Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Именникът" - дискусионни въпроси

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Аланите и сарматите не са били "новодошли" по северното Причерноморие през I-II в. пр. Хр. (нали тогава живееше този Аспург?)
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      #32
      Да, в I век.

      Comment


        #33
        T.Jonchev написа
        1.Да, има един Аспруг или Аспург - владетел на т.нар. Боспорско царство, но аз не виждам никаква връзка между него и Аспарух, освен известно съзвучие. За съзвучията и отношението ми към тях - вече ти писах...

        2.Българите не само не са основавали Фанагория - твърде е съмнително, че са я обитавали, независимо, че тя се намира в обхвата на Кубратовата държава. Твърдението, че е била столица на Кубрат, е абсолютно голословие и няма никаква опора в изворите.
        Единствения извор където се говори за столица на Кубратовата държава е твърде съмнителен - Джагфар Тарих.В него е казано,че столица на държавата е била днешния украински град Полтава /като името на града идва от титлата балтавар/.Като едниственото косвено доказателство в подкрепа на Полтава може да се приеме фактът,че Малая Перешчепина /където е погребан Кубрат/ се намира твърде близо до нея.Доколкото ми е известно някакви систематични разкопки в Полтава не са извършвани така че въпросът си остава открит.За Фанагория - няма абсолютно никакви податки че столицата на Велика България се е намирала там.Това е една легенда и аз не мога да си обясня откъде тръгва.Иначе Петър Добрев приема,че Хумар / несъмнено най-значителната крепост на север от Черно море/ е била ранна столица на Велика България но привежда единствено известни строителни аналогии между Хумар и Плиска.

        Comment


          #34
          Аз обаче мога - но се дръж, защото ще паднеш. В разказа си за Кубратова България, за смъртта на Кубрат и последвалите я събития Теофан споменава "В тази река* се лови т.нар. риба мурзули и ндруги подобни на нея риби, а в источните части на лежащото по-горе езеро, около Фанагория и обитаващите там евреи, живеят твърде много народи". Това е основанието. Колко може да бъде основание - нека всеки здравомислещ човек сам да преценява.

          Аз съм зле с Джагфар Тарих, но имам подозрение, че това нещо е станало известно в съвсем ново време - примерно в края на 80-те години на ХХ век. Дали можеш да ми кажеш кога е вкаран този документ в обръщение? Би ми било крайно любопитно.

          Comment


            #35
            Историята на Джагфар Тарих е крайно любопитна но за съжаление в момента книгата не е пред мене/ книгата е била открита през 20 те години на 20 век и укривана от патриоти в Казан от НКВД като част от нея е била загубена/.Мисля,че е публикавана за първи път през 1991 г.Отноно автентичността и - скромното ми мнение,че в най-добрия случай става въпрос за твърде късно записани легенди със съвсем малко историческа стойност.

            Comment


              #36
              Resavsky, дано не ти звуча твърде самонадеяно, но при положение, че този документ е в обръщение след 1988г., той е фалшификат. Защо смятам така? По всяка вероятност Джагфар Тарих съдържа доста данни за късно фалшифициране, но не мога да ги коментирам, тъй като не съм запознат с текста. Ти обаче писа, че там за столица на Кубратова България била обявена Полтава. На това именно основание предположих, че документът е въведен в обръщение в края на 80-те - защото през 80-те бяха публикувани резултатите от проучванията на Вернер и Зайбт върху Перешчепинското съкровище (особено разчитането на лигатурите на пръстените). На български книгата на Вернер излезе през 1988г., а немският оригинал - мисля, че през 1985г.
              Съкровището е известно от 1912г., но едва Йоахим Вернер го свърза с Кубрат, така че до 80-те години на ХХ век Джагфар Тарих не би могъл да бъде съставен в този му вид.
              Виждаш, че разсъждението ми съдържа презумпция за фалшификация. Позволявам си такова презумптивно разсъждаване просто защото можах да отгатна приблизително кога е издадено това "нещо". Би ми било интересно да прочета текста му, защото съм сигурен, че там се съдържат и други указания в този смисъл. Ще видя дали го няма из нета.

              Comment


                #37
                Ами не знам Йончев преди време си направих труда да си купя книгата но не я дочетох........Все пак има изследователи като Петър Голийски които я приемат за 100 процента автентична.Дълбоко се съмнявам.

                Comment


                  #38
                  И аз съм твърде склонен да се присъединя към вас. Чел съм малко от Джагфар Тарих и дори и да е имало някакъв първоначален средновековен ръкопис, който да е послужил за основа на този, възможно е и той, по скромното ми мнение, да е бил "надписан" и фалшифициран още тогава (в края на средновековието). Най- малкото повечето от данните в "хрониката" не намират никакво потвърждение в други извори...
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...


                  блог за средновековна балканска история

                  Comment


                    #39
                    Историята на Джагфар тарихъ е наистина повече от любопитна. На човека дядо му пазел старите легенди и ги превел на руски. После минали кървавите болшевики и унищожили неразбираемите арабски книги, а оставили руския превод. После и той бил изчезнал. И сега тоя тип издава своите спомени за това, което дядо му бил превел.

                    А моят дядо пазеше мемоарите на хан Аспарух :rock: Че и на цар Самуил! Ама се загубиха в подземията на ДС!

                    Но нищо - АЗ ЩЕ ГИ ИЗДАМ! Чакайте исторически сензации!
                    Last edited by Thorn; 11-04-2007, 09:13. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      #40
                      Очаквайте в скоро време да издам "Спомените на прадядо ми Анхизъ"!

                      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                      Comment


                        #41
                        ти по-добре издай спомените на прабаба ти - ще имат повече читатели.


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          #42
                          Свалих го този прословут Джагфар Тарих от нета. Бррр! Чудя се да му правя ли коментар :aaa: ?
                          Май ще си е 100% загуба на време.

                          Comment


                            #43
                            може да го коментираш във връзка с Веда Словена, песните на Осиан, Велесовата книга и някакъв подобен чешки опус, който в момента не си спомням.


                            thorn

                            Средновековните църкви в България

                            Comment


                              #44
                              Мисля си, че ако ти се занимава (вероятно е досадно и времеотнемащо), няма да е зле да има някакъв, ако ще и кратък коментар да е.

                              Comment


                                #45
                                Присъединявам се към Голъм. Пък и рядко се появяват сериозни и професионални коментари напоследък, та ще е полезно за всички ни един такъв.
                                XV mile the sea brode is
                                From Turkey to the Ile of Rodez...

                                Comment

                                Working...
                                X