Този въпрос напоследък ме човърка. Как е изглеждало простолюдието, как е изглеждал елитът(доколкото го е имало). Как са изглеждали войните на Карпош, въстаниците от Чипровско, Първо и Второ търновски въстания? Имали ли са изобщо някакви униформи? Имало ли български остатъци в одеждите или турската мода измества всичко? Ако имате да кажете шещичко, моля хелп
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как са изглеждали българите в периода 16 - 18 век
Collapse
X
-
Гост
-
Одеждите във третата са както във всяка друга икона.
Но най-интересна е втората. Ето какъв паралел открих.
Това са хърватски благородници от 16-17 век. Дрехите им имат ширити като тези на ктитора от 2та картинка. Не знам дали не са турски тези ширити. Поседните 2 картинки са на хърватски войници от същия период."Щом не щеш мира, на ти секира"
Comment
-
Галахаде,благодаря за картинките,откога разправям,че българска аристокрация е имало и след 15 век,ама кой кой да чуе.Белким като видите картинките се убедите.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Гост
Одеждите във третата са както във всяка друга икона.
Ето З. Зограф ( не намерих икона в мрежата, но и това ще свърши работа):
На неговите библейски сцени жените носят модните по негово време дамски чалми (като тази на Христофиня Зографиевна).
Comment
-
Според мен си е доста силно, а дори и преобладава в облеклата на тогавашните българи, което е нормално тъй като е било налагано(да носят фесове и др).Едва при "събуждането" ни(горе долу 17-18век) се появяват характерните за западните страни облекла(като капели, ръкавици и др...)По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
--- Цицерон ---
Comment
-
Гост
Турското влияние е доста силно като гледам...с тая чалма и пояса
Ето нещо от кр. ХV²²²в. Те са от Атонските манастири. По ночина по който съм ги качвал (не знам как ще се подредят) са:
1. Хаджи Василий от Ловеч - ктиторски портрет от Зограф.
2. Велчо от Банско (дето го изкарват брат на св. Паисий) - Хилендар.
3. Два портрета на неизвестни ктитори (един тарикат се бе изкарал потомък на брата на Паисий и твърдеше в някаква статия, че това също бил Велчо и сина му Лазар, чийто пряк потомък той бил - аман от самозванци - както се вижда няма прилика между хаджи Велчо и другите двама ктитори).
5. Хаджи Петко - също ктиторски портрет от Зограф, 18в.
Comment
-
Гост
"Българите през 16-ти век"
Елена Грозданова, Стефан Андреев
Издателство на ОФ, 1986 г., библиотека "Татковина"
Пълна е с данни и не само за вида. Нямам кога да цитирам.
Comment
Comment