Има изрични сведения че гарнизоните на двата града са се предали на Василий ²² през 1018 г.Според някои автори към 1018 г.точно Скопие е имал статут на "първа столица".Между другото Кракра е бил комит вероятно на Софийска област.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ивац 1015
Collapse
X
-
Thorn написаПо това време селищата във Влахия са загивали в пламъците на печенежкото нашествие, Трансилвания е загубена още по времето на Симеон, а последният български магнат Айтон в Ченад е несигурен унгарски васал и малко след това е окончателно разгромен от унгарците.
Няма никакви сведения Самуил да е имал власт на север от Дунава. Възможно е и местните български феодали да не са признавали властта на един по същество узурпатор, непринадлежащ към законната династия на Крум и Симеон. Особено пък и ако и някой от тях е имал преди това високия ранг комит. Възможна е била логика - защо комит примерно Айтон трябва да се подчинява на сина на комит Никола.
Въпросът кога България губи ефективни контрол над земите северно от р. Дунав не е маловажен, поне според мен. Не е ли това една пропудната възможност с далеко отиващи за нас българите негативни последици2 Не обичам да гадая върху нестанали събития, но много малко се знае за мястото което тези територии са заемали в държавата и за тяхното администриране!
Comment
-
хм, аз бях чел, че един български войвода (военноначалник, не му знам титлата, а името забравих) е държал българските отвъдунавски владение + видин, обяснението на автора беше, че когато василий е обсаждал видин, маджарите са нахлули на север и са го разбили, като той е починал в битката, ако някой знае за тази версия да споделя.Кръвта из нашите гърди
не е съвсем изляна!
Народе, цял стани! Иди!
Че Македония въстана.
Comment
-
Унгарското нашествие е в последните години на 9 век. По това време в Северна Трансилвания е Меноморут, по на юг Глад, а около Сибиу - влаха Гелу. Макар да няма дадени години на завладяване на техните владения, то това става от следващото след Арпад поколение, т.е. в началото на 10 век. Т.е. - при Симеон!
Comment
-
shadowsong написахм, аз бях чел, че един български войвода (военноначалник, не му знам титлата, а името забравих) е държал българските отвъдунавски владение + видин, обяснението на автора беше, че когато василий е обсаждал видин, маджарите са нахлули на север и са го разбили, като той е починал в битката, ако някой знае за тази версия да споделя.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
На мен ми е интереснен статуса на владенията на Иван Владимир, след като последният е бил убит от Иван Владислав. Дали са преминали отново под директен български контрол? Колкото за присъстието на Самуил на север от Дунав, има сведения, че кампанията за освобождаване на североизточна България завършва с разгром на византийците на север от Дунав. Друг е въпросът дали сме задържали тези земи.
Comment
-
След смъртта на Охутм (Ахтум) България губи влиянието си на север от Дунав. Между другото той самия организира отбраната на Видин срещу византийците, а отива на север, където умира. Печели първата битка и е убит във втората от някакъв унгарски княз. Явно смътно помня, но хронолигчно някак така стоят нещата.
Comment
-
да и аз така знам, чудя се дали атаката е съгласувана, тоест унгарците решават, че сме слаби и нападат или имат някакво споразумение с ромейте.
За Иван Владимир, той нали е женен за Теодора-Косара може тя да има някаква власт в сръбско, незнам.
Имаше интересен случай: когато останалите щерки на Самуил (нали е имал 5) се предават на Василий там е и Мирослава. Пишеше, че и са се нахвърлили и я издрали :mhehe: (заслужава си го де) , та е трябвало стражите да ги разтарвават. Ужас да те предаде дъщеря ти\ :oКръвта из нашите гърди
не е съвсем изляна!
Народе, цял стани! Иди!
Че Македония въстана.
Comment
-
resavsky написаИма изрични сведения че гарнизоните на двата града са се предали на Василий ²² през 1018 г.Според някои автори към 1018 г.точно Скопие е имал статут на "първа столица".Между другото Кракра е бил комит вероятно на Софийска област.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Alcoron написаНа мен ми е интереснен статуса на владенията на Иван Владимир, след като последният е бил убит от Иван Владислав. Дали са преминали отново под директен български контрол? Колкото за присъстието на Самуил на север от Дунав, има сведения, че кампанията за освобождаване на североизточна България завършва с разгром на византийците на север от Дунав. Друг е въпросът дали сме задържали тези земи.
Е извинявай, ама там да се търси Самуил е живо търсене под вола теле!
Comment
-
То и самият извор не е особено сигурен...A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment