Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПРАБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ПРАБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Вижте го.Наистина нещо уникално.Когато сме го имали и ползвали, на Запад все още са нямали канализация в градовете.И тези хора ни наричат Варвари?


    Small business web hosting offering additional business services such as: domain name registrations, email accounts, web services, FrontPage help, online community resources and various small business solutions.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    ПРАБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Българите пренасят от хилядолетията преди Христос една от най-съвършените системи за измерване продължителността на земната година. Движението на съзвездията, оприличени на животни, се отчита в 12-годишен цикъл в съответствие с пътя на Янкул (Юпитер) около Слънцето.
    ЗНАКЪТ НА КАЛЕНДАРА представлява РАВНОРАМЕНЕН КРЪСТ с образите на Слънцето и Юпитер в горните междурамия на кръста.
    КРЪСТЪТ е универсално изображение от най-дълбока древност, символизиращо връзката между небето и земята. То се получава по законите на календара. В дните на пролетното и есенното равноденствие (22 март и 22 септември) сенките върху земната повърхност, хвърлени от вертикална ос, са двете равни рамене на кръста (по хоризонтала). В дните на лятното и зимното слънцестоене (22 юни и 22 декември) сенките очертават късата и дългата част на кръста по вертикала.
    НАЧАЛО НА ДРЕВНОБЪЛГАРСКОТО ЛЕТОБРОЕНЕ
    Известно е, че древните българи са знаели отлично основните закономерности на движението на планетите и Земята около Слънцето, и въз основа на тези свои познания са носители на знанието за един от най-съвършените и до днес календари. По начина на подреждането на дните и месеците, календарът на древните българи е превъзхождал индийските и китайските календарни системи. В съответствие с древнобългарския календар годината е имала 365 денонощия. Започвала е с най-късия зимен ден, който е бил празничен. Към всяка четвърта година се е отчитал един допълнителен ден, наречен "Ден на слънцето”.
    Най-късият зимен ден и “денят на слънцето” не са били в неделя. Дванадесет месеца формирали четири тримесечия, като всеки месец на последното тримесечие имал 31 денонощия, а останалите два месеца – по 30 денонощия.
    Така всеки член на древнобългарското общество можел самостоятелно да води отчет за изминалото време. В древнобългарското летоброене има периоди от време равни на 3, 10, 12, 17, 19, 21, 30, 47, 50, 53, 300, 600, 4332, … древнобългарски години, срещащи се и като множители, и като интервали от време. Най-продължителният от тях се равнява на 6328 древнобългарски години.
    Отбелязан е във фрагментарния надпис на кан Омуртаг и се отнася към 823-та година от новата ера. Той представлява 14 реда текст, навярно заключителна част от договор, сключен между Дунавска България и Византия. Надписът е издълбан с хубави букви върху мрамор и по всяка вероятност произхожда от столицата Плиска*. Ето какво е записано в него:
    “[…на владетеля] името е [Омуртаг кан ювиги]. Годината от появата на истинския бог бе 6328. Принесоха жертва и се заклеха за вписаните в книгите [взаимни договори]…”
    Това историческо свидетелство може да се приеме за доказателство за ранните начала във времеизмерването по българския календар. Според изчисленията на големия български историк проф. Васил Златарски това начало се отнася към 5 505 г. преди новата ера. В този смисъл можем да пресметнем, че предстоящата 2001 година след рождението на Христа всъщност се явява 7 506 г. от началото на древнобългарското летоброене. Така Българите се нареждат сред народите с най-древно времеизмерване – показателен факт за тяхната изначална цивилизационна закваска.
    акад. Д. Мишев – БАН
    Наистина - доказателство за познанията на древните българи за Вселената и всичко останало
    Пак ще летим на бойните си коне, допрели лица да буйните гриви; пак ще прегазваме вражи воини, размахали саби над главите им. Ромеите ще отстъпват пред нашия устрем. Ще станем голяма, силна държава. Три такива държави ще има в света и една от тях ще е България.

    Comment


      #3
      Според прабългарския календар новата година започна на 1 март!
      Желая Ви всичко най-хубаво!

      Comment


        #4
        според българския календар аз съм мишка а елемента ми е дърво
        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

        Comment


          #5
          Цитата си е просто една научна фантастика. Никой не знае как е изглеждал въпросния календар, та да твърди че бил много съвършен. В районите които са били обитавани от прабългарите няма нито една високо развите цивилизация и много интересно, откъде ще се пръкне най-съвършения календар на света. Хора, календарите са отражение на степента на развитие на дадена култура, не са рък-брък ТКЗС

          Comment


            #6
            това за мен са пълни дивотии. Защо ние страдаме от такива комплекси та си мислим, че всичко идва от нас9траки, прабългари. Хората затова говорят за китайски календар, а не за български.

            Comment


              #7
              Когато 1 500 000 000 китайци твърдят и вярват, че техния календар е най и най, то целия свят им вярва. Когато някой от неизвестните нещасници родил се, за жалост в нашата изстрадана територия /зона, лагер, периметър/, се опитва да ги опровергае, и то без да омаловажава китайското, но като изтъква и нашето си българското - тогава той е научен фантаст или още по-лошото - комплексиран тъп дивак. Унтищожаваното и разпилявано с години не може да се прочете в чуждестранен учебник или енциклопедия. Трябва ние сами да си го открием, да си го докажем и да го популяризираме. Даже да се борим за да го възприемат останалите народи и да приемат нашата теза и най-после да видят, че освен тях е имало и още един достоен народ.
              Отрицанието на всичко наше си е наша отколешна черта и не знам кога ще се оттървем от нея.
              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

              Comment


                #8
                Аз не познавам почти никак материята, по която толкоз категорично (а някои и емоционално) пишете, та затова ще си позволя да задам въпрос, чийто отговор вероятно изглежда на запознатите очевиден: а какво точно позволява въпросният календар да се смята за български (прабългаски)?
                Защото от дискусиите по този въпрос из този раздел на форума, добивам усещането, че въобще няма никакви що-годе сигурни знания за прабългарите и културата им, та затова тази категоричност в твърденията малко ме изненада. Но може би изненадата ми е плод на незнанието ми, та затова задавам този въпрос.

                Comment


                  #9
                  Новата година никак не започва не 1 март Започва на 23 декември счита се за нулев ден след най-дългата нощ.От Игнажден иначе почват Караконджулските мръсни нощи и зли енергии се мотаят през ноща На 23 започва и мъжката половина от годината светлата деня започва да расте(ин ян тъмно светло мъжко женско и т.н.) :nut: Вече е изпразнувахме както подобава с поход по ждрелото на мъглижката река бойни ритуали печене на мръвки и гълтане на :p прабългарски пелин :lol: да ви е честита новата година на змията
                  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                  Comment


                    #10
                    :nut: Арслане, бай ти Данчо Вълчев хубави ги къдреше, само дето тези календари съществуват единствено в собствената му фантазия.На практика липсва какъвто и да е факт, който да потвърждава тези фантасмагории.
                    Иначе gollum е прав, няма достатъчно дани за категорични твърдения. Онова, което е известно от археологическите разкопки за прабългарската култура е, че е част от източно-иранските общности и най-вече аланите, съвремените осетинци.Но данни за изключително културните и невероятно гениални прабългари, както ги описва Пешо Добрев , няма. Като култура прабългарите са сравними с народи като германците, славяните, франките.За какви съвършени калнедари можем да говорим а? :sm100:

                    Comment


                      #11
                      :rock: Най-сериозните данни за наличието на българска календарна система е т.нар. "Именник на българските ханове". Податки има още в някой каменни надписии и др. писмени паметници. Има и няколко фрески от църкви. Просто този, който иска да ги види, трябва да си отвори очите и да прозре простата истина, че българите наистина ги е имало и за да съществуват им е помагала и собствената календарна система. Не китайска, не индианска или някаква друга, а именно българска. На пук на всички песимисти и отрицатели на видимото и невидимото.
                      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                      Comment


                        #12
                        Естествено че е имало прабългарски календар, това никой не го оспорва.Но все пак истината е, че той не е бил толкова невероятен и уникален, както смятат мнозина.Изобщо прабългарите са част от света, от даден културен кръг народи, а не са извънземни. :shrug:

                        Comment


                          #13
                          Grifona написа
                          Никой не знае как е изглеждал въпросния календар, та да твърди че бил много съвършен. В районите които са били обитавани от прабългарите няма нито една високо развите цивилизация и много интересно, откъде ще се пръкне най-съвършения календар на света. Хора, календарите са отражение на степента на развитие на дадена култура, не са рък-брък ТКЗС
                          Странно, аз щото съм го виждал на няколко пъти ЯСНО изобразен.

                          Кои райони според тебе са обитавали древните българи? И смяташ ли, че са били едни и същи райони? Също така смяташ ли, че кутригури, оногондури, утигури и пр винаги са се предвижвали едновременно като компактна маса?

                          Та на последното ти изречение мога да задам следния въпрос: Как ако пра-българите са били толкова голи и боси са имали такъв календар, за развитието на който са нужни хиляди години наблюдения, технология и доста дълбоки познания?

                          gladiator написа
                          Защо ние страдаме от такива комплекси та си мислим, че всичко идва от нас9траки, прабългари. Хората затова говорят за китайски календар, а не за български.
                          Що пък ние да сме комплексарите?

                          Много хора говорят и вярват в много глупости. И ние ли трябва да ги повтаряме?

                          танкиста от Харков написа
                          Когато 1 500 000 000 китайци твърдят и вярват, че техния календар е най и най, то целия свят им вярва. Когато някой от неизвестните нещасници родил се, за жалост в нашата изстрадана територия /зона, лагер, периметър/, се опитва да ги опровергае, и то без да омаловажава китайското, но като изтъква и нашето си българското - тогава той е научен фантаст или още по-лошото - комплексиран тъп дивак.
                          Отрицанието на всичко наше си е наша отколешна черта и не знам кога ще се оттървем от нея.
                          Похвално! И аз за тва говоря :tup:

                          Grifona написа
                          Естествено че е имало прабългарски календар, това никой не го оспорва.Но все пак истината е, че той не е бил толкова невероятен и уникален, както смятат мнозина.Изобщо прабългарите са част от света, от даден културен кръг народи, а не са извънземни. :shrug:
                          Нещо си противоречиш май. От "никой не знае как е изглеждал" до "естествено, че имало"... И каква е тази "истина", че не бил уникален?
                          Чия истина е тя? Също така, кой етнос не е "част от света, от даден културен кръг народи"? Така изкарваш всички, че са "земни", "а не извънземни" и следователно не-уникални. Нещо трудно ти са ловят спатиите.
                          Last edited by Batko Charly; 01-01-2006, 07:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                          Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                          (собствен патент)

                          Comment


                            #14
                            Нямам намерение да се занимавам с вас.Вярвяйте с в наивните си простотии.

                            Comment


                              #15
                              Вижте книгата "Календар и слово" на Йордан Вълчев.

                              Comment

                              Working...
                              X