If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Браво, браво, пожелавам ти успех. И нали знаеш: "Не фактите са най-важни" :twisted: :twisted:
,, И нека не оставяме фактите да развалят хубавата статия,,Taka казваше и лейтенант Грубер когато издаваше вестник. :p :sm100: :sm100: :sm100: :sm100: :sm100: :sm100: :sm100: :evil:
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Фружин, явно си се научил да връщаш времето назад Шъ тъ замола тогава да промениш едно-две неща в живота ми :mhehe:
Ъъъ, аз все пак не разбрах добре: това, че Пловдив е бил паднал няколко години по-късно, отколкото се предполага (а точната година така или иначе не се знае), какво ще промени в общата картина? Не би могло да бъде събитие, което да обърне тенденцията. Пък и не виждам изобщо такова събитие, което би могло да я обърне (айде, пак отидох в алтернативната история :sm186: ). Но дай да погледнем нещата от другата страна: преди ТАЗИ-ТЕНДЕНЦИЯ-ЧИЕТО-ИМЕ-НЯМА-ДА-СПОМЕНАВАМЕ (за да не затъваме пак в спорове покоряване ли е, робство ли е, османско ли е, турско ли е) какво сме имали? Няколко силно раздробени владения и владетели, които даже не винаги са се възприемали като съюзници, да не говорим за едно цяло. Албанците се консолидират политически точно пред лицето на труското нахлуване и има личност, която се появява на нужното време и място и ги консолидира - Скендербег, с което поставя основите на албанската държавност. Колко народности изчезват и като език, и като парадържавни формирования: къде са куманите? Къде са хуните? Колко от племената, завладяли Западна Европа са се запазили и реализирали етнически, териториално и държавно? Къде е великата Византийска Империя? Къде са латинските държави от Средновековието на Балканите? Всичко това е изчезнало в небитието. Така че българската история може да се приеме и като success story на един народ, завършила с happy end. Уорлорд беше смятал колко години Пловдив е бил в границите на българска държава, да не споменаваме колко са били български черноморските градове, а да не говорим за Пиринска Македония. Всичко тези територии трайно са се формирали като български, консолидирали са се и българският език е станал доминиращ, а живеещите там са се самоопределили като българи точно по време на онова-чието-име-не-искам-да-обсъждам. Не казвам, че това не би било невъзможно и иначе, но пък представи си Пловдив да си остане завинаги Филипополис в рамките на Византия, да ходим на почивка на Черно Море пак в Гърция, Бдин да отиде във Влашко или в Маджарско и т.н. Можеше и да е по-зле
"Можеше и да е по-зле" - това и мен ме успокоява от време на време а като се замисля понякога стигам до извода, че можеше и да е много по-зле, но естествено и много блестящи шансове са пропуснати да бъдат реализирани в нашата история, но като цяло има баланс и може да се говори в крайна сметка за Хепи енд. А и както се казва "всяко зло е за добро", "всеки народ е заслужил съдбата си", "радвай се на това, което имаш" и тн. да не изпадаме много във философстване
Но и според мен преразглеждането на някои неясни или погрешно установени подробности в нашата история, като точната дата на падането на Пловдив не са от голямо значение и няма особено много да преобърнат представите и знанията ни за миналото. Естествено не съм против това, дори напротив - така се опитваме да застанем колкото се може по-близо до историческата истина, а и на ентусиасти като мене ще им е по-лесно да изчислят колко години точно Пловдив е бил български
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
В караина сметка аз тази година 6е кандидатствам(с история и френски) и ми е интересно..в темата за падане на БЪЛГАРИЯ под турско пи6е 4е след 4ерноменската битка и загубата на Вълка6ин и Угле6а е нямало сила на полуострова която има силите и средствата(материални и 4ове6ки ресурси) да спре турските набези и експанзия..ДАЛИ ТОВА Е ВЯРНО БЕ ХОРА?Неприятното е тожа 4е турците са били хитри лисици 4рез своята васална система(както знаем освен плащане на данък загубилия е принуден и да подпомага султана в борбата със останалите балкански владетели) та не са били и малко конфликтите между владетелите породени от този неблагоприятен факт..Неприятен за мен е и факта 4е когато Византия предевява претенциите си за пореден път кум нашето 4ерноморие Йоан Александър се обръща кум осмаците с надежда и искане (подпомагане) с воеени сили..някои знае ли за6о когато през 1351 идват посланници(пратеници) на Йоан Кантакузин с надеждата да бъде суздаден единен балкански фронт с/у турците българите 1во се съгласяват а после по сръбско вну6ение(стефан Душан) се отказват от това си на4инание?В крайна сметка маи4е това е бил ре6ителния последен момент за нападение срещу :noway: :noway: :aaa: ?кажете какво смятате младежи? :noway:
В крайна сметка можем само да ти пожелаем, все нови и нови успехи в покоряването на тази тайнствена и непозната за теб наука - писане на книжовен български език. Особено внимание обърни на буквите "Ч", "Ш". "Щ" и "Й". Също така и на предлога "към", глагола "Предявявам" и прочее. И помни, начина по който пишеш в момента е обида към родния ти език, освен че според мен е и обида към останалите участници във форума. Да не засягам пък съвсем прозаичния факт, че с такова неграмотно писане, да се явиш на кандидатстуденстки изпит ще си е направо подигравка с университета.
В крайна сметка можем само да ти пожелаем, все нови и нови успехи в покоряването на тази тайнствена и непозната за теб наука - писане на книжовен български език. Особено внимание обърни на буквите "Ч", "Ш". "Щ" и "Й". Също така и на предлога "към", глагола "Предявявам" и прочее. И помни, начина по който пишеш в момента е обида към родния ти език, освен че според мен е и обида към останалите участници във форума. Да не засягам пък съвсем прозаичния факт, че с такова неграмотно писане, да се явиш на кандидатстуденстки изпит ще си е направо подигравка с университета.
Еми не- просто в момента, в който проверяващият види нещо хипер-неграмотно, написано от него, просто ще постави съответната служебна оценка без да се мъчи да го чете докрай.....
Еми не- просто в момента, в който проверяващият види нещо хипер-неграмотно, написано от него, просто ще постави съответната служебна оценка без да се мъчи да го чете докрай.....
Аре бе хора, и аз пиша неграмотно, ама не получих служебана оценка. :sm186: А пък може и служебна да е била!
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Ъъъ, аз все пак не разбрах добре: това, че Пловдив е бил паднал няколко години по-късно, отколкото се предполага (а точната година така или иначе не се знае), какво ще промени в общата картина?
В една сръбска хроника е посочетна 1386г. В турските е някъде около 1363. Не променя нищо съществено, но тъй като темата е насочена към този период я разглеждаме по-подробно.
в темата за падане на БЪЛГАРИЯ под турско пи6е 4е след 4ерноменската битка и загубата на Вълка6ин и Угле6а е нямало сила на полуострова която има силите и средствата(материални и 4ове6ки ресурси) да спре турските набези и експанзия..ДАЛИ ТОВА Е ВЯРНО БЕ ХОРА?
Ами малко по-сложно е. Сърбия по това време е била държавата във възход. В битката освен че загиват Вълкашин и Углеша, няколко месеца по-късно умира и цар Урош, с което Сърбия се разпада. Княз Лазар постига известен успех с набирането на по-широка коалиция и удържа победата при Плочник.
По-скоро политическия подход на Мурад, че след Черномен се помирява с Шишман, който е бил най-големия владетел в региона е позволило първо да се завладее центъра на полуострова.
Неприятен за мен е и факта 4е когато Византия предевява претенциите си за пореден път кум нашето 4ерноморие Йоан Александър се обръща кум осмаците с надежда и искане (подпомагане) с воеени сили..някои знае ли за6о когато през 1351 идват посланници(пратеници) на Йоан Кантакузин с надеждата да бъде суздаден единен балкански фронт с/у турците българите 1во се съгласяват а после по сръбско вну6ение(стефан Душан) се отказват от това си на4инание?
Това го казах по-общо, тъй като и езвън предмета на темата. Но всъщност Кантакузин е имал малко идея да злоутопреби със средствта и да ги използва и за цели вредни за България.
1 МИТ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА РАЗПОКЪСАНА.
Това са невероятни комунистически бълвочи от които ми призлява.
Добруджа се отцепва още през 1330 когато на власт идва цар Иван Александър,нейните владетели обаче все пак признават властта на царя.
Видин винаги е бил полунезависимо владение,а владетелят му цар Срацимир поне не се кара с официалния търновски цар.
2 МИТ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ БИЛА ИЗТОЩЕНА ОТ ВОЙНИ
Като изключим войните с Амедей и Белаур мирът властва в българските земи.
1 МИТ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА РАЗПОКЪСАНА.
Това са невероятни комунистически бълвочи от които ми призлява.
Добруджа се отцепва още през 1330 когато на власт идва цар Иван Александър,нейните владетели обаче все пак признават властта на царя.
Видин винаги е бил полунезависимо владение,а владетелят му цар Срацимир поне не се кара с официалния търновски цар.
Опасявам се, че не е така. Страцимир дори се отцепил от търн. патриаршия и подчинил владенията си на цариградския патриарх. Има няколко интересни грамоти в сборника с извори на Гюзелев. Лошото е, че т. 1 където са те го има само в читалнята и не мога да го взема и сканирам. Даже въз основа на една от тези грамоти някой беше изградил теория, че воювайки Страцимир е отнел София от Шишман.
И като изключим войните с унгарците, с турците, намесата във византийската гражданска война, с генуезците и вероятно спорадични татарски набези.
Прав си войната с Унгария/когато унгарците превземат видин,но само това защото го отвоюват власи/ я забравих.
От турците се засяга само тракия която при никакви положения не е стабилно българска и не влиза в сметките.
Генуезците ги нападаме ние,не те нас.Прочее тая война се води с малки сили и то само с флот/разбирай пиратски български нападения/.
Татари аз никъде не съм чул да нападат българия,напротив служат ни като наемници.
Намесата във византийските войни е на чужда територия и то с ограничени сили.
Comment