наистина са били там. Това време е известно с така наречената „Черняховска култура”, която е заемала същата област. За сто и петдесет години се появява и изчезва култура, „представляваща изключително важно явление, без което е невъзможно да се построи историята на източна Европа в първото хилядолетие на новата ера”. Така след изчезването на Черняховската култура грънчарското колело ще се появяви отново в Киевска Рус едва в девети век, а майсторството на занаятчиите-черняховци ще бъде достигнато чак през седемнадесети век.
    Тогава, през ІІ-ІІІ в., са въведени ралото с железен палешник, мелничният камък и грънчарското колело. Всичко това руските историци наричат „трако-дакийско влияние”. Жилищата са от нов тип: вместо полуземлянки, масово се появяват наземни постройки, изградени от дървени пръти обмазани с глина, глинен под и огнище (не каменна печка), нещо, което и сега може да се намери точно в този си вид в България.
    Керамиката е от сива глина, примесена с пясък. Също такава е тракийската керамика по българските земи. Селищата не са укрепени, намират се на бреговете на реки, липсва оръжие, въпреки наличието на много пещи за металолеене.

    В Северното причерноморие досега са намерени над хиляда съкровища на монети, съдържащи стотици сребърни императорски монети, някои с общо тегло достигащо 20 кг. Голяма част от тях е от I век, времето на император Траян, т.е. именно когато нашите земи се включват в Римската империя. Всичко това говори за поселения на бегълци със стари традиции в земеделието и в паричното стопанство, а не за външни „трако-дакийски влияния”. Тези бегълци се заселват там след римските завоевания на територията на Балканския полуостров, Дакия и Илирия.
    С други думи това е тракийско население, напуснало родината си, за чието преселване имаме сведения и от писмените исторически извори.

    Една голяма част от населението на този регион е наречено по-късно анти – така е и според Йордан: „антите са между Днепър и Днестър“. В това население по времето на дакийската война през І в. най-вероятно са влизали и готите, наричани още гети, а също и с по-общото траки. По-късно помежду им настъпва разрив, при който хуните убиват техния водач Божа със синовете му и седемдесет от войводите. След нападението на хуните настъпва краят на Черняховската култура и готското присъствие. На нейно място идва Пенковската култура, която запазва само някои от елементите на Черняховската.

    Владимир Щербаков в книгата си „Века Трояновы” изброява десетки украински имена, сродни с тракийските – а това са имената, които нашият народ използва от най-дълбока древност, та до ден днешен. Знаейки всичко това, ще разберем думите на руския летописец в „Повесть временных лет“:

    „Преди много време уседнаха славяните на Дунав, където сега е земята Угорска и Българска. Тези славяни се пръснаха по земята и си сложиха имена по местата, на които уседнаха.“

    Следите от това население ще намерим в безброй топоними по целия Балкански полуостров до най-южните му части, но също и на север и североизток от него. И те не са донесени през VІ-VІІ век, а са запазени от най-дълбока древност, както и личните имена на това население.

    Що се отнася до данните на историческите извори, писани от всички антични автори, сред които Филосторг, Павел Орозий, Св. Йероним, Касиодор, Йордан, Евсевий, Амиан Марцелин, Йоан Лидийски, Прокопий, Клавдий Клавдиан – ГОТИТЕ СА ГЕТИ. Повечето от тях си правят труда ясно да разграничават германците от готите:

    Йордан: „готите разорили страната на германците, която днес заемат франките”
    Приск: „готите не са германци“.
    Теофан говори за победи на Константин Велики над германци, сармати и готи, както и че “готи, беси и други тракийски народи” представлявали могъща военна сила по времето на имп. Анастасий.
    Книгата си Йордан е озаглавил „За произхода и деянията на гетите“ – а не на някакви си германски готи, както искат да ни убедят германските историци. И за образец е взел труда на Дион Хризостом от началото на ІІ век под заглавие «GETICA».

    Урфила, Учителят на гетите, превежда Библията на езика на своите сънародници – гети. И нито един исторически извор не го нарича Вулфила – както германските автори манипулират името му. Също така това име не означава както те твърдят „вълче“ или „вълченце“ (да не говорим за “глиганската” им интерпретация), а произлиза от старинния пратракийски език и означава Учител на Божия Закон, каквото значение е имало и името (или по-скоро званието) Орфей: Учител на траките. А ръкописът, който ни се представя като „Библия на Вулфила“, всъщност е много по-късен немски превод на Евангелието, т.е. на Новия Завет, и не съдържа текста на Библията или Стария Завет, за който се знае, че е преведен от Урфила, Учителя на гетите.

    * Въпросните статии са:
    Димитър Николов, БЪЛГАРИТЕ СА ОТЧАСТИ ГЕРМАНЦИ. Немските племена готи са четвъртият най-важен елемент в нашата история, в. Новинар, Брой 23 (4877) от 28 Януари, 2008 г.
    Проф. Румен Теофилов, СРЕБЪРНАТА БИБЛИЯ – ГОРДОСТТА НА ШВЕЦИЯ, съботна притурка на в. Сега от 15 ХІІ 2007 г.
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 10-02-2008, 00:57.

    #2
    Rizar, поради изцепките и начина на водене на "дискусия" не само на такива автохтонци като теб, но и на самия Емил Живков, на този форум, който е частна собственост /на Империал ако не знаеш/ всички дискусии на тема "произход и др. подобни" са забранени. Има мораториум върху тях, който по една случайност тъкмо изтича, но най вероятно ще бъде продължен /както си реши Империал/. Така, че твоите постинги тук ще бъдат изтрити.

    Ако си решен на сериозна дискусия, можем да я пренесем в друг форум. Стига да се спазват елементарните правила за водене на такива дискусии.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      RIZAR, никой не отрича, че по нашите земи е имало какви ли не племена, в т. ч. и готи. Дори може част от тях да са се влели в състава на българската народност. Но какво общо има това с автохтонната теория? Готите са германци, а германците са автохтонен народ точно толкова, колкото славяните, прабългарите и римляните.
      Та не разбирам какво се опитваш всъщност да кажеш.:sm186: Би ли пояснил?

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        #4
        Кога пък преведоха тракийския :sm186: А горецитираният Йорданес не пишеше ли, че готите/гетите идват от о-в Скандия т.е. Скандинавия? Как да обясним името на о-в Готланд и ранносредновековната Гаутия (южна Швеция)?
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...


        блог за средновековна балканска история

        Comment


          #5
          Така ,като виждате аз досега никой не съм нарекъл агент,ЩАЗи и семит и пр.

          Обикновенно наричам с такива епитети някои учени.Добре конструктивно :
          1.Извинявам се ,не знаех ,че е частна собственост
          2.Ако искате няма да говорим за автохтонство,явно че тука тази тема е много нажежена
          3.Ще ми оставите ли ника или трябва да напускам???

          Comment


            #6
            эээ моля моля, какво против семитите имате?

            Иначе темата не е нажежена, просто чакаме най-накрая някой източник на автохтонството да дойде и да отговори на някои въпроси на които досегашните посещаващи форума "папагали" се запъват (папагал в случая се използва за човек който повтаря нещо чуто, прочетено , приемайки го за абсолютновярносамо защото така му харесва).

            Ако си склонен да ни отговореш на поставените въроси - о роа кой е разчел тракийската и прабългарската писменост и как точно? С удоолствие бихме си поговорили в бъдещ. Аконе можеш да отговориш на тези въпроси -по-добре да спрем до тук. Ако се интерисуваш обаче само от автохтонство - то наистина е редно да се замислиш дали този форум ще ти е полезен, и дали ти ще си полезен на този форум.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

            请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

            Comment


              #7
              Освен всичко друго, лингвистиката отдавна се е произнесла по въпроса към коя езикова група се числи готският. Ами... германската.
              Луд на шарено се радва - цивилен блог

              Comment


                #8
                Лингвистиката може да се е произнесла/макар,че явно не си добре запознат/ ,обаче Нюрнбергския процес също се е произнесъл .
                Какво говоря???
                Доказано е,че т. нар. готска теория ,а също "индогерманска раса" и "индогермански " езици играят главните роли в завоевателната политика на германския империализъм .
                През Втората Свтовна война немците преименуват Гдиня на Готенхафен, и се готви преименуването на крим в "Готенланд",Симферопол-в "Готенбург" и Севастопол-в "Теодориххафен" което става по-късно тема и за Нюрнбергския процес.
                Литературата по този въпрос е безкрайна.
                Сега за Скандза, за време фактически предисторическо -около 1200пр.хр. не мога да кажа откъде са дошли траките,но за това пък Йордан посочва кои са предците на готите- Залмоксис и гетите.А историята му се казва -"За произхода и историята на гетите".
                Сега ще ви дам имената на 26 готски мъченици които са замъчени някъде около Одрин-поп Верко,Авив,Иской,Ала,Лариса,Ана,Анимиса,Гатя" .Има и един Сава воин готски-Савин и един презвитер Ватусий/Батуш/ както виждате все "ВЕЛИКОНЕМСКИ" имена ,макар,че са славянски .
                Всъщност до 19век. никой църковник или историк не смята готите и вандалите за немци.Също има хиляди италиански и словенски публикации които отхвърлят немското на готите и вандалите.Чак след това идват "архаизаторите",които обаче докарват работата до Нюрнберг.Затова ви говоря по политическа история ,никой няма да ни признае никаква история ,останалото си чешем езиците по форумите.
                Чак след пръкването на сребърния нитрат ,става изнамирането на вашия "златнотиквен" Кодекс Аргентус.Той е черешката в тортата наречена НАЦИЗЪМ.
                За тогавашното време - просто Австро-Немско претендиране за наследството на Османската империя населена предимно от българи и славяни.
                Ако ми покажете поне 2-3 музейни експоната на немски готи в Мизия или надпис ,тогава ще ви повярвам,честно.
                Накрая ,наистина Империал прав си да се говори за истинско автохтонство е меко казано некоректно.Няма такава нация която да се състои само от автохтонци.

                Comment


                  #9
                  Тази тема съм я изпуснал...
                  Грешката е поправена.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

                  Comment

                  Working...
                  X