Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военностратегическата доктрина на ПБЦ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Военностратегическата доктрина на ПБЦ

    ВОЕННОСТРАТЕГИЧЕСКАТА ДОКТРИНА
    НА т.нар. ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

    Това понятие е твърде съвременно и не отговаря в кой знае каква степен на ранносредновековните български реалности, но затова пък е достатъчно ясно, поради което смятам, че мога да го използвам, за да предизвикам дискусия по този така важен въпрос, който в националната ни историография е решен според мен зле, преднамерено и поради това неправилно. Какво имам предвид?
    Разглеждайки външната политика на българската държава в периода VII – XI в. и особено българо-византийските отношения, нашата историческа наука трайно и с впечатляващо усърдие е изградила представата за миролюбива държава, която води единствено “справедливи” войни, която воюва най-често защото е нападната, предизвикана или пък е водена от алтруистични подбуди. Във всички разиграли се през посочения период (а и не само в този период) войни, причините се търсят в другата воюваща страна, тя винаги е “виновна”. И, то се знае, на този фон българските победи стават по-бляскави, обвеяни не само в ореола на непобедимостта, но и в този на почтеността, а пораженията лесно избледняват. Този подход, който в края на краищата дава недобро (според мен) отражение и върху изграждането на националния характер и селфимидж, е вече почти универсализиран и богато присъства в целия спектър на историческата продукция: от училищните учебници и научните изследвания през популярните издания до литературните и кинематографични произведения. Мисля, че едва ли е наложително да давам примери, но ако – при оформяне на някаква дискусия по този въпрос се наложи – естествено, ще го сторя.
    Според мен главното място в българската военностратегическа доктрина през посочения период се заема не от отбраната, както многословно и с отчайващо постоянство ни се внушава, а от агресията и цялата фактология, с която разполагаме, го доказва.
    Какво е вашето мнение?

    #2
    Йончев напълно прав си.Трябва да се изоставят стереотипите за коварните византийци които изненадващо нападали добрите българи и прекъсвали "техния мирния и съзидателния труд".Трябва да се коригира и друга очевидна глупост - за кръжовадните българи които се изхранвали предимно от грабеж / това е цитат от наша енциклопедия / и едва ли не пиели човешка кръв и за добрите,миролюбиви и работни славяни които общо взето били най-добрите човешки същества появявали се на земята.ПБЦ е била мощна и агресивна държава като всички силни държави през Средновековието.В това няма нищо лошо - напротив белег е за мощ и влияние.Разбира се имало е периоди в които по обективни и субективни причини е трябвало да се отбраняваме и трябва да признаем че добре сме се спрявали.Отбранителната система на ПБЦ е предствлявала изключително сложна система от валове,крепости и укрепени райони / за тази система Димитър Ангелов е писал предостатъчно/ като многократно е доказала своята ефективност.Но наличието на такава мощна отбранителна система далеч не изключва агресивни намерения.Вижте началото на ²Х век - само през него България в колко направления предприема настъпление - североизток,Тракия,Македония,средното течение на Дунав.

    Comment


      #3
      Точно така, това единомислие много ме радва. :tup: :tup:

      Comment


        #4
        T.Jonchev написа
        ВОЕННОСТРАТЕГИЧЕСКАТА ДОКТРИНА
        НА т.нар. ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО
        Според мен главното място в българската военностратегическа доктрина през посочения период се заема не от отбраната, както многословно и с отчайващо постоянство ни се внушава, а от агресията и цялата фактология, с която разполагаме, го доказва.
        Всеки нормален здравомислещ човек гледа на информацията в школските учебници с едно наум и я подлага на проверка. То всъщност и на нешколските книги трябва де се гледа така
        Ако въобще се развива тази тема нанякъде, то по-скоро би било интересно не за това какво не е била военна цел на България при различните владетели от ПБЦ, а какво е било цел, по какви пътища е достигана и с какви средства. Не че това го няма на много места, но отдавна ми се чете подреден на едно място текст с примерна структура:
        - военни цели при .... (Аспарух, Крум и т.н.)
        - рекрутиране на армиите при...
        - основни противници (щот не е само Византия)
        - военна тактика
        - видове войски и т.н.

        Comment


          #5
          Хана това което искаш е основателно но изворовата база е толкова ограничена че не позволява да се направи нищо.Например за видовете войски тяхната численост,въоръжение и т.н. едниствените извори са т.нар.инвентарни списъци написани на езика на древните българи.Само че тези списъци са крайно недостатъчни за направата на какъвто и да е извод /да не говорим че има поне три взаимноизключващи се техни превода и са обект на горещи спорове/.За численността на българската армия - специално за ПБЦ няма битка за която да има данни за броя на българските войни и всичко е предмет на догадки / правени са опити за изчисление на броя на българските войници например при Ахелой като се смята големината на техния евентуален лагер но тези опити са най-малкото спорни/.

          Comment


            #6
            За жалост - така е. Едно обобщение би приличало на швейцарското сирене, което Хана употреби находчиво като пример преди известно време. Освен това - понеже в официозната историография тези въпроси са получили много специално осветяване - за да се направи желаното от Хана обобщение, ще се наложи да направим по-напред задочна полемика за външната политика на всеки от владетелите, а резултатът от нея в никакъв случай няма да се окаже еднозначен. Можем да оборим официалната версия (всъщност нейната сила не е в аргументите, а в рефренизирането), но аз не бих се наел да давам категорични отговори на всички въпроси, както е направила официалната ни историография в общите издания по българска история (в т.ч. по средновековна българска). Според мен много от въпросите по неизбежност ще останат и занапред спорни поради недостига на данни. Не съм склонен да строя картонени къщички в науката, колкото и разпространен да е този похват.
            Така че, Хана, ако ще вървим към обобщения, давай да наченем от частните проблеми - доколкото е възможно да бъдат решени и доколкото позволява форумът.

            Comment


              #7
              Темата е изключително интересна (и за разлика от честите напоследък говорилни и изключително сериозна), та лично на мен ще ми е доста любопитно ако все пак направите някакъв опит за обобщение или анализ. Съзнавам, че липсата на данни е сериозно ограничение, но същевременно ние сме само форум, никой не изисква от нас тези и доказателства, способни да издържат научна критика. Което все пак ни оставя известна свобода за хипотези

              Специално по темата, лично на мен ще ми е интересно едно обобщение (или дискусия) по въпросите за външните политика и военни цели и стратегия. Същевременно смятам, че там ограниченията ни откъм фактология няма да влязат в разрушителната си роля толкова, колкото при конкретика като численост на армиите, видове войски, тактика и тн.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

              Comment


                #8
                Предлагам да започнем с кан Аспарух / поради липса на изворови данни трудно може да се напише нещо определено за кан Кубрат/.Лично за мене е най-приемливо,че кан Аспарух след смъртта на баща си влиза в конфликт с брат си кан Баян което води до разцепление на държавата / теорията,че хазарите първо атакуват Старата Велика България и едва тогава братята се разделят ми се вижда по-малко вероятна/.В този конфликт кан Баян търси помощта на хазаратие като Аспарух успява да се задържи единствено в западните предели на Велика България.Около 675 г. възползвайки се от арабо-византийските войни кан Аспарух успява да овладее част от земите на юг от Дунав като изгражда огромния лагер до с.Никулецул /за мен няма съмнение относно идентичността му с Онгъла/.През 680 г. император Константин Погонат предприема поход срещу Аспарух но е разбит в битка до Онгъла.Впоследствие Аспарух успява да овладее цяла Северна България и да сключи сравнително изгоден мирен договор с Византия.Около 700 г. Аспарух загива в сражение с хазарите в близост до р.Днепър.
                Военностратегическата доктрина на кан Аспарух може да бъде определена по един единствен начин - стратегия на оцеляване.Притиснат между хазарите и Византия Аспарух е принуден да балансира и да оцелява в крайно утежнена ситуация.Не е без значение че на запад територията на Аспарух граничи с Аварския хаганат - традицоинен български неприятел /твърденията,че по време на управлението си Аспарух успява да отвюва територия от аварите на север от Дунав ми се виждат недоказани/. За изпъление на тази си цел / оцеляването / освен всичко друго кан Аспарух предпиема и грандиозна строителна програма.Построени са редица валове както на север от Дунав несъмнено насочени срещу хазарите така и валове по черноморското крайбрежие да възпират евентуални византийски десант /такъв вероятно е бил извършен през 680 г./Построен е и огромен лагер като Онгъла както и вероятно са положени основите на бъдещата столица Плиска.Веднага че трябва да се подчертае ,че вероятно външна заплаха ¹1 през цялото управление на кан Аспарух си остават хазарите /това твърде често се забравя/.Вероятно именно заплахата от хазарите мотивира Аспарух сравнително лесно да се съгласи на мир с Византия и по-лесно обяснява сравнително дългия мирен период след 681 г.Трябва да се има впредвид,че ако при смъртта на кан Аспарух през 700 г. / според някои около 695 -696 г./ военните действия са се водили в близост до Днепър това означава,че непосредствената опасност за столицата на България /която в този период със сигурност е на юг от Дунав/ е била отстранена.

                Comment


                  #9
                  Не че е невъзможна теория, но е от Джагфар тарихъ - гнусен фалшификат. Поне спомени за това.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #10
                    Thorn, може ли малко по-подробно да разясниш какво имаш предвид, че на мен не ми стана ясно (като съм незапознат така )
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #11
                      Аз съм съгласен с Resavsky, че разделянето на Кубратовите синове предхожда хазарската инвазия - това ясно личи от последователността на Теофановия разказ. Разделянето е последвало ок.3г. след смъртта на Кубрат (Теофан казва "малко време след смъртта му синовете му се разделили", а в "Именника" за Безмер, за който се приема, че е идентичен с Батбаян са фиксирани 3г. управление. Но това не е цялото му управление, тъй като пак от Теофан знаем, че той още е стоял начело на част от българите, но като подчинен на хазарите местен владетел, до към края на столетието. Оттук следва, че 3-те години в "Именника" са вероятно времето на съгласието между синовете, време, в което Батбаян управлява цялото бащино наследство). Причините за разделението не са много ясни: очевидно и петимата братя (Теофан говори за 5 и аз приемам, че групите на разпада са толкова) са имали властови амбиции, но не е изключено в Кубратовата държава да са действали и племенни центробежни сили. Твърдението на Resavsky за двустранен конфликт Батбаян - Аспарух и използването на хазарите в него, ми се струва базирано върху твърде легендарни данни, за да се приеме без резерви.
                      Възможно е тримата братя (имам предвид Аспарух и неназованите у Теофан по име четвърти и пети брат) да са отстъпвали на запад заедно, след което Аспарух със своите българи се е отделил, за да се настани при Дунава.
                      Земите на север от реката обаче са разорявани в продължение на 400 години от всевъзможни варвари, превърнати са били трайно в пустош и там никой народ не се е задържал дълго време - освен ако е нямал друг избор. Имаме примера със славините от т.нар. българска група.
                      Следователно, оставайки в този район с многобройните си поданици за определен период (колко време - не може да се каже със сигурност) Аспарух едва ли е разглеждал тези поселения като окончателни. Мимоходом поне трябва да се спомене, че още тук (в земите северно от Дунава) той е имал контакт с местното славянско население, което най-вероятно е било прогонено от района (инфилтрирането не ми изглежда възможно, нито логично - но това е в случая отделен частен въпрос и няма да навлизам в дълбочината му). Значителният брой на Аспаруховите българи (няколкостотин хиляди души, което вече може да се счита за доказано), както и продължаващата война с хазарите са налагали: 1.трайното им заселване да се извърши в достатъчно обширни и плодородни земи, които да изхранват този народ; 2.трайното заселване да обхваща достатъчно сигурни от военна гледна точка територии - евентуално естествено укрепени (това подсказват и изложенията на Теофан и патриарх Никифор). Не е изключено още по това време (преди да започне набезите на юг от Дунава) Аспарух да е водил успешната война с аварите, за която споменава Ананий Ширакаци в "Ашхарацуйц". Не споделям скептицизма на Resavsky по въпроса за тази война, защото: а) Ширакаци е много прецизен автор, на това отгоре почти съвременник на събитията; б) Аварският хаганат след 631г. вече не е регионалната суперсила, която е бил по-рано и следователно не е невъзможно да е бил победен от българите, независимо от отслабването им поради тяхното разделение; в) не е изключено тази война Аспарух да не е водил сам, а заедно с двамата си братя ("четвъртият пък и петият", както ги нарича Теофан), което значително увеличава шансовете.
                      Разширението на българските територии южно от Дунава, войната с Източната империя и мирът, подписан през 681г. (достатъчно широкоизвестни събития, за да ги преразказвам) са резултат според мен на все същата необходимост от устройване на българите. В този смисъл военните действия, водени от Аспарух на запад и на юг могат да се разглеждат като войни за "спечелване на жизнено пространство", а тези с хазарите на изток - за запазване на съществуващото такова.

                      Comment


                        #12
                        Хах, в по-старите (предимно марксистки) трудове посочената цел на военностратегическата доктрина на ПБЦ е една- присъединяването на славяните от "българската" група към територията на държавата. Сетете се чии интереси обслужва това твърдение!

                        Хана написа
                        Ако въобще се развива тази тема нанякъде, то по-скоро би било интересно не за това какво не е била военна цел на България при различните владетели от ПБЦ, а какво е било цел, по какви пътища е достигана и с какви средства. Не че това го няма на много места, но отдавна ми се чете подреден на едно място текст с примерна структура:
                        - военни цели при .... (Аспарух, Крум и т.н.)
                        - рекрутиране на армиите при...
                        - основни противници (щот не е само Византия)
                        - военна тактика
                        - видове войски и т.н.
                        Българска "Оспрейка"
                        Last edited by Guy de Mont Ferrand; 15-12-2006, 09:18. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                        A strong toun Rodez hit is,
                        The Castell is strong and fair I wis...


                        блог за средновековна балканска история

                        Comment


                          #13
                          (няколкостотин хиляди души, което вече може да се счита за доказано) - Йончев, НЕ Е доказано!


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #14
                            Thorn написа
                            (няколкостотин хиляди души, което вече може да се счита за доказано) - Йончев, НЕ Е доказано!
                            Много ми е интересно какви доказателства искате да се извадят за да приемете,че е доказано - писмени извори,археологически данни какво по-точно?

                            Comment


                              #15
                              Още ми се изправят косите от ужас, като се сетя как ме нападнаха по горния въпрос, така че нищо няма да кажа...
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment

                              Working...
                              X