Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български светци.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Български светци.

    Така, значи искам да питам някои има ли информация за българските светци, например: как се казва някои от тях, каде е редон, какво е направил, от кои страни е почитан. Ако има списък със сички български светци ще е супер пък и допълнителна информация като каде се намират мощите им, от кои държави са почитани.. ехе.. берекет.
    Ам ако може постнете тук или даите линк.
    Не да ми казвате книги,благодаря ама няма от каде да ги зема тези книги.

    #2
    Ех, ако имаше интеренет като бях ученик, кви домашни щяхм да пишем, 6естак до 6естак
    Св. Войн
    Св. Иван Рилски
    Св. Прохор Пчински
    Св. Евтимий Търновски

    и пр. (цък и готово)

    Ей, друго е да си ученик днес, и командваш, я да не ми даваш книги, нема от де да зема... я по учтивата като молиш за нещо. Айдде здраве на госпожата!

    Comment


      #3
      Terror написа
      Не да ми казвате книги,благодаря ама няма от каде да ги зема тези книги.
      Е от това по учтиво на каде. И не ми трябва за домашно ,а защото така се интересувам помеждодругото, за обща култура

      Comment


        #4
        Св. Климент Охридски, първият епископ, проповядвал на български език(според Теофилакт в неговото "Пространно житие").Създател на Охридската книжовна школа, всъщност първият славянски университет.Умира през 916 г. в Охрид.Скоро след това е канонизиран.Празникът му(успение) се чества на 27 юли.Останките му са в Охрид, в църквата "Св. Климент".За св.Кл. Охридски се смята, че въвежда и кирилицата, макар че има и други становища.
        Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ. Според някои изследователи не само Българската, но и Цариградската църква го е тачила като светец.За съжаление мощите на цар Борис не са запазени до наши дни. Няма достигнала от древността и служба в негова чест, днес в българските църкви се използва новосъздадена служба.Паметта на св. цар Борис-Михаил Покръстител се празнува на 2 май.
        Св.Софроний Врачански.Деец на Българското възраждане, книжовник, учител, обществен деец. Св. Софроний Врачански е пръв ученик и последовател на Паисий Хилендарски.Бурния си и мъчителен живот описва в своята оригинална творба "Житие и страдания грешнаго Софрония", написана ок. 1805 г. в Букурещ, днес се намира в Санкт Петербург.Българската православна църква го причислява към лика на светците през 1964 г.
        Св.Прохор Пшински на български, на сръбски и на езиковата норма в БЮРМ Пчински.Според най-старото му житие (Х²²² в.), когато светецът починал местните българи открили мощите му и изградили църква на р. Пшиня (Пчиня), приток на Вардар.Пак според това житие,паметта на светеца се е отбелязвала на 19 октомври, в по-късното народно житие се сочи датата 14 септември. Днес църквата отбелязва св. Прохор на 15 януари.
        P.S. Сега се сетих, че е любопитен въпросът за канонизацията на Васил Левски.Още Вазов пише- "Селяните прости светец го зовяха" , а по нататък, че след като слушали думите му- "и тям на душата ставаше по ясно".Поетът има предвид и името, с което обикновените хора го наричат и досега-Апостола.Църквата,независимо от всеобщото признание на величието и саможертвата на Левски, отказва да го обяви за български светец и едва през 1996 година Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивския митрополит Борис прави това.Официалният, което според някои значи и легитимният,Св. Синод не приема канонизирането.Така, в числото на канонизираните 104 българи , чиято памет се чества на втората неделя след Петдесетница(ден на Всички български светии) засега не попада дякон Игнатий (Васил Левски).
        Last edited by Lulchev; 30-01-2007, 06:53.

        Comment


          #5
          von Danitz списъчето е далеч от това да е пълно. тероре иди до първата срещната църква и вземи календарче, извади българските и тогава ги разцъкаи по гугаля.
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

          Comment


            #6
            [QUOTE=Terror]

            ДА вкарам малко женски имена)

            Св. Петка Търновска
            Св. Филотея

            За първата правя уточнението, че все пак е дъщеря на византийски аристократи (10в. ако не се лъжа), но мощите й са пренесени в Търново през 13в. и оттогава става официален патрон на Търново.

            Св. Филотея е българска светица (дано да не се лъжа?), във всеки случай житието й е написано за първи път от български автор, и е едно от малкото български жития, които оказват влияние върху гръцкия стил на писане в този жанр, т.е. в него можеш да откриеш точно това разспространение на български култ при други народи.

            Comment


              #7
              При интерес към палеохристиянските мъченици и паметници по днешните наши земи, а и за покръстването в Добруджа (провинция Скития) от апостол Андрей, мога да разкажа за:
              Свети Дазий Доростолски,
              Св. Максим, Св.Дада и Св.Квинтилиан, чиито мартириум е в Силистра
              Св.Юлий и Св. Исихий,
              Св.Валентиниан и Св.Пасикрат,
              Св. Макриан, Св.Никандър и Св. Калиник,
              Св.Емилиан, посечен по времето на Юлиан Aпостат - 362 AD

              .....както и за някои интересни открития наскоро в Силистра, включително и пръстен-печат с котва и две риби, и надпис "ZHGALI" - "Живей в Бога"
              Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

              МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

              Comment


                #8

                Тук може да видите житията на още няколко български светци - страницата още се изгражда. За тези, на които им се чете книги препоръчвам "Жития на българските светци" - луксозно издание с дебели корици на българския Зографски манастир от Атон. Цената е 12 или 14 лева и се продава в църковните книжарници и магазини.
                Last edited by Makedonikus; 18-03-2007, 19:18.

                Comment

                Working...
                X