Тържишки /Струпецки манастир/ ПРОРОК ИЛИЯ
Сигурно десет пъти мимоходом бях чел за този манастир и съм забелязвал само, че е строен през 19 век - т.е. не особено интересен за мен. И на единайстия път се плеснах по челото :1087: и обърнах внимание, че всъщност в двора му има средновековна църква със стенописи!
Така, че днес отидох там и я видях и заснех.
Намира се на около 20 км. от Мездра и съвсем близо до Роман, а по-точно до село Струпец. На едно хълмче южно от Искър, но не на самия бряг. Беше празник, Великден, слънчево време. В двора на едно високо дърво вързана люлка, деца и момичета се люлеят, семейства гуляят, шум, врява, бира в коритото на старинната чешма /1862/. Изобщо вглъбена и аскетична манастирска атмосфера, далеч от земната суета
Има внушително триетажно жилищно крило, строено през 19 век и сериозно реставрирано /чети достроявано/ след пожар в края на 20 век. Обширен зелен двор с дървета и пейки и две църкви една до друга - старата и някаква нова, построена през последните години. Впрочем тя не е чак толкова лоша, колкото се опасявах. За сметка на това над вратата на манастира са вдигнали невероятно грозно бетонно съоръжение
Ценното е старинната църква в центъра на двора, която възстановителят на манастира Димитраки Хаджитошев през 1824 бил НАМЕРИЛ? изоставена!
Много малка е, еднокрабна, едноабсидна, с полуцилиндричен покрит с каменни плочи свод. Съжалявам, че не можах да направя добри снимки - някаква кака напираше да заключва вратата с огромен железен ключ и се наложи да бързам. Съдейки по стила на стенописите и по архитектурата на самата църква - 17 век, може би първата половина. Лично на мен ми напомняха на онези от Карлуково и от църквите в Бобощево от същия период. Иначе на някои им напомняли на далеч по-ранни образци - още от 14 век. Според мен си въобразяват.
От едната страна има три контрафорса, които въпреки старинния си вид са едва от 1927 г.
Comment