Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката при Велбъжд,1330г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Иван Александър едва ли греши като запазва традиционно добрите отношения на България със Сърбия. Той преценява че едно противопоставяне на могъщия Стефан Душан ще има отрицателен резултат, като в същото време това не е нужно - западния съсед не заплашва България и би бил подходящ съюзник.
    По това време Александър има без това достатъчно проблеми с Византия и непокорните боляри - особено Белаур.
    Преките загуби за България след Велбъжд не са толкова големи (ако не смятаме смъртта на един от най-способните български царе), и Иван Александър мъдро се отказва от реванш. Нещо повече - при неговото управление приятелството със Сърбия достига дотам че българския владетел се съгласява Стефан Душан да приеме титла равна на неговата - той е и единствения сръбски цар.

Comment

НОВА СТАТИЯ ЗА БИТКАТА ПРИ ВЕЛБЪЖД!

Вижте статията на Тома Томов в списание "Анамнеза":

КЪМ ВЪПРОСА ЗА ВЕЛБЪЖДСКАТА БИТКА

Към статията има много добра карта, обясняваща движението на войските и развитието на самата битка.

Comment

Не е лоша статийката като замисъл - опит да се възстанови целия ход пир това не само чрез писмени, но и чрез "устни" източници. Добре, всичко ок, ама само не можах да разбера, защо е цитирал глупостите на Божилов (ес южуъл) и ги е приел за толкоз чиста монета. По това време, според мен - и българи, и византийци отдавна са си давали ясна и достатъчно добра сметка за фактора Сърбия на Балканите. Да не говорим, че и без това идеята да бъде унищожена напълно Сърбия е просто абсурдна. Чисто и просто грешката на автора на тази статия (не знам дали е оня Тома Томов, дето все се появява по телевизията и сполитика се занимава) е че той отделя тази битка от контекста на бългоро - византийските отношения преди това. Така де, не че нещо, ама можеше поне нещичко да се напише за срещата помежду им, където се ражда и любопитния анекдот за желязото и ковача - при Черномен. Това са много важни дипломатически преговори. До този момент Михаил Шишман няма причина за конфронтация със сърбите (най- малкото по брачна линия е свързан с управляващите Немани). Не е отделено достатъчно от тази статия на отношенията Византия - Сърбия. Според мен, накратко - става дума за съюз м/у византийци и българи срещу Сърбия, защото Македония е обект на интерес колкото и от българите, толкоз и от ромеите. Едва ли някой си е мисли за "унищожение" на Сърбия. Това просто звучи....абе, Божилов..

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Според мен не трябва да се вярва на сръбските хронисти,защото те силно преувеличават,а защо го правят е ясно.Само един пример ще дам:Цар Михаил Трети Шишман водел 80 000 бойци!!!Мен обаче ме вълнува нещо друго.Дали скоро ще има възстановка по черепа на царя ,както стана с царете Калоян и Самуил?Между другото бях изумен от възстановката на главата на цар Самуил.Ами че той си е бил чист арменец!!!

Comment

Working...
          X