Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Царските регалии на Калоян

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

pop69 написа
    Понеже питате за тюлена. И аз бях изненадан когато разбрах за него. Историята е, че когато през българските земи преминава армията на Ф. Барбароса, Асен и Петър приемат да осигурят безпрепятствен път за кръстоносците и организиране на тържища за същите. Братята му пращат и подаръци, като един от тях е много екзотичното за времето си, а май и сега черноморски тюлен.
    Това беше един от екстремните въпроси към студентите задаван от Даньо Андреев в ВТУ. Ако не вярвате Парабелум ще го потвърди като истински балканист минал през ситото на историческия факултет. А за по- интересно ви пускам един от любимите въпроси на Андреев по време на изпит: Какви са били очите на хан Ногай?-успех!!!
    Това ми прилича на любимия въпрос на един мой преподавател: "По какво си приличат днешния и древния флаг на Индия." - въпрос за отличен.

Comment

Ей, това е въпрос за седмица, не за отличен! Не знам, ще се пробвам да отговоря: може би по колелото мандала (знам, рискувам да мина за профан, но ми е интересно).

Поп69, недей така, в тринадесети век не са били пълни диваци, все пак Предполагам, че поне знамето с ключовете на свети Петър, което Калоян е извадил нарочно в битката при Адрианопол, трябва да е било достатъчно добре изработено и да се е виждало добре отдалеч. Колкото до короната - тя винаги е корона. Все пак основата й трябва да е метален кръг.
      Но е вярно, че нищо от регалиите на нашите владетели не е запазено. Няма и как - все пак в разстояние на три години Търново, Никопол и Видин са превзети и вероятно разграбени. В най-добрия случай някои скъпоценности трябва да са попаднали в хазната на падишаха, където кой знае какво е станало с тях. Що се отнася до част от регалиите - за тях се знае нещо определено. В 1280 г. бягащият от Търново прогонен цар Йоан ²²² Асен взима със себе си голяма част от съкровищата на българските владетели. Той връща в Константинопол и пленените още от първия Асен "пирамидални корони" на император Исак ²² Ангел. Михаил V²²² сигурно се е зарадвал поне на това
      За реалния изглед на корони, одежди, обувки и прочие аксесоари може да се съди от изображения. Доколкото голяма част от миниатюрите и стенописите са поръчвани от самите владетели, пък и като знаем, че Второто българско царство има много общи черти с Византия, съм склонен да се доверявам на изображенията.

Last edited by gregorianus; 29-03-2007, 03:54.
      Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

pop69 написа
        А за по- интересно ви пускам един от любимите въпроси на Андреев по време на изпит: Какви са били очите на хан Ногай?-успех!!!
        Дръпнати?

ПП: Ногай не е бил хан
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Това с тюлените на Асен ми звучи като със зайците на Симеон

Comment

Guy de Mont Ferrand
            Бингооооооооо !!!! Правилен отговор, това е че не съм Йордан Андреев да ти пиша 6, но отговорите на студентите варирали от сини,гримирани, та се стигали до извадени, а за Ногай вярно, че не бил хан. За тюлена обаче си е истина.
            здз

Comment

gregorianus написа
              Ей, това е въпрос за седмица, не за отличен! Не знам, ще се пробвам да отговоря: може би по колелото мандала (знам, рискувам да мина за профан, но ми е интересно).

Поп69, недей така, в тринадесети век не са били пълни диваци, все пак Предполагам, че поне знамето с ключовете на свети Петър, което Калоян е извадил нарочно в битката при Адрианопол, трябва да е било достатъчно добре изработено и да се е виждало добре отдалеч. Колкото до короната - тя винаги е корона. Все пак основата й трябва да е метален кръг.
              Но е вярно, че нищо от регалиите на нашите владетели не е запазено. Няма и как - все пак в разстояние на три години Търново, Никопол и Видин са превзети и вероятно разграбени. В най-добрия случай някои скъпоценности трябва да са попаднали в хазната на падишаха, където кой знае какво е станало с тях. Що се отнася до част от регалиите - за тях се знае нещо определено. В 1280 г. бягащият от Търново прогонен цар Йоан ²²² Асен взима със себе си голяма част от съкровищата на българските владетели. Той връща в Константинопол и пленените още от първия Асен "пирамидални корони" на император Исак ²² Ангел. Михаил V²²² сигурно се е зарадвал поне на това
              За реалния изглед на корони, одежди, обувки и прочие аксесоари може да се съди от изображения. Доколкото голяма част от миниатюрите и стенописите са поръчвани от самите владетели, пък и като знаем, че Второто българско царство има много общи черти с Византия, съм склонен да се доверявам на изображенията.

Да наистина е колелото на Дарма Чакра, това е колелото на мъдростта или колелото на закона, изобразява се в средата, оцветен в синьо и има 24 спици. Запомних го за цял живот.

Comment

pop69 написа
                Guy de Mont Ferrand
                Бингооооооооо !!!! Правилен отговор, това е че не съм Йордан Андреев да ти пиша 6, но отговорите на студентите варирали от сини,гримирани, та се стигали до извадени, а за Ногай вярно, че не бил хан. За тюлена обаче си е истина.
                Ху'з дъ мен уит дъ мастърплен?
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Как Ногай да не е бил хан? Управлява като беклярибек (не е пряк потомък на Чингиз хан, тоест не е „чингизид“), Но това не значи, че не е хан.
                  They march in full battle dress
                  With faces grim and pale
                  Tattered banners and bloody flags
                  Rusty spears and blades...

Comment

Working...
                  X