Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Печенегите - няколко цитата

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    българи /отсам и оттам/
    - някакви източници?


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #17
      смяташ че волжка българия се е отделила мирно? http://archaeology.kiev.ua/journal/0...sukhobokov.htm
      пп. впрочем, нали за хазария питаш? не за печенегите?
      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

      Comment


        #18
        През XI век в земите на Североизточна България нахлуват печенези, узи, кумани. Най-голямо и опустошително е нашествието през 1048 г. Вероятно по това време животът в селището /Тръстеник/ замира. Оцелелите жители потьрсват убежище другаде.



        Средновековното поселение върху развалините на Абритус е унищожено напълно през 30-40-те години на Х² век при печенежките нашествия. След това, върху терена на Абритус няма обитатели.
        Last edited by Thorn; 08-10-2007, 02:12. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #19
          Самоцитат:

          "...Макар и да имам чувството че си приказвам сам, помъчих се да разбера какво аджеба е станало с населението на тази област (Паристрион - Подунавието) и затова си подредих няколко дати:

          1018г - ПБЦ е "закрито" от Василий II
          1025г - умира ВасилийII. ..
          1026г. - "... огромно множество печенеги нахлули в Паристрион и започнали да го опустошават..."
          1032 г. - " Печенегите преминали Дунав, разорили Мизия и се изтеглили."
          През 1034 г. по времето на император Роман ²²² Аргир печенегите предприели голямо нахлуване дълбоко в ромейски земи. Те успели да разорят Мизия, Средецко, Македония и части от Тракия като стигнали чак до Солун. Богато натоварени с плячка те се изтеглили още същата година. През 1035 г. и 1036 г. печенегите предприели две нови нахлувания, при които разорили Паристрион. През 1040 г. печенегите предприели ново голямо нахлуване. Този път те разорили Мизия и Тракия стигайки почти до дългите стени.
          1041г(?) Въстанието на Петър Делян
          1042 г. - ромейска армия нахлула в Дукля и я разорила страшно, но при оттеглянето била разгромена в една клисура. От там започнал възхода на Дукля, Княз Стефан Воислав завладял Требине, Захълмие, Босна и Рашка изграждайки силна държава. Някъде в началото на 50-те години княз Стефан Воислав бил наследен от сина си княз Михаил Стефанович. При неговото име страната получила ново име - Зета. Около 1055 г. той сключил съюз с Византия и получил титлата протостратор.

          Междувременно сред печенегите течели процеси на обединение на многобройните им самостоятелни племена и родове. Най значителен от владетелите бил хан Тирах който успял да обедини повечето печенеги под своя власт.

          1048 г. войски на хан Тирах нахлули в Паристрион и го опустошили. В една битка обаче печенегите били победени от ромеите.
          Около 1050 г. хан Тирах успял да изгради голям печенежки племенен съюз обхващащ левобережна Украйна (Украйна на запад от р. Днепър), Молдова и Влашко. Печенежките апетити към Паристрион започнали да нарастват.
          1054 г. между хан Тирах и хан Кеген избухнала война. Кан Тирах бил подкрепян от 11 рода, а хан Кеген от 2. В решителната битка Кеген бил разгромен напълно. Първоначално той имал намерение да поиска помощ от узите, но после се отказал. През 1055 г. хан Кеген поискал от император Константин ²Х да се засели с хората си в Паристрион като федерат. Императора веднага приел, тъй като ромеите имали двойна полза от това. От една страна те можели да използват печенегите като наемни бойци, а от друга се надявали да ги ползват като щит срещу другите печенеги и варварите въобще.
          Междувременно хан Тирах решил да отмъсти на ромеите. През зимата на 1056 г. огромна печенежка армия командвана лично от хан Тирах преминала по леда на р. Дунав и нахлула в Паристрион. Печенегите опустошили страшно Паристрион и никой не бил в състояние да ги спре. През лятото на 1056 г., обаче сред печенегите се разразила голяма епидемия от дизентерия. Много хора умрели, а останалите боледували, боеспособността на армията спаднала главоломно. Това дало възможност на местните сили на хан Кеген, българите и ромеите да нападнат хан Тирах и да му нанесат унищожително поражение. Печенегите капитулирали безусловно и много от тях били разселени в софийско, нишко и централна Македония.
          Разгромът на хан Тирах и преселването на големи печенежки маси на балканите подрили силно мощта на печенегите, които отново били нападнати от узите.
          Трябва да се отбележи, че приблизително от този момент ромеите започнали да приемат мнението, че изконните ромейски земи са до стара планина, а паристрион е варварска земя служеща за буфер между варвари и ромеи.!
          1059 г. положението на балканите отново се нажежило, случили се три събития наведнъж.
          Унгарците започнали война и превзели Белград, Ниш и дори Средец. По същото време печенегите воюващи в ромейската армия в Азия се разбунтували и през дарданелите навлезли на балканите. Опустошавайки всичко по пътя си те стигнали до Средец, където разбунтували и други печенеги.
          По това време имало и голямо печенежко нашествие в Паристрион.
          Силна ромейска армия командвана от император Исак ² Комнин достигнала до Средец, където разгромила напълно унгарците, принуждавайки ги да сключат мир и да се откажат от заетите градове. След това тази армия навлязла в Мизия и край Ловеч нанесла тежко поражение на обединените сили на печенегите, които били преследвани чак до р. Дунав.
          1064 г.- унгарците нападнали Византия и превзели Белград.
          Същата година огромна маса от 600 000 узи се стоварила върху Паристрион. Те разорили страшно Мизия и се заселили там. След това те продължили на юг опустошавайки Тракия и Македония, достигайки дори до Солун и тесалия. Опустошението било толкова страшно че според Аталиат „цялото население на европа мислело да се изселва”. Узите награбили невероятни количества плячка, но за тяхно нещастие зимата дошла рано и се случила необичайно тежка. Те били принудени да изоставят всичко и по най жалък начин да се приберат в Мизия.
          ...Огромен брой узи били умрели от тях(болести и глад), а тези, които оцелели били победени от живеещите в Мизия българи и печенеги. Част от оцелелите избягали на север от р. Дунав, но огромната част от тях оставали в Мизия очаквайки милостта на императора.
          Император Константин ²Х пристигнал в Паристрион с малка армия, колкото да приеме капитулацията на оцелелите узи. По голямата част от тях били заселени в Македония, а останалите в Мизия..." б.а. - вече не знам дали поставям кавичките правилно..."
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

          Comment


            #20
            С аварите и хазарите каквито и войни да са водени през тъмните за нас 7-9 век, те явно не са били толкова опустошителни или пък са били успешни за българите. Маджарските нашествия налагат масово изграждане на укрепления, което в нашите условия обикновено означава заемането на изоставените от 200-300 години късноантични крепости. Така селищата от североизточна България преживяват маджарските нашествия. Но след завладяването на ПБЦ районът от столичен за България се превръща в незначителна далечна периферия и местното население вече няма шанс. За период от около 20 години практически всички неукрепени и много от укрепените селища са унищожени и те остават необитаеми за векове


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #21
              През 1018 войските на Желязната империя Ляо нахлуват в Джунгария и стигат отвъд Тарбагатай в стремеж да присъединят тези земи към своята държава. Това нашествие дава началото на мащабно по размерите си преселение на народите имащо отзвук чак до Европа. Живеещите по това време в Джунгария тюркски племена - т.нар. "източни тюрки", между които е и племето кайъ, под ударите на киданите навлизат на запад от Тарбагатай и изтласкват кипчаките, чиито земи започват оттам. големи кипчакски маси се придвижват през Средна Азия към Европа. По това време в областта около устието на Сърдаря, при Аралско море, съществува държава на огузите. Тя е разгромена (вероятно от източните тюрки) и населението й побягва на север, към Итил, и на юг, към Копетдаг. Именно тези огузи (по-късно известни като узи) навлизат през Итил в Европа. Под техния натиск (и те самите пък натискани от кипчаките) печенегите започват да отстъпват на запад и масово заселват земите на север от Дунав. На запад техните орди не съумяват да преодолеят унгарците, затова пък отвъд Дунав започват мащабни нашествия и заселвания. Под продължаващия натиск на кипчаките и узите стигат до Дунав и навлизат в българските земи (нашествието през 1064).
              Това именно нашествие през 1018г., чието начало е от земите на дн. Манчжурия,дава и тласъка на предпоследното голямо движение на народите (по мащаб то впрочем не отстъпва на Великото преселение на народите) резултат от което в наш, български план, е окончателното опустошаване на Североизточна България.
              Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

              Comment


                #22
                Натискът от изток за всеки от тези народи е съществувал, но хронологически печенегите са тук доста по-рано от походът на Ляо.


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #23
                  Разбира се - печенегите навлизат в Европа още през втората половина на 9 век и имат активни отношения с България почти през цялото време след това.
                  Въпросът е, че причината за масовите им нашествия на Балканите, начеващи от 1026г. е именно голямото нашествие на Ляо в Средна Азия и последващите масови движения на народите.
                  Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

                  Comment


                    #24
                    А държавата на Караханидите не се ли беше опряла на киданите?
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...


                    блог за средновековна балканска история

                    Comment


                      #25
                      Да.
                      Всъщност тъкмо Караханидите спират нашествието на киданите през 1018 (всъщност то започва през 1018, а е спряно окончателно от Караханидите през 1022).
                      Това става когато киданите се опитват да пренесат настъплението си на юг от Тяншан, където са били част от земите на Караханидите.
                      Тогава и са разбити и отблъснати от Средна Азия.
                      Разбира се, империята Ляо е била доста по-силна от държавата на Караханидите, но дългите разстояния и тежките природни условия са демотивирали Ляо от една по-продължителна война в тази посока.
                      След отстъплението на ляоските войски караханидите заемат и земите на Джунгария.
                      Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

                      Comment


                        #26
                        Печенегите са съюзници на силните на деня... Българските владетели са хипнотизирани от богатия юг, блясъка на Константинопол и пр. Подценяването на Отвъддунавска България, която по всичко личи не е била приоритет на целенасочена държавна политика - администриране, стопанско усвояване и др ще има фатални последици за българите там, а те не са били никак малко! Тези иначе природно богати земи по всичко личи не са били интегрирани изцяло в българския държавен организъм. Така се пропуска възможността в години на външни нашествия да се превърнат в "стратегически резерв" на българската държава и народност! Ако там бе имало истинска българска власт в началото на Х² век логично е България да съществува под някаква форма поне между Дунава и Карпатите но нищо подобно не се случва... Така логично възниква въпроса "Доколко тези земи са били неотменима част от българската държавна територия?V²²-Х², Х²²-Х²Vвек"

                        Comment


                          #27
                          Ето още един цитат за печенегите:
                          "Думата "печенег" е руска, руски произговор. Пояснение ще ни даде византийският запис - ПАТСЕНЕК, ПАТСЕНЕКИ. Зад него се крие ПАЧЕНЕК, а и БАЧЕНЕК. В тази дума виждаме БАТ - цар, на чувашки ПАТША - бача, цар. В древни български диалекти думата се е произнасяла ту с Б, ту с П...
                          Руският произговор също е правилен - бат, пат, бач, пач...
                          "пачанег, баченек" означава българин, синоним на българин, сиреч отнася се за българите от коляното на Бат Боян и Котраг." (Йордан Вълчев, "Българският календар", В. Търново, 2005 г., стр. 111).
                          Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

                          Comment


                            #28
                            Отношенията между България и печенегите са рагледани в изследване на Ив. Божилов. Поради липса на достатъчно извори, едва ли някой може да каже нещо повече. Същото се отнася и за земите, разположени северно от Дунав.
                            Last edited by Obersturmbannführer; 04-01-2008, 21:20.

                            Comment


                              #29
                              TypTyp написа
                              Ето още един цитат за печенегите:
                              "Думата "печенег" е руска, руски произговор. Пояснение ще ни даде византийският запис - ПАТСЕНЕК, ПАТСЕНЕКИ. Зад него се крие ПАЧЕНЕК, а и БАЧЕНЕК. В тази дума виждаме БАТ - цар, на чувашки ПАТША - бача, цар. В древни български диалекти думата се е произнасяла ту с Б, ту с П...
                              Руският произговор също е правилен - бат, пат, бач, пач...
                              "пачанег, баченек" означава българин, синоним на българин, сиреч отнася се за българите от коляното на Бат Боян и Котраг." (Йордан Вълчев, "Българският календар", В. Търново, 2005 г., стр. 111).
                              :aaa: :wo-oh:
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment


                                #30
                                От Усури до Мисури- сите са кутригури... :mhehe: :sm113:
                                Quae fuerant vitia, mores sunt.

                                Comment

                                Working...
                                X