Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военен флот !?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
-
Силно се съмнявам, че влечението на Добротица към морето е възникнала от нищото.
Ето и малко инфо за работата на Плетньов: http://more.info.bg/article.asp?topi...1&issueID=1301
И накрая като любопитен факт, когато през 1412 г. големия син на Йоан Шишман Искендер (преди Александър) е назначен за управител на Смирна първата му работа е да заповяда почистването на занемареното пристанище.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеИ накрая като любопитен факт, когато през 1412 г. големия син на Йоан Шишман Искендер (преди Александър) е назначен за управител на Смирна първата му работа е да заповяда почистването на занемареното пристанище.
Comment
-
Споменаваха го някакви византийци, ама в момента ми убягва кой точно беше извора, а те не са кой знае колко.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
Искендер е убит точно от бунтовниците на Бьорклюдже Мустафа. Преди да бъде назначен за управител на Смирна управлява земите край Самсун. За изворите остава друг път да видя кои точно са, а това което пиша в момента е по "Последните Шимановци" на Мутафчиева, че ми беше най-удобно от там да направя справка.Last edited by boilad; 27-04-2013, 10:14.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеАми ако за теб щастие е да си измисляш флот и корсарско минало то е разбираемо, че си нещастен. Я раздуй как става в археологията- набелязва се търсенето на антични кораби и хоп открива се добротишкия флот и понеже не е записан като цел на експедицията се отминава?
Това за Искендер е много любопитно , наистина и в двата случая е назначен все за управител на важни пристанища, и двете обект на интерес от западняците, а те са най-големите експерти за времето си. Ако си припомним случая с убийството на баща му и неговото, хм, "издигане" в османски бей, той пак е свързан с българска флота, макар и речна...A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
boilad написа Виж мнениеСпоменаваха го някакви византийци, ама в момента ми убягва кой точно беше извора, а те не са кой знае колко.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Stan написа Виж мнениеАко цялата българска средновековна история се изчерпва с Добротица, можем да приемем забележката ти. Между другото, самият факт, че Добруджанското деспотство се отцепва от България, без да срещне съпротива е твърде показателен за това колко българите ги е било еня за морето. Виж, някакви зачукани жалки крепости на майната си в Родопите като Косник и Беден яво са били далеч по-важни за тях от Калиакра примерно.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Реших да поразчепкам Искендер Шишманоглу (източникът за пристанището на Смирна обаче май не е Дука или поне изданието му, което аз ползвам ) : http://vladislavivanov.blogspot.com/2013/04/i.htmlA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Възможно е нещо да съм се объркал, защото и аз рових из разни бумаги, ама нъц. Без да задълбавам в подробности историята най-общо е следната - Джунеид възстановява пристанището след опустошенията на Тимур, а когато Мехмед превзема града заповядва разрушаването на пристанищната кула. Хоспиталиерите, които към този момент изглежда действат съгласувано с Джунеид се противопоставят на това решение, но султана държи на думата си. Чак след тези събития за управител е назначен Искендер.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
boilad написа Виж мнениеВъзможно е нещо да съм се объркал, защото и аз рових из разни бумаги, ама нъц. Без да задълбавам в подробности историята най-общо е следната - Джунеид възстановява пристанището след опустошенията на Тимур, а когато Мехмед превзема града заповядва разрушаването на пристанищната кула. Хоспиталиерите, които към този момент изглежда действат съгласувано с Джунеид се противопоставят на това решение, но султана държи на думата си. Чак след тези събития за управител е назначен Искендер.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Странно, че съм останал с впечатление, че Джунеид и Мехмед по това време са във враждебни отношения понеже последния му отнема малоазийските владения и го изпраща в Никопол, докато това са по-скоро отношения на подчинен и повелител, което не изключва вражда. С това приключвам отклонението. Иначе значението Смирна през 14-15 в. е въпрос който сам по себи си е доста интересен.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Вярно, че е отклонение, но все пак не мога да не отбележа, че;
boilad написа Виж мнениеИначе значението Смирна през 14-15 в. е въпрос който сам по себи си е доста интересен.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Пак от Плетньов за Варна: http://pan.bg/view_article-9-5046-Va...6-HV-vek).htmlLiberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
Comment