Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Превзел ли е Никифор Плиска през 811 г.?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А неколкостотинкилограмовите квадри
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

Добре, гледам често се споменава тази "дървена ограда".
      А ако тази дървена ограда, не огражда града/резиденцията/аула??, а е от типа "укрепен вал", с който се защитава някакво по-тясно място или пътя към селището.
      Нали се спори кой е града, не съм запознат с формата и разположението на "кандидатите", евентуално, някой от тях да е имал укрепление от дървен тип на подстъпите към него?

Просто предположение - моля, отнесете се конструктивно..

.
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Плиска е оградена с такова укрепление- ров, вал и дървена палисада. Освен това, е единственото селище с толкова оградена и свободна от население територия, че да побере 12 000 войници. Нормално би било хазната на владетеля да се намира в двореца му, а не по второстепенни крепости. Нормално би било и "чардаците на Крум", по които щастлив се е разхождал императора, да се намират също в двореца му, а не да си носи двуетажна юрта за военния лагер.
        Всички останали напъни да се намери подходяща кандидатура се разминават с източниците за едно или друго.
        Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

gollum написа
          Ммм, вижда ми се малко вероятно в подобна крепост да се поберат 12 000 души, особено за що-годе дълъг престой.

Не знам, на мен лично ми се вижда огромна за стандартите по това време, които са ми иизвестни :sm186:
          Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Не става въпрос чисто за 12хиляди ,а за гарнизон +гранична стража.
            Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.

Comment

Това от къде си го измисли ? Има си източници за тая работа, стига волни съчинения...
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

владетелят на шумер написа
                А неколкостотинкилограмовите квадри
                От т. нар. Крумов дворец квадри не са останали, освен ако някои от камъните не са ползвани за по-късните строежи, останки от които са намерени.

BAGA_TUR написа
                А ако тази дървена ограда, не огражда града/резиденцията/аула??, а е от типа "укрепен вал", с който се защитава някакво по-тясно място или пътя към селището.
                По странно съвпадение следи от изгоряла дървена стена има от вътрешната страна на каменната стена в Плиска.
                Пък и според разказите на хронистите май по-скоро за оградата на аула трябва да става дума.

"Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета." (Анонимен ватикански разказ).
                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 27-02-2008, 22:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Знам за "крумовия дворец" но освен него друга каменна постройка там не е имало.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Споменава се в източниците, че първите 12 хиляди са само гранична стража.Но тъй като те водят бой чак в аула,лично на мен ми е малко странно в аула да не е имало нищо.

Comment

Darkas написа
                      Не знам, на мен лично ми се вижда огромна за стандартите по това време, които са ми иизвестни
                      "Малко" и "голямо" са относителни понятия - не знам какви са "стандартите на онова време" (трябва си тема за да се изясни този въпрос), не казвам нищо по въпроса за това дали крепостат е "малка", "гоялма" или "огромна", твърдя само, че не виждам как 12 000 гарнизон ще пребивава в нея. Съдейки по това, което се вижда на въздушната снимка, място има някъде максимум за 5 000 - 6 000 души (при положение, че всички посторйки са поне двуетажни). Поне на мен така ми изглеждат нещата. И това при положение, че няма отделено място за складове, хранилища и прочие. Ако приемем, че в населеното място е имало и жители, а не само гарнизон...

Comment

при положение, че всички посторйки са поне двуетажни
                        Което е малко вероятно, поне за този период.
                        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Darkas написа
                          Не знам, на мен лично ми се вижда огромна за стандартите по това време, които са ми иизвестни :sm186:
                          Ми тя си е огромна, но не всичко в оградената площ е било заселено или застроено. На картата замъкът на владетеля изглежда като малко петънце в центъра на обградената със земления вал територия.
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

“Защото на нея (на Дунавска България бел. ². С. А.) се е паднала честта да изгради като своя столица огромната Плиска – един град с над 23 кв. км. площ, който по единодушното мнение на археолозите е бил през IX – X в. най големият град не само на Балканите, но и в цяла Европа.” (Петър Добрев)

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Като крепост (т.е. част, която ще се защитава от гарнизона в случай на обсада) аз разглеждам тази част, която съм оградил в червено на снимката. Тя, както се вижда, е била застроена доста плътно с много тесни улички. На един бегъл поглед се вижда, че има място за около 200 до 250 (това е максималистична оценка) постройки в ограденото място (реално основните са по-скоро на около 150-170 с различни размери). Като се има предвид, че част от тях следва да са складове, поне две са храмове (ясно че е от по-късно, но все пак), то нека бъдем максималисти и приемем, че е имало 240 постройки. Ако предположим, че във всяка една от тях (ако са стандартизирани, което приемаме за целите на експеримента) могат да живеят около 20-30 души (което е много, но нека пак вземе завишена бройка), то това ни дава една максималистична бройка от 6 000 души. По-реалистичната, според мен, ще е някъде около 4 000 души.
                              В предградието, което едва ли може да бъде дълго защитавано при обсада, биха могли да живеят още, може би, около 1 000 души.
                              Та моето предположение е, че населението на цялото населено място би могло да достига максимално 7 000 души, реалистично по-скоро около 5 000 души. Като е съмнително, че всички те ще са войници, реалистично е да се предположи, че поне 20-30% са налселение, което ни оставя място за постоянен гарнизон от не повече от 5 000 души.
                              Под въпрос е за колко време подобно население би имало хранителни припаси и не е ясно дали има вътрешен източник на вода.

Comment

За Плиска ли говориш, защото това на картинката е Шумен към 14 век.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X