Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войската на Второто царство

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gladiator написа
    Слаб е и още как. Прави глупавият ход да не отвоюва исконно български територии, а се хвърля надоло из Епир и Тесалия, където никога няма да бъде приет от местното население.
    Това е защото прави опит да нанесе удар на Византия през Тесалия и Атина докато основните й сили са далеч оттам и нахлувайки на юг стига чак до Пелопонес и отмъква много богата плячка. Само че на връщане при Сперхей византийците успяват да го надхитрят като намират брод през придошлата река и изненадващо нападат лагера му през нощта.
    А и от стратегическа гледна точка му е много неудобно да води двубоя с Византия тъй като центърът на държавата му където са съсредоточени основните сили е в Македония, а Василий владее Тракия и от там бързо и лесно може да разкъсва силите на българите пресичайки ги през Средец, а може и да ги бие по части без те да могат да си оказват помощ по между си. Затова след време византийците отново слагат ръка на Преслав и Североизточна България, а Средец и Перник трябва да се отбраняват сами, но удържат обсадата и побеждават Василий, който е принуден да се оттегли.
    А и голямата победа при Траянови врата не може да се нарече случайност, тогава Василий е напълно разбит и едва се спасява.
    gladiator написа
    За Ахелой как да не е важно, нали в това е смисъла да разберем как е протекло сражението. Скоро Византия е излязла от тежка война с арабите-коствала е хора, пари.
    Но мирът с арабите й е дал възможността да прехвърли значителни сили от Мала Азия, които също да се бият срещу българите. А дори и първоначално да не е било замислено отстъплението на левия български фланг е факт, че Симеон издебва най-удобния момент да въведе резерва в битката и то по най-подходящото направление. И тук не може да се отрече неговия усет и талант на пълководец, както и силата на българското оръжие. Въобще как да го обесня - тия работи не стават случайно. Пълководеца - некадърен, войската - слаба, но по-силния противник - победен. :stupid: :nut:
    gladiator написа
    Копроним стига дори до Плиска, при условие, че няма кой да го спре, дали не е можел да я вземе.
    Както Константин V е случил да навлезе на север от Стара планина, така и българите са нахлували на юг от нея през този период. Пример - битката при крепостта Маркели в Тракия. И тук може би пристрастните византийски летописци са преиначили нещата. Води се, че императорът започва поход срещу България, но битката се води на негова територия. Води се, че уж удържал победа над българите, но походът му приключил дотам, а българския кан Кормисош го "помолил" за мир и той веднага се съгласил. :not:
    По-късно новия кан Телец извършил няколко нахлувания на юг. В отговор на това Константин V отново напада България и отново битката се води на негова територия - в Анхиалското поле (30 юни 763 г.) Кой кого напада в случая, май не е много ясно? Византийските хронисти отново твърдят, че императорът е спечелил сражението и разпространяват новината в Константинопол водейки със себе си шепа пленени българи в дървени окови като доказателство. Но нито изпратения флот постигнал някакви резултати в Северна България, нито Константин успял да премине проходите (нито въобще да ги достигне)!
    Единственият път когато Константин успява да премине старопланинските проходи е когато наскоро след сключения мирен договор подло нападнал България и неочаквано за самия кан Паган успял да премине през тях, тъй като основавайки се на наскоро сключения мир проходите не били с толкова силна охрана. А Константин не се задържал дълго на север от планината - опустошил част от провинциалните дворци и села и веднага се оттеглил на юг без да постигне нищо съществено. Като е бил толкова силен, а българите толкова слаби, защо не е атакувал "слабо укрепената" според някои Плиска?
    Другия случай е когато с 2000 кораба и многобройна войска достига до Варна, но там "се разколебава" и се връща (!)??? А оправданията за провала в други два от походите му били, че буря в Черно море била разрушила флота му (на два пъти подред - можело е поне да разнообразява оправданията си :lol: )...
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

gladiator написа
      не се знае до колко е силна войската и в Първото царство. като цяло за нас са характерни битките от засади, неочаквани нападения. Ние сме силни когато Византия е в криза и воюва с араби и турци
      Чувал съм го тоя аргумент. Въпреки всичко България устоява като държава. Пра-българите освен със засадите и внезапните нападения са имали тежка конница, която често е решавала сраженията. Чувал съм да я наричат сърматска тежка конница. Та тази конница не е оръжие което се използва от засада.

Нека също припомня, че когато Византия потегля на война срещу нас, тя винаги насъсква по 1-2 съседа да ни ударят в гръб или по фланговете. С други думи ни създава същите условия като когато тя самата воюва с други противници.

Българското царство също така има много спадове. При нас няма някакъв континюитет на успешни династии или нещо подобно. Всичко е на бурни, но краткотрайни етапи. Така можем и да обърнем аргумента за слабата Византия в наша полза. Резултата е същия.

Warlord написа
      През ПБЦ армията ни е много по-добре организирана, само резултатите от битките ни с чужди армии го потвърждават. Това е защото е действала прабългарската военна школа и то безотказно.
      Абе и на мен така ми се чини. Само вътрешни раздори (често платени с визанийско злато) отслабват държавата и пречат на успешни военни действия. Тва съм го писал и преди, но за дълбоко мое съжаление, голяма част от пра-българската аристокрация е унищожена по време на ПБЦ. При Борис1 на два пъти, при нашествията на Светослав - от руси и византийци, последно при Василий, той изселва доста български благородници из Византия (и даже при добри условия), за да се разбие оконателно силата на точно онова старо-българско войнство.

Някой може ли да ми коментира твърдението, че по време на самуиловия възход се е явила българска орда от Волга предвождана от Билу, Боксу и Асен. Тя се присъединява към него и някои хора смятат, че това обяснява внезапния му военен подем.
      Last edited by Batko Charly; 26-01-2006, 14:32. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

То това вече сме го дъвкали, не ми се връща към него, но все пак един въпрос.
        Това няма никакво значение, в крайна сметка по-многобройната ромейска войска е напълно разгромена, а след събирането на нови войски веднага след това и те са разгромени при Катасирти след нощни действия на българите.
        Защо реши, че ромейската войска е по-многобройна? Пише ли го някой източник, за който не се сещам?
        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Да Ханс има данни от арабски източници. Най-малкото от Ибн Абу Талиб

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
            Да Ханс има данни от арабски източници. Най-малкото от Ибн Абу Талиб
            Сега е момента да ни запознаеш с това, което пише Абу Талиб и съмишлениците му.

Comment

Константин Копроним си е имал изключително много вътрешни проблеми с иконоборството и не е напирал първоначално на война с българите - те започват първи. Всъщност се започва с това, че той стои крепостна стена по северната граница на империята - в Тракия. Така че походите му на север са от една страна да си върне на заяждането от българска страна, от друга - за плячка. Не че не е искал да победи - искал е, но няма никакви признаци той да е смятал да установява Византийска власт там. В нашите сегашни представи европейската част на Византия е по-важна, но тогава не е било така. По същото време дори в Тесалия, Епир, Беломорска Тракия има non-governmental славяни така да се каже, живеещи във Византия, но извън всякакви форми на управление.
              А точно спрямо него Теофан и Никифор и изобщо визаннтийските източнии може би са малко по-обективни, защото са го мразели.

Comment

По демографски и финансови съображения, ако не по друго, Византия е имала хипотетическата възможност да изкара на бойното поле многократно по-многочислена и по-добре въоръжена армия от нас . Дори ако говорим само за Европейската част, Византия в по-голямата част от периода (7-10 в.) е в по-изгодна позиция.

Comment

Stefan написа
                  По демографски и финансови съображения, ако не по друго, Византия е имала хипотетическата възможност да изкара на бойното поле многократно по-многочислена и по-добре въоръжена армия от нас . Дори ако говорим само за Европейската част, Византия в по-голямата част от периода (7-10 в.) е в по-изгодна позиция.
                  Може да е така, може и да не е. Въпроса е, че имаме някакво твърдение и на мен ми е интересно да видя някакво потвърждение. Ако ще е в арабски източник добре, арабски да е. Ето сега съжалявам, че не си взех една книжка за арабските извори по отношение на българската история. Бях я видял, но забравих да си я взема.

А ето един интересе цитат(автора не е случаен):
                  ...цар Симеон е повторил бойния ред на Ханибал при Кана слаб център и силни флангове.
                  Няма как да се въздържа, автора си заслужава вниманието:
                  Лошото е, че маньовърът при Кана започва да се учи оттогава във всички военни училища. И всеки пълководец, като види бойния ред на противника си, се разсмива и си казва: "Кана ще ми правиш, а?" И си разставя частите като за Кана. Симеон обаче знае, че византийските пълководци при Ахелой (негови състуденти от Магнаура) са отсъствали от лекцията за Кана.
                  Last edited by Ханс; 26-01-2006, 18:52.

Comment

Hans Delbruck написа
                    Сега е момента да ни запознаеш с това, което пише Абу Талиб и съмишлениците му.
                    Абу Талиб си го измислих преди малко ... Сори, просто ми дойде музата и реших да измисля достоверно звучащо арабско име Иначе съм сигурен, че неговите професионални, но съществуващи колеги са записали по тва-онова.

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                      Абу Талиб си го измислих преди малко ... Сори, просто ми дойде музата и реших да измисля достоверно звучащо арабско име Иначе съм сигурен, че неговите професионални, но съществуващи колеги са записали по тва-онова.
                      Аз пък си загубих 3 часа да го търся негов съименник(реалният - Али - е живял 300 години по-рано). Това поне изяснява въпроса с източниците.
                      Впрочем имаше един потребител, който също си падаше по измислянето на източници(вярно беше малко по-оргинален). Него няма да го виждаме в следващите 328 дни и 23 часа.

Comment

Hans Delbruck написа
                        Аз пък си загубих 3 часа да го търся негов съименник
                        Аз пък смирено приех новината за поредния пропуск в познанията си

Ако говорим за битката при Ахелой, не ги ли цитирахме вече тези източници в темата за битката на века? Ако не сме, аз мога да се поровя, ама какъв е смисълът? :sm186: Пък и Симеон как се връзва с името на темата "Войската на ВБЦ"?

Comment

Hans Delbruck написа
                          То това вече сме го дъвкали, не ми се връща към него, но все пак един въпрос. Защо реши, че ромейската войска е по-многобройна? Пише ли го някой източник, за който не се сещам?
                          Ами поне аз досега не съм срещал източници, които да дават данни за брой на двете войски. Но четох наскоро, че Масуди Саади Салиман - арабски(по-точно персийски поет) бил посочил някаква численост, проверих всичко негово, което успях да намеря. Той дава доста сведения за русите, славяните, хазарите и българите (включително и волжските българи и предимно за тях), но за битката при Ахелой немога да намеря нищо негово.

А иначе защо смятам, че византийската армия тогава е била по-голяма. Първо взимаме факта, че човешкия ресурс на империята е много по-голям от този на България. Прибавяме и сключения с арабите мир, който позволява на империята да прехвърли голяма част от малоазийските войски, които също да се бият срещу Симеон. Така, че в този случай византийската войска е била извънредно голяма. А Симеон е можел да й противопостави по-малко сили, защото е разполагал с по-ограничен ресурс. А в същото време е трябвало и да отдели сили срещу надигналите се в тила му сърби, както и да изпрати части на север за да осуетят инвазията на маджарите, които в същото време Роман Лакапин се опитвал да прехвърли с кораби отсам Дунав.
                          Поради тези причини допускам, че ромеите са превъзхождали по численост българската армия.

А колкото до паралели между Кана и Ахелой - не знам. Аз не откривам много, нито в построяването на бойния ред на двете войски, нито в развоя на бойните действия.
                          (\_/)
                          (°_°)
                          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Симеон не воюва заедно с маджари, сърби и ромеи.
                            Интересна логика-Империята няма връгове, тя събира цялата си войска срещу Симеон, което означава прехвърляне от хиляди места, тук на Балканите, а Нашият си разпилява силите на къде ли не и не може да извади много хора.да спрем до тук, темата не е за Симеон, нито някой може да каже как са посроени двете страни без да има сведения, защото иначе ще се превърне в Ангелов и Чолпанов

Comment

gladiator написа
                              ...ще се превърне в Ангелов и Чолпанов
                              :aaa: :aaa: :aaa:

Comment

Тате, става дума за книгата им за българското бойно искуство

Comment

Working...
                                X