Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Асен и Теодор (Петър)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Асен и Теодор (Петър)

    Здравейте. След 100-тина години Византийска власт, двама български големци започват бунт, който се увенчава с успех и възтановява Българската държава. След много сражения и битки за освобождаване на емблематични градове - Плиска, Преслав и т.н България отново съществува.
    Няма да Ви занимавам с излишни факти, които самият аз не познавам. Знам обаче едно : преди Асен и Теодор е имало много възтания по нашите земи - на внука на Самуил - Петър Делян, на Константин (кой беше) и т.н. Всички те се преименуват "Петър" на името на първия български титулован цар. Ето защо, когато Теодор става цар, е провъзгласен за Петър IV(четвърти), търси се приемственост.
    От известно време обаче една кандидат-студентка се опитва да ме убеди, че е Петър II (втори) и че била питала проверяващи в СУ, които го потвърдили.

    Моля Ви само за едно. Кажете ми уважаван сайт, в който да може да прочете и да се убеди, че не е права.

    Простете, че Ви загубих времето. Здраве и успех на всички.

    #2
    Някой по незапознати с историята които опростяват нещата/в писането на учебници имам предвид/ го пишат Петър 2 защото пропускат византийското владичество. Притежавам учебник за кандидат студенти където цялото византийско владичество е изрязано и петър наистина е писан 2ри.
    Когато човек незапознат с историята добара такъв учебник и го прочете добива грешна представа за нашата история.
    www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

    "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

    Comment


      #3
      Dream^Theater, и аз съм срещал като теб подобно твърдение. Но и според мен е грешно. Намерих сайт. Ето го :

      Comment


        #4
        Ами и Петър ²² Делян и Константин Бодин - Петър ²²² са били обявени и коронясани за "царе на България", макар и за кратко и макар и невъзстановили изцяло държавата все пак трябва и тях да ги броим - така е най-правилно.
        (\_/)
        (°_°)
        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

        Comment


          #5
          Мерси, хора, направо ще и дам линк към форума и темата, за да пита някого ако иска

          Comment


            #6
            Сред ВУЗ-овските преподаватели обикновено по ред въпроси няма единно мнение. Кандидатстудентката трябва да се позаинтересува кой ще и проверява мненията. Някъде е Петър ²², другаде е Петър ²V. С една номерация не може да мине във всички ВУЗ-ове. Това не е средношколския учебник, в който истината е една и ако даскала е на друго мнение потърпевшия може да се оплаче на директора и в инспектората на МОН.

            Иначе при хронологичните таблици има "авторски подбор", което влияе както на хората включени в нея, така и на номерацията. Напр. Константин Бодин приема името Петър - от там той може да се разгледа като Константин ² и Петър ²²². Следователно Теодор е Петър ²V, Константин Тих - Константин ²², а сина на Иван Страцимир -Константин ²²². Поне при мен е така, но не навсякъде.

            Comment


              #7
              Също спорен е въпроса за произхода на двамата братя и за хронологията на въстанието (1184, 1185, или 1186г.; на Димитровден ли е обявено или през първите месици на годината). В едно търновско издание са изброени някои предположения:
              -българо-кумански аристократи (В.Златарски)
              -българизирани кумано-руси (П.Мутафчиев)
              -власи или влахо-българи (румънски историци)
              -"власи" в смисъл "овчари" - така някои византиици презрително назовават българите от Паристрион - следователно българи
              - името Асен се посочва като тюркско, както и Белгун (мъдър, знаещ)
              - накрая великодушно се заключава че спора за произхода на Асеневци няма никакъв смисъл понеже те имат българско самосъзнание и работят изцяло в интерес на българската кауза

              Comment


                #8
                За българо-кумански, кумано-руски, влахо-български произход липсват каквито и да е данни. Белгун/Белгуна се е срещало като лично име неотдавна (преди да се въведът някои новости като Жорж Ганчев, Ричард Груев). Първата част може да се свърже с "бял" - БЕЛград, БЕЛоградчик. В централния Балкани има и село РаДУНци. Тъй че произхода на името нито е чак толкова необичаен.

                А за "овчари" иде от едно лат. известие (Клари), че били "клеарси", което може да се свърше с "коняр". Разбира се Византия е била чиновническа империя и за да се заема тази длъжност съвсем не било необходимо да са виждали кон - просто място в иерархията. Следователно може да имат някаква "византийска" генетична връзка. В тази насока е интересно името на 4-я владетел от династията - Борил. Вриений говори за лице с такова име във виз. двор от бълг. произход. Това е разбира се в рамките на най-смелите предположения - Борил се предавало по наследство само сред Асеневци .

                Иначе Асеневци проявяват известна доза сепаратизъм, а не толкова ясно осъзнат стремеж към национално освобождение и политическа независимост. В общоевропейски мащаб има процес на разпад на империите и време на феодална раздробеност, което не подминава и Балканите.

                Comment


                  #9
                  Асен е Белгун.Всъщност Петър Делян(синът от маджарската жена на Гавраил Радомир) си е бил от царски род нз защо му е било прекръстване.

                  Comment


                    #10
                    имам една табличка в къщи на държавните глави до 1396, та там е написано Цар Петър 2 Делян 1040-1041 и цар Петър 3 1072 год.
                    (незнам дали е по темата, ама споменавам )
                    Зимата пее свойта зла песен,
                    вихрове гонят тръни в полето,
                    и студ, и мраз, и плач без надежда
                    навяват на теб скръб на сърцето.

                    Comment

                    Working...
                    X