Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kрепостите Средец и Батил

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Kрепостите Средец и Батил

да се допитам до експертите :

вярно ли е, че крепостта Батил (Боянска крепост, от която сега е останала само Боянската църква) е била една от 25-те крепости, с които е оградена столицата Средец? това 25 ме интригува, пък и не мога да си го представя нещо...

благодаря предварително

Къде го пише това? И какво всъщност значи "крепости, с които е оградена столицата"?
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Аз я знам като Бойон,колко са крепостите ще ги прочета на картата и ще ти кажа.За столица не знам да е бил.Радвам се че има нови потребители
      www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Съмнявам се да е имало толкова много крепости в Софийското поле. Може би по-скоро става въпрос за манастирите.
        (\_/)
        (°_°)
        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

грешка на езика - за "столицата" имам предвид, съжалявам за което, просто смесих малко времевите пластове на Средец от миналото и столицата от настоящето

сега се сещам...а възможно ли е да се има предвид крепостите и разните там селца, които сумарно да отиват къде 25 и общо да са осигурявали отбранителната система на Средец?

Comment

Ами столицата тогава е била Търново, а пък крепостта Средец се е намирала на мястото на днешна София... предполагам, че това ти е известно, но за кое от двете питаш?
            (\_/)
            (°_°)

Comment

Warlord написа
              Ами столицата тогава е била Търново, а пък крепостта Средец се е намирала на мястото на днешна София... предполагам, че това ти е известно, но за кое от двете питаш?
              е за Средец де

Comment

Ами вече споменах, че 25 е прекалено много, не е имало толкова крепости край Средец(откъде си го прочела всъщност?). Освен Бояна най-близките други крепости край Средец, за които се сещам, са били Перник и Урвич.
                (\_/)
                (°_°)

Comment

Warlord написа
                  Ами вече споменах, че 25 е прекалено много, не е имало толкова крепости край Средец(откъде си го прочела всъщност?). Освен Бояна най-близките други крепости край Средец, за които се сещам, са били Перник и Урвич.
                  ми събирам си аз в момента инфо за Боянската църква и се ровя из свободното интернет пространство...та там нейде и прочетох за Батил и Средец и ми стана интересно, тъй по лаишки :lol: но сега не мога да намеря линка обаче съм си копирала имената на авторите на текста: Lozinka Koinova-Arnaudova Vasil Kitov...
                  Last edited by анна; 20-02-2006, 17:35.

Comment

Може пък да не са крепости, а просто укрепления, които да са били временни (ако е ставало въпрос за някоя война или обсада на Средец). Т.е. не е необходимо всичките 25 да се разбират като крепост/замък/нещо внушително, а може да са включени и някакви (например дървени) временни заграждения или нещо подобно. Щото наистина 25 крепости в Софийското поле звучат прекалено хубаво, за да е вярно!
                    Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
                    Бисер от кандидат-студентската кампания
                    по история на СУ 2006

Comment

Предполагам, че говори за средецката укрепителна система. Слагам като картинка страница от Бълг. военна история т. 2 - за тази система. Не се чете хубаво, но трябваше да го свия, за да може да се качи, иначе е колкото за една дискета.
                      Attached Files

Comment

То нищо се не чете,ама 25 наистина са много/забравих да проверя/.Повечето манастири са строени по турско,така че и манастири не може да са.
                        www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

май верно ще си излязат голямо число крепостите около Средец, според текста от Галахад:
                          "На далечните и близките подстъпи към Средец били разположени крепостите Бойон - Батил - дн. Бояна, квартал на София, крепостта при Драгалевския манастир, Кокалянски Урвич при с. Кокаляне и Белиград при Нови Искър в долината на р. Искър. В поречието на Искър се издигали крепостите при с. Панчарево, Еврейското кале и Ревулското кале при с. Долни Пасарел, крепостите при Кокалянския манастир и при с. Долни окол.
                          В полите на Витоша се издигали крепостите при селата Бистрица, Железница и Мали дол, Калето североизточно от с. Симеоново.
                          В района на Лозенската планина се намирали крепостите при манастира св. Петър, Германското градище ипри Германския манастир, крепостта при Лозенския манастир, крепостта на Ладина могила, край Половраг и край с. Габра..."
                          и т.н.

Comment

Хм, странно, че няма следи и останки от всичко изброено от теб (или поне аз не знам , всъщност далеч не настоявам, че знам всичко по този въпрос, но наистина много ще се шашна ако това, което казваш се окаже вярно )

За Лозенската планина специално ми прави впечатление, че са посочени цели 7 крепости!!! Ти била ли си на Лозенската планина? Аз я обиколих и изкачих в рамките само на един ден - тя е съвсем малка като площ и височина (дори в сравнение с Витоша и околните планини), вярно е, че е стратегически разположена и има много добър изглед от връх Половраг към всички посоки. Само, че не си представям как в нея и в подножията й е имало 7 крепости. Най-малкото е напълно безмислено, сигурна ли си, че всичките споменати от теб обекти са крепости? Днес тази планина на горе от село Лозен е съвсем пуста - има само една чешма, един манастир и един паметник на най-високия връх и никакви останки от укрепления или археологически обекти.
                            (\_/)
                            (°_°)

Comment

Warlord, това, което съм написала е от текста, приложен от Galahad, а той е от книгата "Българска военна история"

на мен лично най много ми допада тълкуванието на Nike

а иначе цялата тази информация от горепосочената книга я намерих доста синтезирана по следния начин:

"Средец е бил главен център на важна военна и административна област, през него са минавали много стратегически пътища. Около града, разположен в полето, е имало три концентрични пръстена от крепостни стени. Първият от тях е включвал укрепленията по склоновете на Витоша, в това число и крепостта Батил."

Comment

Working...
                              X