164 изображения от древни стенописи и миниатюри.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
база данни с изображения на воини от Балканите
Collapse
X
-
Аз имам един практически въпрос., който е малко оффтопик, за което се извинявам. От тези изображения набирам сведения за екипировката на воините, за да ги рисувам. Не мога обаче да разбера много ясно какви са тези вертикални и хоризонтални линии с различна дебелина, които пресичат торсовете на повечето войници? Какъв материал са? Каква функция извършват? Също така ме озадъчават и разклоненията от шлемовете на някои фрески?"Щом не щеш мира, на ти секира"
Comment
-
Въпросът е спорен. Най-вероятно изобразяват шарфове, които през римско време са били белег на офицерски ранг. Според някои това е само иконографски прийом, останал от античността, а в действителност не са носели такива, но лично аз смятам, че по скоро са носели.
На някои от изображенията има ремъци.
За разклоненията по шлемовете не знам - някои от тях са пера, други обаче не ми приличат на такива.
Comment
-
На места тези неща изглеждат ъгловати и сякаш има някакви образи върху тях,и не приличат да са много от плат.Интересно ми е ако са от метал обаче каква ще им е функцията,не мязат на хубав нагръдник.
А в една оспрейка се казваше че служели за преразпределяне на теглото на ризницата и били от кожа
Comment
-
Така е.Разпределя по-равномерно теглото и има ефект при по-продължително носене.Пробвал съм лично,заради идеята,а иначе за един ден или няколко часа ризницата можеш да си я носиш спокойно и без препаските.Ограничават малко движението.Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
Comment