Thorn написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как изчезват огромните крепости
Collapse
X
-
Гост
-
Thorn написаЕто как става това през 2008 година. Действието се развива в Мелник, на 20.01. тази неделяA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
airman написа" ...Широчината на зида е от 0,70 до 2,10 м., а запазената височина - 0,30 до 1,30 м. Изграден е от ломен какъм без спойка. Камъните са слагани без да се спазват редове" ...
[/QUOTE] При проведените тук археологически разкопки са разкрити основите на две кули, малка еднокорабна църква и вътрешни стопански постройки.[/QUOTE]
Това си е чиста проба фантастика ... някой като го чете току виж изприпкал до горе да търси и представете си разочарованието му след като нищо не намира ... този някой съм аз :sm113:... вариантите на настроението ми се развиваха от тиха истерия до открита враждебност към спътниците ми горкичките :argh:
[/QUOTE] Южно от крепостта, в местността Куклата, е открит зид от необработен камък, т.н. суха зидария. Вероятно принадлежи на сигнално-наблюдателен пункт, свързан с Градът.[/QUOTE]
"Това" вече го мярнах между драките :rock:обаче изобщо не му обърнах внимание ... вече ми беше все едно ... звучи гръмко "сигнално - наблюдателен" щото по размери е колкото кладенец горе - долу ...:evil:
Та значи за да се качиш на платото се тръгва вляво покрай входа на манастира по пътечка и се излиза на ЖП линията...там на единия от стълбовете има маркировка синьо-бяло ...пресичаш линията и държиш лявата страна ,търсейки продължението на пътеката ... след като пресечеш линията ,и намериш отново пътеката ,няма да се подлъгваш и да тръгваш нагоре през гората по скованите дървени парапети асоциализирайки със спомена "... абе те верно тука бяха правили еко пътека ... те тва ще да е ,дай по него " .... не ... не и не /даже да видиш мацнато по дърветата със синя боя ... някоя гадина си е направила майтап и след лазене през гората по мацнатото излизаш под "40 метровите" скали и ... наникаде .... а изрода даже е направил и стрелка нагоре ... демек ... катери се сега по скалата :mhehe:/........
Та продължаваш напред ... пътеката е скрита зад листа и дървета но като ги преминеш се разширява и е обозначена със синьо и бяло ... след час по нея ще те отведе на платото и оттам вече ако си мераклия търси я Стринава ... вдясно ако тръгнеш по пътеката /тя следва скалния венец/ се отива на един кръст дето се вижда от долу ... но той е в противоположната посока ... та ... успех на всички ентусиасти все пак това че съм търсил и не съм намерил :lol:не означава че няма
Сега за Боруна ... :38:
В музея има експозиция и план на разкопките като са спретнали и макетче има и снимков материал ...
уредничката в музея ... несговорчива и враждебна жена /обвини ме че съм и откраднал картичка/ направи всичко по силите си само и само да ме откаже от намерението ми да отида и да видя има ли аджеба останало нещо от тази крепост ... и почти успя ... направо си успя жената щото разгледах музейчето /което никак не е зле всъщност/ и си тръгнах с намерението да си се прибирам и сядам на масата ,обаче на следващия ден реших да се кача и да снимам манастира отгоре ,та се сетих да кривна малко от пътеката ... и що да видя ... останки от крепостта има но са много обрасли и тревясали и горясали и всъщност ако не беше макетчето което зяпах в музея с нищо нямаше да ме заинтригуват ...
Но всъщност до тази крепост си се отива съвсем нормално ... има си пътека от пещерата Бачо Киро надясно и после все по нея се излиза на панорамната скала над манастира /дето е на снимката по-горе/.Руините се намират преди да стигнете панорамната скала над пътечтака като се изприпка ... горе долу на най - високото сред дървета и храсти но са откриваеми сравнително лесно
:tup:
Сега попадам на план на община Дряново 2006 - 2013 год. за реставрация и консервация на тези две крепости но ... да видим ...
Намерих и две снимчета от Стринава ... мънинки
Comment
-
Спомням си с уммиление как търсих навремето Баткун ... От целия голям средновековен град е останала гола поляна ... всичко е по дуварите на селските къщи...та на въпроса ми къде може да намерим крепостта Баткун и да разгледаме руините ,един местен сочи оградите и вика "...Ами ей го Баткун ... гледайте" ...
Същата работа и с Калиакра където цялото Българево е строено с камъни от крепостта добре че е била голяма та не са я изнесли всичката и сега има чат - пат нещо ... такова е било и в Ловеч и в Търново и в Симеоновград и навсякъде за където се сетя /щото като се замисля почти във всяко село има местност КАЛЕТО ,ГРАДИЩЕ, ГРАДЪТ, ТУРЛАТА, ХИСАРЯ ,ХИСАРЛЪКА, КУЛАТА означаващи едно и също ... ЧЕ ПРЕДИ Е ИМАЛО КРЕПОСТ А СЕГА НЯМА/ с изключение на крепостите дето са ги пострроили на разни чукаци като Устра и Копсис примерно ,дето и да искаш не можеш да търмъчиш матрял щот трябва да го мъкнеш камък по камък ...
Сещам се и за църквата в Елена Успение Богородично ,дето една мила женица с неприкрита гордост разправяше как са използвали материала за градежа от калето ... не ми се разправя ...
Хубаво де ... то онова минало ... било каквото било ... тогава да речем не е имало институция или понятие ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА...е сега като има кво ... ей ги ... красавци ... :tdown
Comment
-
arhangel написакато Устра и Копсис примерно ,дето и да искаш не можеш да търмъчиш матрял щот трябва да го мъкнеш камък по камък ...Last edited by dibo; 26-01-2008, 01:37.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Между впрочем сега по програма ФАР стартираха редица проекти из Родопите за консервация и реставрация на крепости. Друг е въпросът, че хората, които могат да вършат тази работа качествено у нас са единици. Не е като да копаеш с багер или да обясняваш на журналистки за гроба на Орфей и култа към СлънцетоLast edited by dibo; 26-01-2008, 01:47.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написаНе бой се - местните са си взели бележка и работят по въпроса. В хижа Устра на единия етаж има една доста любопитна голяма черно-бяла панорамна снимка на входа на крепостта отпреди тридесетина години (подобна цветна снимка от същия период има в многотомната История на България (том 3)). Ако ти се удаде възможност - сравни ги със съвременните снимки
ето тук са ми най-убавите :
http://photo-cult.com/showpic.php?id=153197
...но специално за там съм по-склонен да отдам разликите в състоянието /въпреки че не се сещам, да си призная за драстични разлики,но несъмнено има / точно на времето ...то както знаем на нищо не прощава и нещо оставено без грижа си се руши ... миналата пролет от една госпожа в Кърджали чух че и портата на Мнеакос си е седяла с арката и стените са били доста по-внушителни от сега ... на Красен /крепостта до с.Бъта/ на входа също допреди години е била запазена арката но сега вече са си жалки спомени ... ако не се вземат мерки /дано стартираните проекти да се осъществят, би било супер :tup: / наистина ще останат само скици и спомени ....
Comment
-
Олелее!... :aaa:
цитат (от тук http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=394236 ):
"Реставрират уникална крепост край Свиленград
Проект на стойност 243 845 евро ще покаже на цяла Европа възникването и упадъка на рицарството
Крепостта Букелон: Една от идеите е на свиленградската гара да пристигат съвременните последователи на рицарите и съвместно с българския клуб "Багатур" да се връщат назад във времето в бронираните доспехи на прочутите рицари. Вече съществуват сценарии как любопитните европейци да бъдат въвлечени активно във възстановки на прочути битки, а не само да бъдат пасивни наблюдатели на туристическите обекти." :1087: :rock:
Да се смеем или да плачем?!...Last edited by Caballero de Santiago; 26-01-2008, 02:16.
Comment
-
razrusheniq kreposti
Аз съм от град Кричим и там в близост има доста останки от крепости,мисля че маите саграйдани с години са ги сабаряли и използвали материала за собствените си домове,но обикновенно се споменава една крепост,а според моите наблюдения са 2 от 2 та края на реката.на около 2 километра южно от града има ощте една крепост с площт 7-8 декара, явно доста е известна сред иманярските среди, заштото е разкопана страшно.някои има ли някаква информация за тези крепости.,наблизо са и крепоста Иустина и Перестица.и 5 те крепости имат идеална видимост една кам друга.
тарся информация за тях?
Comment
-
Доста крепости са изчезнали за съжаление през тези 5 века...
Аз лично съм от Шумен и съм чувал истории от по-възрастни шуменци.
Например доста хора знаят, че за построяването на Томбулджамия в Шумен са използвани камъни от български крепости - ще излъжа дали конкретно от Шуменската крепост или Плиска и Велики Преслав. На не един от камъните в джамията се намират прабългарски знаци и родови емблеми.
Конкретно знам също, че за построяването на железопътната линия Варна - Русе - първата в България, ако не ме лъже паметта- са използвали камъни от Плиска и Велики Преслав, които са били натрошавани и използвани при полагането на релсите.
Друг случай за унищожавани не сгради в Плиска и Велики Преслав - навремето (по турско време) са използвали камъни от двата града са направата на вар.
За съжаление има много случай, при които безхаберието и необразоваността са довеждали до унищожаването на не един паметник.
Но за съжаление е така. Дори и българи са грабили камъни от крепостите за построяване ан домовете си - имай 5 деца и се чуди къде да ги подслониш, пък да видим няма ли да събаряш "никому ненужни камъни от време оно". За съжеление е така.
Comment
Comment