If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Докато не се заемат историците с историята на България явно ще лапаме мухите.
Това е като да се каже, докато лекарите не се захванат с медицина няма да се намери лекарство срещу рака. За мен цялата тази история с произхода си е дивотия. Откъде да ги знаем къда са се шляли потомците на прабългарите през 15 или 25 век преди новата ера и с кои други са се омешвали из пещери и дървета. Имало е движение, смесени бракове...
От знание няма как да го докараме произхода, тъй че най-добре да се доверим на Библията - написаното там е въпрос на вяра.
Или, ако погледнем нещата без приукрасяване - явно е, че прабългарското племе е било номадско, което си значи извънредно ниска степен на цивилизационно развитие. Колкото и това да звучи тежко за хората, които искат да напомпят самочувствието си гледайки към миналото.
Няма нищо явно в тва твърдение, нито в разбирането ти за "цивилизация".
Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Няма нищо явно в тва твърдение, нито в разбирането ти за "цивилизация".
Що бре? Какво по-различно от другото има? Само не ми излизай с вица за арменеца и грузинеца, дето втория, на заявлението на първия, че намерили медна жичка отпреди 2 000 години и това значело, че тогава са имали телеграф, втория отговорил, че те нищо не намерили, което значело, че те са имали безжичен такъв.
И надявам се, няма да започнеш ми обясняваш, че номадската степен е връх в цивилизационното развитие
Към Аватаркс:
Аха. От това разбирам, че и ти мислиш, че конния народ е бил грамотен, така ли? Или просто че съм засегнал националистическите ти чувства?
За останалото има отговор в профила ми.
Не си засегнал чувствата ми, но ми е странно да говоря с човек без самочувствие. Всъщност ако наистина ти е толкова лошо самочувствието би следвало да се лекуваш!
Лекувай се ти, драги. Аз проблеми със самочувствието нямам
За останалото - не видя ли, че няма данни и че почти всичко около миналото на прабългарите е спекулация. Данните са много малко.
За конния народ - ами, не са ли номади според теб?
Но така или инак, щом взе да се изражда в лични нападки, не виждам смисъл в продължение на дискусията.
За лекуването - каквото повикало, такова се обадило, не аз започнах да говоря глупости в личен план.
За прабългарите - не е ли очевидно? Ако ситуацията беше друга, от тях щяха да останат някакви документи, нещо по-съществено от няколко надписа върху камък. Неслучайно за историята на България трябва да черпим информация от византийски източници. Почна ли да ти просветва за какво става дума? И това вече след като са дошли и формирали държава. А за периода преди това ...
Айде сега глупости, Avatarx, що се опитваш да се заядеш за дивотии? Не ми се вярва да си особен привърженик на идеята за българския богоизбран народ дето е пряк наследник на марсианците, поне не правиш впечатление на такъв, та имам чувството, че сега само гледаш да си наопаки. Не сме били конен народ.. сигурно и пирамидите ние сме ги построили...
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
И надявам се, няма да започнеш ми обясняваш, че номадската степен е връх в цивилизационното развитие
Аз нищо няма да ти обяснявам. Ти сам ще си обясниш въз основа на възможностите ти за мислене.
Траките и те са конен народ. Цивилизовани ли са били?
Айде тва за конните народи дори не е толкова важно. Твойто (а и не само твойто, да кажем ортодоксалното изкривено) разбиране за цивилизация се базира на опростени и доста политизирани разбирания за култура. В такъв смисъл термина 'цивилизация' или 'цивилизован' е измислено понятие, което създава изкуствена йерахия на ценности, които в последствие търси да универсализира. Културна разлика и равноправие не се допускат, има само по-добри, по-развити и по-лоши и по-изостанали. Изостанали в сравнение с какво? Разбира се с изфабиркувания модел да 'цивилизация'. Всички останали култури биват съдени по колко повече наподобяват този модел или не. От гледна точка на градене на идентитичност, този похват също служи и за създаване на фалшиво чувство за превъзходство. Много съвременни събития за съжаление отразяват подобен начин на мислене.
За прабългарите въпроса е двустранен. Едно, ако приемем горепоменатото огранично виждане, спора си остава между номади ли са били или не. Няма солидни данни които потвърждават, че са били номади.
По-скоро, строежа им на градове от камък и силно развитото им чувство за администрация, ред и държавно дело поставят въпроса в съвсем друга светлина. Две, ако отхвърлим онова виждане за цивилизация, спора става излишен. Тогава, всеки е представител на една или друга форма на цивилизация.
Можем и да се спрем на самия термин цивилизация. Какво точно означава? Колко различни значения има (не е едно)? Какви са критериите за 'цивилизован' и от кого точно са приети? Щото ако си говорим измежду нас си за ония там не-цивилизованите, а те не споделят значението на подобни понятия нещата си остават доста субективни и направо смешни.
Камерер написа
За прабългарите - не е ли очевидно? Ако ситуацията беше друга, от тях щяха да останат някакви документи, нещо по-съществено от няколко надписа върху камък.
Малко неща са "очевидни" в историята драги. Ето дал си пример с писмеността. Това е един критерий който ти взимаш за даденост. Аз ще ти подскажа за още един: живеене в градове. Давай нататък.
Last edited by Batko Charly; 13-12-2005, 16:31.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Я малко смегчете тона и си спомнете за какво всъщност е темата. А същността е, че независимо от това какво възприемаме или не като цивилизовано (или какви са били прабългарите), ние разполагаме с ограничена, бих казал почти никаква информация за тях. И това се отнася не само за тях, но въобще за този период. А това е от което тръгна това отклонение от темата.
И по същество Камерер е напълно прав, че по една или друга причина (вие всъщност спорехте за причината, но тя не е съществена) ние нямаме никаква информация за прабългарите, изхождаща от тях самите. Единственото, с което разполагаме, а и то е оскъдно, е писмена информация, изхождаща от чужди източници (т.е., от външин за прабългарите каквито и да са били те) и артефакти. Последните, ясно е, никога не говорят сами за себеси , а винаги се подлагат на интерпретация. Така че ако под "цивилизовани" разбираме такива, които създават информация за самите себе си и я оставят зад себе си, то прабългарите не са били такива (както и кажи-речи всички народи ицивилизации).
А причината да не разполагаме с информация не е в това, че историците или археолозите ни са некадърници или мързелуват, а че такава инфорамция не може да се появи, ако липсва или не е запазена. Всъщност по естестевни причини, артефактите се намират предимно случайно.
Аз нищо няма да ти обяснявам. Ти сам ще си обясниш въз основа на възможностите ти за мислене.
Каквито са - такива.
Batko Charly написа
Траките и те са конен народ. Цивилизовани ли са били?
Има известна разлика, но нали са ми малки възможностите и сигурно грешно я долавям, но номадският народ (тоя, дето е на кон и скитосва насам-натам по света) няма как да има трайна висока култура и да остави писмени сведения (какъвто е случая с прабългарите), а тракийците - вари ги, печи ги - все пак са живели на едно място, в един регион.
Batko Charly написа
Айде тва за конните народи дори не е толкова важно. Твойто (а и не само твойто, да кажем ортодоксалното изкривено) разбиране за цивилизация се базира на опростени и доста политизирани разбирания за култура.
Ортодоксално-изкривено? Интересна категория. Изкривено-наклонено към позицията, че конните номади няма как да имат висока култура? Нормално. Ако са в движение, няма как да стане тая работа с културата, тука се иска усядане, което най-често значи, че ще имаш градове с постоянни сгради, а не с палатки и ще можеш след доста поколения, един ден да си завъдиш хора образовани и т.н.
Batko Charly написа
В такъв смисъл термина 'цивилизация' или 'цивилизован' е измислено понятие, което създава изкуствена йерахия на ценности, които в последствие търси да универсализира. Културна разлика и равноправие не се допускат, има само по-добри, по-развити и по-лоши и по-изостанали. Изостанали в сравнение с какво? Разбира се с изфабиркувания модел да 'цивилизация'. Всички останали култури биват съдени по колко повече наподобяват този модел или не. От гледна точка на градене на идентитичност, този похват също служи и за създаване на фалшиво чувство за превъзходство. Много съвременни събития за съжаление отразяват подобен начин на мислене.
Да, тая работа с цивилизациите е вредна, явно ортодоксалността ми тука ми играе номера. Добре, щом казваш - няма цивилизация, няма такова понятие. С какво да го заменим обаче? Или в твоята вяра няма такива работи, всичко се мери в марксически единици. Тоя народ е по-развит според въпросния "учен" - даваме му оценка 5 "маркса". Другия е по-малко или нещо е прегрешил спрямо вождовете и учителите - даваме му 1 "енгелс" само.
Batko Charly написа
За прабългарите въпроса е двустранен. Едно, ако приемем горепоменатото огранично виждане, спора си остава между номади ли са били или не. Няма солидни данни които потвърждават, че са били номади.
А какви са били бе пиле? Сигурно са били земеделци, тъй ша да и било, да знаиш. А тая работа с конете е злостна византийска лъжа най-вероятно и сигурно прабългарския народ си е бил на Балканския полуостров от самото си създаване.
Batko Charly написа
По-скоро, строежа им на градове от камък и силно развитото им чувство за администрация,
Аха, сега разбирам. Значи, няма цивилизация, ами има "чувства". Добре, значи в чувствено отношение прабългарите са били развит народ. Чувствали са силно и за това са се развивали в административно-териториално отношение.
Другите ти простотии няма да ги коментирам, извинявай, просто ми се струва, че спорът ще прерасне в национал-болшевишки, а там вече аз нямам никакви интереси. Но определено теорията ти за развитие на чувствената администрация ще ме топли доста време
Е, писмеността поначало не е свързана директно с това дали цивилизацията е "скитаща" или "уседнала" (макар че наистина не се сещам за номадска цивилизация, развила писменост, но може и да пропускам нещо). Но все пак да поставим ребром и директно въпроса - имали каквито и да е данни за прабългарска писменост? Колко и какви са известните сигурни данни за прабългарски градове? Питам за такива преди идването на съответната (неизвестна по състав и чиселност) група прабългари на Балканите.
Ами под това твърдение все пак съм добавил обосновка, защо е така докато Камерер не е. Това го написах като отговор на въпроса на gollum относно наличието на прабългарските крепости.
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment