Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българско средновековно оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А ми казвам "може би" защото меча го виждам само на картика както и вие. Като модел е използван широко през средновековието, как може да се каже български ли е или не само по тази снимка?

Ето няколко Византийски меча, МОЖЕ БИ са използвани и от Българите като трофейни!

Comment

А ето и кавалерийски саби от споменатия период, използвани от българите!

Comment

Опа, грешка имаш-това не е Български тип сабя.Даже имам чувството, че е пълна измишльотина с комерсиална цел.Погледни ръкохватката-права е, прилича по скоро на ръкохватка на меч.Плюс това клинът е също доста прав.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Originally posted by "Parabellum"

Опа, грешка имаш-това не е Български тип сабя.Даже имам чувството, че е пълна измишльотина с комерсиална цел.Погледни ръкохватката-права е, прилича по скоро на ръкохватка на меч.Плюс това клинът е също доста прав.

Aми да те са съвременни реплики с комерсиална цел, но когато ги подбирах специално гледах да отговарят на понятието Едностранно заточен меч с леко закривен клин.
          Такива са били мечовете на пра-българите, едва по късно в нашата държава се приема на въоръжение византийския прав двустарнно заточен меч.

Comment

вазстановка

а ся дай снимки!
            Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
            (собствен патент)

Comment

ZWQRA, т'ва е несериозно... Че то по тази логика и снимка на някой тачи или катана да беше сложил пак щеше да свърши работа. :lol:

Гледам, много си падаш по снимките, но можеш да даваш линкове към тях, а на форума да наблегнеш на текста... ако имаш какво да кажеш :-o

Ако съм те обидил, да знаеш, че е почти без да искам
              Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

Поради невъзможността на Звяра да се защити сам - понеже в момента отсъства, моля личните нападки да бъдат оставени за друго време.
                Като добавка искам да кажа, че той има много по-обилна информация за историята, от много други хора в този форум (включвам и себе си в това число), така че не е честно да го нападаш защото обича да подкрепя фактите със снимки, а когато няма факти и снимките стигат.
                Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Ха, ма вие знаете ли се? :tup:
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Ами май знаем се е точната дума. Т.е. не се познаваме, но да, знаем се.
                    Защо питаш?
                    Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

А не, просто така - малко спам, че гоня 1000ден пост )))
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Може би грешката е моя, защото не съобщих на всички вас, че нашият многоуважаван колега-Звяра за няколко месеца няма да влиза в този форум. Може чат-пат да се появява, но това ще бъде инцидентно. За сега ще чакаме с голямо нетърпение неговото триумфално завръщане!
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

а някои може ли да напише нещо за бронята и облеклото
                          IN VINO VERITAS !!!

Comment

Хе, хайде и аз да напиша нещо в този същински Лазар на форума

Аз бих искал да "говоря" за периода 12-14 век, защото чувствам, че там имам известни познания, докато за ПБЦ не съм особено запознат.

Започвам с въоръжението.

Ками (дагер):
                            Камите са доста рядко срещано оръжие по нашите земи, ако се съди по изображения и археологически находки. Известни са ми две намерени бойни ками (от разкопките на крепостта Перник) които се датират максималко края на 12-ти век - тогава престава да съществува крепостта. Едната е дълга 40 см (33 см острие) права, двуостра, с къс прав гард. Края на дръжката е отчупен и не се знае дали е имала помел (баланс). Другата е силно обгоряла и разядена, по-къса е и е леко извита, което предполага че е била едноостра. Изображения на ками на българска територия не са ми известни, но имаме от съседни държави. Най-добре се вижда камата на ТОЗИ светец-воин от Кахрие Джами (14-ти век). Добре се вижда и начина на носене на камата - под лявата мишница, канията е окачена на каиш, минаващ през дясното рамо.

Саби и мечове:
                            Сабите, въпреки че продължават да се използват през периода на Второ Българско Царство, не са толкова разпространени както преди. Археологически находки нямаме (поне не са ми известни), но се срещат по изображения. Сабята вече е променила външният си вид - гардът е прав и доста по-дълъг, придобила е и помел приличащ на такъв от меч. Острието е загубило елмана си и присъства канал. Домашни изображения отново нямаме, но могат да се видят ТУК (Атон - Гърция, 1290), ТУК (Сопочани - Сърбия, 14-ти век), ТУК (Охрид - Македония, 14 век), и ТУК (Грачаница - Сърбия, 1321-1322). Единствената миниатюра, за която се сещам, е в Томичовеия Псалтир, изработен около 1360 в Търновската книжовка школа. Оръжието на Голиат там е сабя.
                            Положението при мечовете е доста интересно. Всички изображения, които имаме на мечове, показват едноръчни оръжия, докато археологическите находки показват много голям процент (около една трета) оръжия за ръка-и-половина. От една страна, стенописите и миниатюрите са доста канонични и това може да е обяснение, но пък те показват и доста детайли, които са в крак с времето. От друга страна, такъв голям процент на дълги мечове, намерени в различни части на страната, за мен, изключва възможността за случайното им загубване от нападатели. Определено смятам, че този тип мечове е бил използван и от българите.
                            Мечовете, от стенописи, миниатюри и археологически находки, определено влизат в типологията на Е. Оукшот - т.е. са типични образци на европейското производство по това време (който не е запознат, може да се запознае с типологията на Оукшот ТУК). Стенописи, на които се виждат мечове могат да се видят ТУК ТУК (Колуша - 12 век), ТУК ТУК (Земен - 14 век), ТУК (Костур - Македония, 1180), ТУК (Треска - Македония, 14 век), ТУК (Старо Нагоричане - Сърбия, 1318), ТУК (Долна Каменица - българска църква от 14-ти век в днешна Сърбия), както и на доста други места. Изображения присъстват и в трите оцелели илюстровани книги от средата на 14-ти век - Томичовия Псалтир, Манасиевата Хроника и Лондонското Четириевангелие.

Боздугани:
                            Боздуганите са били много разпространено оръжие. Общо в различните части на страната имаме находки на, буквално, стотици глави на боздугани. Интересното е, че нямаме изображения (или поне не се сещам в момента) по стенописи на това оръжие. Различават се три типа - по-топчестите, с по-малки шипове или с ребра, са по-ранни (докъм 13-ти век - снимка 1 от прикачените). Вторият тип са по-кубични с много ясно изразени големи пирамидални шипове и са по-късни 13-14 век ( в момента не мога да намеря снимка на такъв). Тези типове нямат втулка за закрепване на дървената дръжка. Третият тип са с крушовидна глава - плътна или с ребра, и с дълга втулка. Те се асоциират по-скоро с османското присъствие на балканите, т.е. се датират 14-ти век (снимка 2)

Брадви:
                            Колкото и да е интересно, нямаме нито находки, нито изображения на бойни брадви през 12-14 век. Бойните брадви, толкова разпространени през ПБЦ, като че ли не са се използвали през по-късното средновековие, може би изместени от боздуганите. Далеч съм от мисълта, че не са присъствали на бойното поле през този период, но по-скоро спорадично и случайно, като оръжие на бедният воин, отколкото тенденциозно.

Копия:
                            Копията са били изключително разпространени, даже бих казал, че са основното оръжие на воините. Присъстват на практика на всички стенописи и миниатюри, имаме и стотици находки. На снимка 3 от атачмънта се виждат няколко вида върхове. Интересния е най-долният връх. Такива извити и двуостри върхове са много специфични и не ми е известно намирането им извън балканите, което ме кара да смятам, че са местна разновидност. В България имаме 3 такива находки, съхраняват се в НИМ, РИМ Шумен и Преслав. На част от върховете, намерени в България, се забелязват и пръстени за завързване на опознавателни знаци - може би разноцветни ленти или конски косми, не се знае.

Алебарди:
                            На голяма част от изображенията, стенописи или миниатюри, се забелязват някакви алебардоподобни оръжия, но са нарисувани прекалено схематично, за да бъдат подробно разпознати. На снимка номер 4 съм пуснал миниатюра от Лондонското четириевангелие, на която се виждат тези оръжия. Могат да се видят и ТУК (Копие на стенопис от "Св. Петър и Павел", Търново, 14 век. За съжаление май вече несъществуващ). Находка на подобно оръжие в България няма, или поне аз не знам за такава.

Метателни оръжия.

Лъкове:
                            Композитният лък продължава да е основното метателно оръжие на българите и по време на ВБЦ. Изобразен е на много стенописи, а и има находки на части от лъкове и колчани. Има и изключително голям брой находки на върхове за стрели - листовидни, четириъгълни, със шип или с втулка.

Арбалети:
                            Арбалетите не са били непознато оръжие на българите. Имаме изображение на арбалет от Хрониката на Скилица (за съжаление, в момента не мога да го покажа), както и находки на върхове за арбалетни стрели.

Прашки:
                            Не знам за писмени севдения за използването на прашки от българите през късното средновековие, но имаме находки на изстрели за прашка, както оловни, така и глинени. Находките са само на две места, определено не са чести, но ги има.

Обсадни машини:
                            Имаме както писмени, така и визуални източници за използването на обсадни машини. В Хрониката на Скилица са нарисувани задвижвани от човешка сила требюшети (виж номер 5 от прикачените), а Вилардуен описва как при обсадата на Одрин Калоян е използвал каменометни машини. Освен това, имаме и доста находки на изстрели - доколкото знам, всичките каменни.

Ами, мисля че това е за въоръжението, ако съм пропуснал нещо - ще добавям утре. За броните, по-късно.

Поздрави,
                            Медка

P.S Благодаря много на Thorn за снимките !
                            Last edited by airman; 21-10-2007, 00:37.
                            Pauke !

Comment

мерси
                              IN VINO VERITAS !!!

Comment

Интересното е, че нямаме изображения (или поне не се сещам в момента) по стенописи на това оръжие
                                Боздугани /шестопери/ има на стенописите в Бобошево и в Кремиковци от края на 15 век.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X