If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Параклиса Св Йоан Предтеча на втория етаж на костницата към манастира 1662 год.
Ктиторския надпис гласи:
..."Въздигна се и се изписа този божествен и всепочитан храм на светия и славен пророк предтеча и кръстител Йоан с разходи на всепреподобния и най-благочестивия от йеромонасите и протосингел господин Теодосий.През архиерейството на всесвещения и най - музикален митрополит на Мелник господин господин Силвестър.Години от Христа 1662 в месец юли на 10 - ти"....
Резерватът Иваново е на около 4 км от самото село в живописна местност с меандрите на Русенски Лом. Има екскурзоводи и охрана, естествено не особено строга и непробиваема. Реално се посещава само една от църквите - Света Богородица, която е най-късна и най-добре запазена. Плаща се билетче - 4 лв.
За останалите църкви ни излъгаха, че са физически недостъпни. :tdown
Света Богородица е на 30 м височина в скалата и за да влизат туристите е прокарано стълбище от към задната и страна и е пробит вход откъм олтара. Естествено българският народ, с присъщия си пиетет към старините се скъсал да я опазва - стенописите са плътно покрити с графити, а северната страна на параклиса Свети Герасим се е срутила след като през 20-те години на 20 век точно тази скала решили да използват за каменоломна за воденични камъни. :tdown
Това, което ме впечатли е, че известните от сайтовете сцени са малки пана по тавана. Какво ли е било богатството на сцените на стената!
Екскурзоводът е отдаден на работата си буквално с религиозен плам!
Радибош е затънтено радомирско село с десетина махали и около 50 жители. Абсолютно друга България на 5о км от София. Зелени хълмове, крави и овце и прочее пасторална идилия.
Самата църква, до която се стига по една пътека слизаща от кметството в един дол, е вероятно от 16 век. Част е от комплекс със старото училище, реставриран и охраняван. Красиво място с прелестно зелено дворче.
Старата част на църквата е малка еднокорабна, едноабсидна сграда, с две ниши – певници. До нея е пристроен обширен притвор от 19 век.
Фреските от 16 или 17 век са всъщност само в олтара и в певниците, другите стенописи са късни и не са ми интересни.
Комплекс късносредновековна църква „Св. Петка“ и килийно училище с. Радибош.
Църквата е построена в уютна долина на югозападните склонове на Черна гора. Тя има богата история. Била е под закрилата на Рилския манастир и негови монаси често са навестявали този край. В края на 16 век в църквата е донесена една от първите старопечатни книги, печатана във Венеция през 1538 година от Божидар Вукович. Към нея са били позвързани 16 страници от 15 век, дело на книжовника Владислав Граматик.Книгата и ръкописните листи се съхраняват в Националния исторически музей. Въз основа на архитектурните данни и стиловите особености на стенописите, старата част от църквата се отнася към края на 16 век. През 1847 година църквата е разширена на запад и следващите години е изографисана от самоковския художник Никола Образописов. /Това е същата година, в която самоковския художник Захари Зограф зографисва църквата на Троянския манастир/ Иконостасът е дело на Младен Богоин от Радибош. През 1826 година при църквата се открива първото в Радомирско килийно училище. Учителят е мирянин - Раде Вилаетски от с. Върба. Към средата на века в храма е свещенодействал поп Михаил, които заедно със свещениците след него са били и учители. Училището е функционирало до 1965 година. През 80-те години на 20 век е реставрирано. Изградена е малка експозиция за историяна на църквата, училището и родовете в селото. Архитектурният комплекс е обект на културен туризъм.
Някои може ли да качи, ако вече не го е строрил, снимки от "Св. 40 мъченици" или от "Св. Димитър" от Търново. Идеята ми е, че като бях в болярския град една от двете църкви беше реставрирана, но вътре изображенията бяха по-скоро в базиликален стил. Самите стенописи не бяха характерните за кръстокуполните храмове от периода 11-14в. Който е бил на място, ще се сети за какво иде реч.
Някои може ли да качи, ако вече не го е строрил, снимки от "Св. 40 мъченици" или от "Св. Димитър" от Търново. Идеята ми е, че като бях в болярския град една от двете църкви беше реставрирана, но вътре изображенията бяха по-скоро в базиликален стил. Самите стенописи не бяха характерните за кръстокуполните храмове от периода 11-14в. Който е бил на място, ще се сети за какво иде реч.
В момента в Св. 40 мъченици има само един средновековен стенопис - с календарни сцени. В Свети Димитър не съм бил, там почти нищо не е автентично.
Last edited by Thorn; 30-09-2007, 21:55.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Вмомента в Св. 40 мъченици има само един средновековен стенопис - с календарни сцени. В Свети Димитър не съм бил, там почти нищо не е автентично.
Да, затова и ми беше постът. Щото тия, тедо са правили реставрацията, явно не са си дали много зор да проучат средновековните иконописни традиции и когато бяхме там все едно сме в някаква базилика. Гафът беше припомнен и от проф. П. Ангелов в една от лекциите му. Иначе с Архангел сте свършили страшна работа. :tup: :tup: :tup: Ако някак си се събере цялата информация ( може като линк към форума както са направени статиите, да се систематизират по хронологичен, географски или друг някакъв признак) ще е единственото подобно нещо в България.
Здравейте.
Убивам човек за по-добра снимка на тоя стенопис,както и датировка
Датировка има фиксирана с ктиторския надпис
.."С благоволението на Отца и с изпълнението на Сина и със съдействието на Светия Дух изписа се и се изгради този храм на св ... и със средствата на Арсений и Евтимия и Костандин...в дните на благочестивия цар Йоан Асен и при господина /Б/елаур в год 6840 /1332/"...
Ама снимка ... :vsad: ..... дет вика Thorn ....
Някога ако се направи организация да се отиде до Долна Каменица и Станичене може и да заима
Да ви пусна ли тук за Долна Каменица? Тя е малко извън темата, щото не е в България, пък който се е интересувал, вече е видял албумчето със снимките, но ако искате ще направя и тук едно постингче. И без това бгфото работи по принципа три дни има, пет дни нема.
Да ви пусна ли тук за Долна Каменица? Тя е малко извън темата, щото не е в България, но ако искате ще направя и тук едно постингче.
Аз съм ЗА ... нищо че е извън, ктиторските портрети и фреските са интересни ... пък и за един постинг едва ли някой ще има нещо напротив ... може и аз да пусна сцената от Костур на Михаил Асен и Ирина Комнина, естествено ако няма да разводним темата ...
Comment